|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak odczytywać kody kolorów nadwozia? |
Autor |
Wiadomość |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 17:14 Jak odczytywać kody kolorów nadwozia?
|
|
|
Witam,
Chciałem dowiedzieć się co oznaczają kolejne składniki kodu (numeru) koloru nadwozia?
Pytanie moje wynika ztad, że potrzebuje kupić lakier do zaprawek, a nie mam pewności czy samochód nie był malowany porzez poprzedniego właściciela na inny kolor i czy kod z tabliczki zgadza sie z aktualnym kolorem.
Jeśli ktos ma odpowiednią wiedzę lub zna jakas stronke z rozpiska kodow kolorow to bede bardzo wdzieczny jak sie podzieli.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-09-2006, 17:39
|
|
|
zawsze mozesz podjechac do sklepu z lakierami i sprawdzic na miejscu, oni maja probki. I tak musisz jechac kupic i tak, wiec po co kombinowac |
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 07-09-2006, 18:29
|
|
|
W sklepach z lakierami podajesz model samochodu i numer lakieru. Wyjmą wzornik, z około 4-ma odcieniami, który przykładasz do karoserii, żeby dobrać, bo mógł wyblaknąć. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-09-2006, 18:54
|
|
|
wichura1 napisał/a: | Wyjmą wzornik, z około 4-ma odcieniami, który przykładasz do karoserii, żeby dobrać, bo mógł wyblaknąć. |
W niektórych mieszalniach idą o krok dalej - dajesz im klapkę wlewu paliwa, oni ją na komputer i masz dobrane tip top |
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 23:01
|
|
|
Oczywiście ze moge podjechac do sklepu tyle tylko, że chciałem kupic ten lakier na allegro od typa który miesza lakiery, bo wydało mi się stosunkowo niedrogo 30ml za 13 zl + przesylka czyli 20 zl. Gościu potrzebuje znać marke samochodu, wiek no i numer lakieru, wiec fajnie by bylo podac mu numer koloru, ktory jest na samochodzie, a nie takiego co moze kiedys byl:)
Ale faktycznie sprobuje dowiedziec sie cos w jakims sklepie z lakierami.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-09-2006, 23:25
|
|
|
abbadona napisał/a: | stosunkowo niedrogo 30ml za 13 zl |
chyba 300ml?
Nikt raczej nie posiada rozpiski co oznaczają kolejne cyfry kodu lakieru.
Generalnie jak się lakieruje auto kilkuletnie idzie się z kodem fabrycznym i dobierają lakier.
Ja w 16 letnim aucie kupuje lakiej po kodzie spod maski. Fakt - jest trochę ciemniejszy ale lakiernik sobie z tym radzi. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 08-09-2006, 00:09
|
|
|
to ile liter/cyfr jest w kodzie koloru? kolory C52 podałem w innym temacie (tu) - składają się z litery i liczby np. R52 - czerwony kalifornijski, dodam że MOTIP ma R52 w czterech lub pięciu odcieniach |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
pin54 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2006, 21:29
|
|
|
Trochę odgrzeje temat, może akurat komuś się przyda.
Kod koloru sam w sobie nic nie znaczy, nie można go określić przez rozszyfrowanie liter i cyfr wchodzących w jego skład, stanowi on całość. Firmy samochodowe zwykle (bo nie można przyjąć twardej reguły) oznaczają kolory stałą sekwęcją czyli np: misie mają jedną literę i 2 cyfry (x08, w32, a70 itp), nissany 2 litery i cyfrę (kl0, ky0) , fo/ma 2 cyfry i 1 litere (24p, 24q), toyota 3 cyfry lub litera cyfra litera (896, 8j7). Od tych reguł naturalnie jest masa wyjątków. Lakier może zostać zmieszany jako akryl (czyli gotowy lakier "zewnętrzny") lub baza (należy go pokryć lakierem bezbarwnym), zasadniczo akryl wychodzi taniej (w różnych firmach pewnie różnie ale nawet do 50%), niestety nie wszytkie kolory mogą zostać zmieszane jako akryl (związane jest to ze składem i chodzi zdaje sie o metaliki).
Po tych ciekawostkach (pewnie nikomu nieprzydatnch ) dotarłem do tego co chciałem przekazać: w przeciągu kilku lat używania przez dany koncern wybranego koloru (da sie zauważyć ze wybrany kolor jest "jazzy" przez kilka lat, potem jego popularność spada np. a66 wyparte na początku tego roku przez a67 i a70) receptura ulega modyfikacjom. Za bardzo nie rozumiem takiego podejścia do sprawy, ale faktem jest, iż wiodący producenci lakierów posiadają czasami nawet kilkanaście receptur na jeden kod, z czego jedna z nich jest zwykle "wiodąca" i zwykle jest tą której potrzebujemy, ale nie zdziwcie gdybyście po zamontowaniu jakiegoś dodatkowego wyposażenia w kolorze samochodu stwierdzili że są to dwa różne odcienie. Dla tego przy poważnych sprawach proponuję pojawić sie w sklepie z klapką od wlewu w celu dobrania odcienia, a w przypadku kilku(nasto)letnich kolorów dobór może nastąpić w zasadzie tylko na tej podstawie.
Ps. nie jestem lakiernikiem ale w zasadzie mam stały dostęp do takich informacji więc jak by były jakieś pytania postaram sie pomóc |
|
|
|
 |
|
|