Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E33A 2.0] Dziwne odgłosy
Autor Wiadomość
dave89 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 GLSi [E33A] 4G63
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-06-2011, 23:35   [E33A 2.0] Dziwne odgłosy

Witam wszystkich! Długo nie pisałem o swoim galancie bo nie miałem z nim najmniejszych problemów niestety do wczoraj. Od pewnego czasu zauważyłem że silnik zaczął głośniej niż zwykle pracować (4g63 sohc). Finalnie okazało się że przetrawił się od wewnątrz tłumik końcowy więc zbytnio się tym nie przejmowałem bo od razu zaplanowałem zakup nowego i wymianę (jeszcze nie wymienione). Niestety to nie koniec problemów. Mocno zaniepokoiły mnie dźwięki jakie usłyszałem wczoraj z okolic dolnej części silnika nie wiem dokładnie skąd ale brzmią jakby szelest przepływających śmieci w pompie lub lekkie nieregularne tarcie czegoś. Czasem szmery cichną. Nasłuchiwałem odgłosów podczas dodawania obrotów lecz brzmią tak samo. Myślałem że może to część wydechu drga i wpada w rezonans lecz wydaje mi się że przy zwiększeniu obrotów dźwięki powinny się zmieniać. Ma ktoś jakiś pomysł?? Rano czeka mnie 400km do przejechania i po raz pierwszy zastanawiam się czy dojadę!

Przejechałem dziś ponad 400km i nadal są dziwne dźwięki lecz silnik zaczął pracować jak w dragsterze więc duże prawdopodobieństwo że odgłosy dochodzą gdzieś z łącznika elastycznego. W tamtym roku spawałem łącznik ale możliwe że przez zimę przeżarło.

Co myślicie o zamontowaniu pełnego wydechu od 2.0 GTi?? Od samego początku nie podobał mi się np. tłumik końcowy w 2.0 sohc bo wygląda jak kranik do wody:D

jac33k 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6 Lexus GS300MK2
Wysłany: 06-07-2011, 19:11   

Może i wygląda jak kranik, ale projektanci stwierdzili że tak ma być.
Założysz tłumik o za dużej przepustowości do SOHC i może Ci się wcale nie spodobać efekt.
Spadek mocy raczej gwarantowany.

dave89 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 GLSi [E33A] 4G63
Wysłany: 10-07-2011, 14:12   

Założyłem tłumik końcowy od gti i powiem szczerze spadek mocy troszkę jest. Co do dźwięku to dość przyjemnie mruczy ale chyba jednak założę standardowy i przerobię końcówkę.

Odnośnie dziwnego odgłosu z silnika po dłuższym nasłuchiwaniu wygląda na to że dochodzi z rozrządu i jest to prawdopodobnie napinacz. Zamówiłem już części wymienię komplet rozrządu i zobaczymy czy dziwne dźwięki znikną.

Po powrocie do standardowego tłumika końcowego sohc będę miał praktycznie nowy od gti z polmostrowa na sprzedaż. Zainteresowani proszeni o kontakt.

Odpowiedz do tematu