Dzwon :-( |
Autor |
Wiadomość |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 21-09-2011, 15:06 Dzwon :-(
|
|
|
AUTO ROZDIEWICZONE
Dzisiaj rano zaliczyłem małego dzwona
Wjechałem lekko w tył Fiara Bravo, który ostro hamował gdy autobus wyjeżdżający z zatoczki zajechal mu drogę.
Zniszczenia:
popękany zderzak
porysowany i popękany prawy reflektor
zagięta w dół maska (prawy przedni narożnik oparł się o szybę reflektora)
Szkodę będę likwidował z AC (Generali) i w związku z tym mam pytanie:
Który z okolicznych (mieszkam w Gliwicach) serwisów ASO polecacie jeśli chodzi o blacharkę i lakiernictwo? Zależałoby mi też na samochodzie zastępczym na czas naprawy, za który nie musiałbym płacić (Generali w ramach assistance może mi dać pojazd na max. 3 dni). Pytałem w ASO Her-Gum Zabrze bo tu mam najbliżej, ale oni dają auta zastępcze odpłatnie (80 PLN / dobę), a szacują robotę na około tydzień.
Muszę podzwonić do okolicznych ASO i popytać, ale gdyby ktoś z Was miał jakieś sugestie i doświadczenia, to byłbym wdzięczny. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
|
Wysłany: 21-09-2011, 15:18
|
|
|
Oj, przykre zdarzenie... tym bardziej, że kolorek masz niespotykanie piękny... taki jak mój
gwoli ścisłości i Bravo, i Ty popełniliście co najmniej wykroczenie... Nieustąpienie pierwszeństwa autobusowi wyjeżdżającemu z zatoki + niezachowanie należytej odległości od pojazdu poprzedzającego...
Ale co tam, Jeżeli robisz z AC to i tak żądaj/oczekuj wymiany wszystkiego na nowe. W związku z tym ważna jest po prostu solidność serwisu. Po oględzinach okazać się może, że masz np. pourywane jakieś zaczepy i w związku z tym wymienią Ci chłodnicę, wiatraki itp...
A o darmowym aucie na czas naprawy też raczej można pomarzyć. Dostaniesz tyle ile da Ci ubezpieczyciel. Za resztę trzeba płacić.
Trzym się! i nie przejmuj się! |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 21-09-2011, 21:42
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | o darmowym aucie na czas naprawy też raczej można pomarzyć | W Kielcach dostałem na tydzień, gość z ASO stwierdził, że szkoda ich czasu na dochodzenie się z ubezpieczycielem i dają od siebie (zapewne i tak w fakturze to zgubili). |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-2011, 23:29
|
|
|
lichy, zastanów się, czy na pewno chcesz robić w ASO - taką naprawę może zrobić dowolny warsztat. Ja np. miałem większe zaufanie do niezależnego warsztatu, |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2011, 09:34
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | Bravo, i Ty popełniliście co najmniej wykroczenie... Nieustąpienie pierwszeństwa autobusowi wyjeżdżającemu z zatoki + niezachowanie należytej odległości od pojazdu poprzedzającego... |
Nie było nieustąpienia pierwszeństwa autobusowi, wszak Bravo się zatrzymało.
Było niezachowanie bezpiecznej odległości od pojazdu poprzedzającego z mojej strony.
A że autobus z zatoczki wyjechał dość gwałtownie, bez kierunkowskazu i praktycznie zajechał drogę kierowcy Brawo, to już inna sprawa - autobus sobie pojechał i tyle go widzieli.
[ Dodano: 22-09-2011, 09:36 ]
Luk napisał/a: | zastanów się, czy na pewno chcesz robić w ASO |
Raczej będę to robił w ASO - samochód jest na gwarancji, a nie chcę potem mieć problemów rodzaju: "nie zostały zachowane standardy producenta" itp.
Dzisiaj będzie to rzeczoznawca z Generali oglądał. |
|
|
|
 |
LBA
Forumowicz Lancer v2
Auto: Lancer Sportback
|
Wysłany: 22-09-2011, 13:57 Re: Dzwon :-(
|
|
|
lichy napisał/a: | AUTO ROZDIEWICZONE
popękany zderzak
porysowany i popękany prawy reflektor
zagięta w dół maska (prawy przedni narożnik oparł się o szybę reflektora)
|
Tak z opisu to szkoda na 20 tys brutto - ciekawe ile się pomylę...
Możliwe również że chłodnica klimatyzacji będzie do wymiany bo producent zostawił sterczące na 10 cm śruby za belką zderzaka i gdy ta się ugnie od uderzenia to śruby mogą się pięknie wbić w chłodnicę - super to wykombinowali.
Niby przy naprawie z AC można sobie żartować z kosztów tej naprawy ale ma to też drugie dno. Jak za kilka lat wartość samochodu spadnie do 30 tys zł to takie szkody AC będzie klasyfikowało jako szkody całkowite :/ |
_________________ Pozdrawiam Gorąco |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-09-2011, 17:16
|
|
|
Luk, Nierozumiem pewnych poglądów. Płaci się przecież AC. I z tego AC są pokrywane kosy naprawy. Nie trzeba wyciągać forsy z własnej kieszeni. To ile kosztuje naprawa to w takiej sytuacji (AC) nie jest naszym problemem. W takiej sytuacji szukanie tańszego warsztatu jest bezcelowe. Bo co? Bo jak zrobimy to taniej gdzie indziej, to stracimy mniej procent zniżki w nastepnym roku? Nie wydaje mi się, żeby ubezpieczalnia uzależniała zwyżkę od koszów jakie musiała pokryć z AC.
Co do cen:
reflektor ok 2600, zderzak ok 2000 plus lakier, maska nie wiem, na dzień dobry napewno pas przedni pod zderzakiem, możliwe też że chłodnica. Napewno znaczek trzy diamenty (stary/nowy możesz wziąć na pamiątkę. ) |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
seweryn
Forumowicz
Auto: Lancer X Sportback
|
Wysłany: 22-09-2011, 17:23
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | Oj, przykre zdarzenie... tym bardziej, że kolorek masz niespotykanie piękny... taki jak mój
gwoli ścisłości i Bravo, i Ty popełniliście co najmniej wykroczenie... Nieustąpienie pierwszeństwa autobusowi wyjeżdżającemu z zatoki + niezachowanie należytej odległości od pojazdu poprzedzającego...
Ale co tam, Jeżeli robisz z AC to i tak żądaj/oczekuj wymiany wszystkiego na nowe. W związku z tym ważna jest po prostu solidność serwisu. Po oględzinach okazać się może, że masz np. pourywane jakieś zaczepy i w związku z tym wymienią Ci chłodnicę, wiatraki itp...
A o darmowym aucie na czas naprawy też raczej można pomarzyć. Dostaniesz tyle ile da Ci ubezpieczyciel. Za resztę trzeba płacić.
Trzym się! i nie przejmuj się! |
Jakie wykroczenie? to kolega nie wie, że zmieniły się przepisy i autobus nie ma prawa w ten sposób sie wcinać? autobusy nie są już świętymi krowami i mają obowiązek włączać się do ruchu jak każdy inny pojazd. Przepisy zmieniły się podajże w tym roku! ja bym kierowcy autobusu nie puścił tego luzem żeby przynajmniej dostał mandat! wina jest kierowcy lanca bo nie zatrzymał się za fiatem jednak kierowca fiata został zmuszony do gwałtownego hamowania. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-09-2011, 19:45
|
|
|
Trik, a czy ja napisałem o cenie? Chodziło mi o to, że ASO może zrobić źle, a "prywatny" warsztat może się bardziej przyłożyć. Oczywiście może być odwrotnie, ale chodziło mi o to, że jak ktoś ma bardzo zaufany warsztat, to może tam naprawiać. Bo wiem, że niektórzy sądzą, że muszą w ASO. Chciałem tylko zwrócić na to uwagę. To tak, jak ktoś kiedyś napisał, że części oryginalne = lepsze. Nie. Nie znaczy. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 22-09-2011, 22:02
|
|
|
Lichy zadzwoń do japan motors w Katowicach, mają lancery jako zastępcze. Co do ceny i jakości serwisu trudno ocenić, ponieważ nasze lancerki są za młode...
Trzymam kciuki za naprawę |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-09-2011, 22:09
|
|
|
Luk, Niestety takie odniosłem wrażenie. Ja korzystałem z niezależnego warsztatu, który miał autoryzację MMC. Grafix nie posiada własnej lakierni-blacharni. Nie wiem jak to wygląda w innych miastach. Poza tym bez względu na warsztat może zdażyć się jakiś zonk. Więc niema co generalizować, że w ASo to tną w zada ile sie da i robią fuszerki. IMO Dochodzi do tego gwarancja na perforację, ileś tam latek, i wrazie problemu możesz zgłosić się do takiego warsztatu jakby coś skrewili, mająć na to papiery. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-09-2011, 08:21
|
|
|
seweryn napisał/a: |
Jakie wykroczenie? to kolega nie wie, że zmieniły się przepisy i autobus nie ma prawa w ten sposób sie wcinać? autobusy nie są już świętymi krowami i mają obowiązek włączać się do ruchu jak każdy inny pojazd. |
Miałem to samo napisać, tylko tak już jest od daaawwwwna. Kierowca samochodu powinien, ale nie ma obowiązku ustąpić autobusowi. Miałem znajomą w MZK i za każdym razem jak ktoś wjechał w autobus w takiej sytuacji winy był ten w autobusie.
Tutaj mówimy o nie zachowaniu odpowiedniego odstępu lub niedostosowaniu prędkości do warunków panujących na drodze.
Oddaj do jakiegoś ASO, które ma podpisaną umowę z ubezpieczycielem i załatwi to bezgotówkowo (nic Cie nie obchodzi, rzeczoznawca powinien dokonać oględzin już a ASO, ASO naprawia, potem rozliczają się z ubezpieczycielem). Przecież to prosta naprawa plug&play więc nie powinni nić popsuć. Przy AC auto zastępcze zależy od wybranej opcji ubezpieczenia. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-09-2011, 11:52
|
|
|
Wczoraj był rzeczoznawca z Generali i zakwalifikował (wstępnie) maskę, reflektor i zderzak do wymiany, a błotnik do naprawy. Jest jeszcze podejrzenie, że belka zderzaka mogla się wygiąć, ale to i inne ewentualności się zobaczy po rozbiórce.
Wstępnie dogadałem się z kierownikiem serwisu w Her-Gum Zabrze na tę robotę i na auto zastępcze też. Za chwilę jadę na wstępne oględziny w serwisie.
Her-Gum nie ma wlasnej lakierni/blacharni, ale podzleca jakiemuś zaufanemu warsztatowi w Zabrzu. Dwóch znajomych robiło u nich naprawy pokolizyjne i są zadowoleni (jeden cały tył Colta, a drugi drzwi w Lancerze) więc raczej się zdecyduję na Her-Gum. |
|
|
|
 |
daktaris
Mitsumaniak
Auto: Lancer sportback 1.8
|
Wysłany: 24-09-2011, 12:00
|
|
|
ja bym sie nie zgodzil na naprawe czesci tylko i wylacznie wymiana na nowe |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-09-2011, 14:01
|
|
|
Właśnie odstawiłem Lancera do Her-Gum Zabrze, ma być gotowy na sobotę, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i nie odkryją jeszcze czegoś do zrobienia.
Jak odbiorę, to napiszę, jak wyszło.
Dostałem zastępczego Colta - gratis. |
Ostatnio zmieniony przez lichy 18-10-2011, 13:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|