[MSS DiD] Dźwignia kierunkowskazów |
Autor |
Wiadomość |
zdzisio
Nowy Forumowicz
Auto: MSS DiD
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 13-07-2010, 15:16 [MSS DiD] Dźwignia kierunkowskazów
|
|
|
Coś mi się spsuło i nie dość, że dźwignia nie "odbija", to jeszcze bardzo ciężko wchodzi w jedną stronę (w lewo jak zwykle, w prawo trzeba na siłę, aż coś strzeli). Najchętniej bym po prostu wymienił, ale podobno zamienników nie ma, a (niepodobno) oryginał kosztuje 700 netto, co jest ceną bandycką, co tu dużo wówić.
I mam trzy pytania:
1. Czy da się nową dźwignię kupić taniej?
2. Biorę pod uwagę używaną. Czy wszystkie modele MSSa mają taką samą (widzę różne używane na allegro, ale nie chciałbym kupić czegoś niepasującego)?
3. Podejrzewam, że coś się zużyło/złamało. Czy rozebranie osłony kolumny kierownicy i wydłubanie zepsutej części jest skomplikowane? Pal licho brak odbijania, przynajmniej chciałbym, żeby łatwo było włączyć kierunkowskaz dopóki nie zdobędę nowej części.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 13-07-2010, 15:29
|
|
|
Powinien być ten sam we wszystkich.
Według katalogu japancars.ru dla DIDa jest to część o numerach katalogowych MR141715 lub/i MR141716. Pod tą częścią są dwa numery , niestety nie widzę jakie mogą być między nimi różnice.
W/g mnie to : http://allegro.pl/item108...e_star_99r.html powinno pasować , mimo że to z 1,3 , poproś sprzedawce żeby ci numer z części odczytał i tyle.
Z tego co widzę to wymontowanie / próba naprawy nie powinna być specjalnie trudna - chyba nie wymaga zdejmowania kółka. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
Ostatnio zmieniony przez drtymf 13-07-2010, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-07-2010, 15:30
|
|
|
KUp używaną manetke, na allegro jest tego trochę, podejrzewam że nawalił Ci dynks który odpowiada za odbijanie manetki podczas powortu kierownicy ze skrętu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zdzisio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2010, 15:54
|
|
|
drtymf napisał/a: | Powinien być ten sam we wszystkich.
Według katalogu japancars.ru dla DIDa jest to część o numerach katalogowych MR141715 lub/i MR141716. Pod tą częścią są dwa numery , niestety nie widzę jakie mogą być między nimi różnice. |
Dealer podał mi ten pierwszy numer, więc będę nań polował.
No właśnie m.in. to znalazłem, ale chciałem się upewnić czy, przynajmniej teoretycznie, w różnych MSSach jest to samo.
Cytat: | Z tego co widzę to wymontowanie / próba naprawy nie powinna być specjalnie trudna - chyba nie wymaga zdejmowania kółka. |
No nic, spróbuję. Dzięki. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-07-2010, 16:09
|
|
|
zdzisio, Jak patrzyłem na podany wyżej katalog to niezależnie od wersji jest to samo więc powinny być te same. Zdaje się że te same są też w Cari. |
 |
|
|
|
 |
zdzisio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2010, 16:33
|
|
|
drtymf napisał/a: | zdzisio, Jak patrzyłem na podany wyżej katalog to niezależnie od wersji jest to samo więc powinny być te same. Zdaje się że te same są też w Cari. |
OK. Dzięki. |
|
|
|
 |
mls
Forumowicz

Auto: -
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa Bielany
|
Wysłany: 14-07-2010, 02:02
|
|
|
Na oko wszystkie te przełączniki wyglądają tak samo. Sam przymierzam się właśnie do wymiany, bo lewy kierunek odbija ładnie, prawego zaś wcale. Zastanawiam się tylko, czy sama wymiana nie będzie problematyczna (bo zapewne trzeba zdemontować kierownicę, czego, jako początkujący "auto-majsterkowicz" trochę się obawiam, z racji poduszki ) |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 14-07-2010, 08:00
|
|
|
mls napisał/a: | bo zapewne trzeba zdemontować kierownicę, | mls, a po co ??? Czy na zdjęciu z allegro widzisz jakikolwiek element obejmujący kolumnę kierowniczą ???
Wszystko jest dostępne po zdjęciu obudowy kierownicy. |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-07-2010, 08:01
|
|
|
mls, Wygląda na to że jednak nie trzeba. Przełączniki nie są zespolone ( kierunki i wycieraczki) i zakładane dookoła kierownicy tylko są dwa osobne(z czarnego plastiku) a biała baza jest dookoła. Czyli do wymiany pojedyńczego nie trzeba koła zdejmować.Tyle wynika ze zdjęć przełączników na allegro. Ale nie robiłem tego więc definitywnie powiedzieć nie umiem.
Jak zdejmiesz osłonę kolumny okaże się na 100%. |
 |
|
|
|
 |
mls
Forumowicz

Auto: -
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa Bielany
|
Wysłany: 14-07-2010, 13:43
|
|
|
cns80 napisał/a: | mls, a po co ??? Czy na zdjęciu z allegro widzisz jakikolwiek element obejmujący kolumnę kierowniczą ???
Wszystko jest dostępne po zdjęciu obudowy kierownicy. |
Tego właśnie nie wiem, w serwisowych instrukcjach akurat to zbyt jasno przedstawione nie było Wiem tylko tyle, że złącza przełączników skierowane są w stronę deski rozdzielczej, w dół kolumny kierownicy więc stąd było moje pytanie - nie wiedziałem, czy jest tam miejsce, aby ów przełącznik wyciągnąć. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-07-2010, 15:05
|
|
|
Sprawdziłem właśnie u siebie - zdjąłem osłonę - z wtyczką nie ma problemu podłączasz ją z tyłu przełącznika i dojście jest bezproblemowe. Problem może być ze śrubką u dołu z tyłu przełącznika ale jak patrze po tych na alle to wychodzi mi na to że jest odkręcana też z tyłu tak że powinno dać radę sam przełącznik wymienić bez zdejmowania kierownicy. |
 |
|
|
|
 |
matzka
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1,9 DI-D
|
Wysłany: 19-07-2010, 10:42
|
|
|
Miałem coś takiego. Okazało się, że pękła sprężynka. Po wyjęciu nie odbija, ale działa normalnie. Muszę tylko założyć nową... |
_________________ Macka |
|
|
|
 |
Paweł W.
Mitsumaniak
Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2013 Posty: 433 Skąd: z Warszawy
|
Wysłany: 31-10-2015, 20:56 [MSS 1.6] Blokada kierunkowskazów.
|
|
|
Witam Kolegów,
Założyłem nowy temat-proszę o wybaczenie, ale właśnie wróciłem z trasy i mam b. poważny problem, przez który o mało nie spowodowałem wypadku.
Otóż zablokował mi się prawy kierunkowskaz, tzn gdy przytrzymam go-działa, ale w środku coś pręży, choć jak włączę b. gwałtownie-włączy się . Dodatkowo, ani prawy ani lewy kierunkowskaz nie odbija. Rzecz wydawałoby się błaha, ale jazda przez skrzyżowanie na wprost z włączonym kierunkowskazem do bezpiecznych nie należy.
Pojęcia nie mam, co mogło się zepsuć, proszę o pomoc.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.
[ Dodano: 02-11-2015, 20:29 ]
Witam Kolegów,
Kupiłem dziś za 40zł. prawie nowiutki przełącznik kierunkowskazów do SPACE STAR-a i(niepotrzebnie)moduł obrotomierza, choć oglądałem taki przełącznik od Carismy i jest identyczny.
Jedno pytanie, może któryś z Kolegów ma pojęcie.
Otóż, czy w celu wymiany przełącznika kierunkowskazów i świateł trzeba wyjmować kierownicę czy można zrobić to z kierownicą na miejscu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Paweł |
_________________ Pavcio SS1,6 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-11-2015, 21:12
|
|
|
Manetkę wycieraczek demontuje się bez ściągania kierownicy więc tak samo powinno być z manetką od świateł .
Tutaj masz tutka z fotkami i opisem jak się dostać do manetki wycieraczek.
http://forum.mitsumaniaki...1065455#1065455 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Paweł W.
Mitsumaniak
Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2013 Posty: 433 Skąd: z Warszawy
|
Wysłany: 04-11-2015, 22:14
|
|
|
Witam,
Dzięki, tyle pisania a dźwignię wymieniłem w niecałe 15 minut.
Jeszcze raz dziękuję.
Najserdeczniej Pozdrawiam
P. |
_________________ Pavcio SS1,6 |
|
|
|
 |
|