Benzyna czy diesel |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2005, 20:57 Benzyna czy diesel
|
|
|
Przy aktualnych cenach ropy w stosunku do benzyny coraz bardziej wątpliwa jest zaleta diesla nad silnikiem benzynowym.
Fajny kalkulator jest na http://porady.autocentrum.pl/?FF=146
Dla spacestara comfort (1,6 i 1,9 DID) wyszło mi, że przy przebiegach rzędu 30 kkm rocznie - inwestycja zwróci się dopiero w 11 roku (sic!) |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2005, 18:17
|
|
|
Oczywiście są też inne plusy i minusy diesla, np. :
1. Tankować trzeba tylko paliwo dobrej jakości - ewentualna wymiana pompy wtryskowej to koszt nawet 15 tyś złotych - to jest minus:)
2. Umiejętność jazdy samochodem z turbiną - nawet w dieslu trzeba o nią dbać, a nie przegrzewać ją za każdym razem
A plus to np : porządne przebiegi jakie diesel może wykonać - jak ktoś dużo jeździ to na pewno diesel sie nie zużyje tak szybko jak silnik benzynowy.
I wiele wiele innych |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 29-11-2005, 19:29
|
|
|
Ja tam zadnych zalet dizla nie widze - oczywiscie w temacie aut osobowych..... Zeby dizel jezdzil jak wolnossaca benzyna to trzeba mu dokooptowac turbine, co wiaze sie z szeregiem minusow. Koszty dawno przestaly byc argumentem - gaz jest prawie o polowe tanszy niz gnojowka, a swoim GTi jadac na gazie dzis rano wciagnalem Golfa z czipowanym dizlem na podobno 150 km (kierownik spuscil szybke i pytal co mam pod macha ). Fakt, ze przy butowaniu TDi pali 11-12 blota, GTi 15 gazu, ale i tak wychodzi mniej....
A o przebiegach dizli nie wypowiadam sie - ale wysilone TDi nie zyje dluzej niz 4g63 |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2005, 19:55
|
|
|
Teraz ON ma byc drozszy niz NoPb wiec koszty?
Jedynie plus to moze jak mamy starego merola i zalatwiamy sobie ropsko za 2zl (z lomotywy )... I benzynka ta kultura pracy. Ale podobno dizel jest bardziej ekolo (ten nowowczesny) |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2005, 20:03
|
|
|
piorek napisał/a: | Ale podobno dizel jest bardziej ekolo (ten nowowczesny) |
bardziej ekologiczny od nowych benzyn ? bzdura |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2005, 20:14
|
|
|
bardziej ekologiczny od starych diesli |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:23
|
|
|
..i starych benzyn takich jak nasze.. Pisze zreszta to w domniemaniu, ale skoro dizle spelniaja norme Euro4. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:43
|
|
|
To fakt - po chipie nie żyją długo - ale tylko jak naprawdę się podnosi ostro moc, ale przy spokojnym podniesieniu o 20% nie jest tak źle.
Aj zazdroszczę wam spalania gazu 15 przy wciskaniu w waszych GTi - ja w moim przy normalnej jeździe w mieście spalam 15 gazu - musze ten reduktor wymienić |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:45
|
|
|
niekoniecznie reduktor - możesz mieć źle wpiętą lambde tak jak miał piotras. Czytaj tutaj o jego przebojach. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:51
|
|
|
Nie - u mnie to raczej reduktor - nie utrzymuje sie ciśnienie - i komp wydłuża czasy wtrysków - a gaz miałem zakładany tam gdzie Jackie więc raczej sie nie pomylili. Ale zapytam. A mój reduktor już wzmocnili - jest lepiej ale jeszcze przy wysokich obrotach komp nie daje rady sie dostosować - czekam teraz na reduktor od V6 - dużo mocniejszy i mam nadzieje że on już pozbawi problemów |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:54
|
|
|
Lancerek 2.0 pali wiecej niz moja krowa. Ciekawe zjawisko. Musze zajechac do warsztatu gdzie mi montowali gazoline i powiedziec ze nawet im to wyszlo a nie mialem przekonania. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:56
|
|
|
Ja to zawsze na mine trafie Ale mam nadzieje że jak to zrobię i wszystko przejrzą to bedzie lepiej . |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 29-11-2005, 21:57
|
|
|
Niech jednak sprawdzą tą sondę - tak na wszelki wypadek zwykłym miernikiem za 20 zł |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 29-11-2005, 22:05 Re: Benzyna czy diesel
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Przy aktualnych cenach ropy w stosunku do benzyny coraz bardziej wątpliwa jest zaleta diesla nad silnikiem benzynowym.
Fajny kalkulator jest na http://porady.autocentrum.pl/?FF=146 |
Przy aktualnych cench PB i ON to faktycznie. Wszystko zależy od różnicy tych cen. Jeżeli utrzymuje się ona na poziomie min 30 groszy to jazda dieslem jest jeszcze w miarę sensowna. Niżej ..... to raczej nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Pomijam inne aspekty bo niektóre są dyskusyjne.
Jeśli taka będzie tendencja w cenac paliw to być może zrównają się ceny samochodów z silnikami benz. i diesel.
Zrobiłem szybkie porównanie moich wydatków, co prawda ograniczyłem się tylko do wadatków na paliwo.
Założenia:
- zużycie benzyny byłoby wyższe o 2 litry/100 km
- cena benzyny byłaby wyższa o 30 groszy na każdym litrze
Dlaczego tak? Obserwując ceny paliw w moim regionie taka przynajmniej różnica zawsze występowała. Na początku eksploatacji Spejsika była nawet większa - 40-50 groszy. Teraz nastały gorsze czasy....
Wynik:
W tym roku jeżdżąc na benzynie wydałbym na paliwo PB ok. 1.700,- zł więcej. Czyli w ciągu 3 lat różnica ta wynosiłaby ok. 5.000,- Zatem w trakcie 4 roku użytkowania zwróci się wydatek na DID-a +6.000,- pln. A być może już się te kwoty zrównały borąc pod uwagę fakt prawie dwukrotnie większej różnicy w cenach paliwa w 1 roku niż przyjąłem w moich obliczeniach.
Aha, zapomniałbym ...
Muszę jeszcze poczekać. Jeszcze tauzen za mysz w rozrządzie bo nie dali łapki ani kota na wyposażenie
PS. Znajomy kupił Octavie TDI bo .... znajomy tego znajomego dostarcza mu baniaczek ON-u po 2,30. Ropka pewna z Shella, nie z lokomotywy, bo facet ma kartę tylko na Shella. Mówi mi: jak chcesz to załatw sobie baniak i .... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2005, 23:06
|
|
|
JCH nie ogladales dzisiaj Wiadomosci NoPb jest tansze niz ON (przynajmniej dla normlanych ludziow) na niekotrych stacjach. Tzw. model brytyjski .. Trudno wiec mowic o oszczednociach moze lepiej pogadac o innych korzysciach np. dizel ma fajny dzwiek |
|
|
|
 |
|