Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony Zimowe do Colta
Autor Wiadomość
nowis 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 5D 1.3 invite LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-07-2013, 14:08   Opony Zimowe do Colta

Witam

Nowy samochód kupiony jak w opisie :) . Póki co mam 3 dni jazdy. Idąc za ciosem postanowiłem kupić już opony zimowe razem z felgami stalowymi, podobno teraz taniej. W instrukcji napisali (uznając, że jeśli piszą o modelu 1300 to chodzi o pojemność, bo tego nie raczyli wyjaśnić, a jakieś bzdury to opisują w instrukcji szczegółowo) co do rodzaju opony 185/55R15 82H i 195/50R15 82H, koło 15x6J odsadzenie 46mm.

Poruszać się będę, na terenie miejskim, pozamiejskim, drogi odśnieżane lub nie, błoto, lód. Najbardziej bym chciał dobrać opony pod lód i ubity śnieg. Styl jazdy raczej mam umiarkowany, dużych prędkości prawie na pewno nie będę rozwijał. W dni robocze pokonuję 100km dziennie.

Idąc za tym co napisali w internecie na zimę chcę kupić te typu 185/55R15 82H, no i powstaje problem bo albo od razu drogie opony albo jakieś tzw. noname. Szczególnie ta literka H z indeksu prędkości jest ograniczająca, na pewno nie będę jeździł z prędkością 210km/h zimą, jednakże wszędzie piszą, że budowa koła jest inna i mimo to trzeba kupować z wartością H lub wyższą, a popularniejsze są te z T

Testów za bardzo na takie opony nie uświadczy się. Z lepszych firm znalazłem takie:
Bridgestone Blizzak LM-30 185/55R15 82H (najtaniej 303zł)
Continental CONTIWINTERCONTACT TS 830 185/55R15 82 H (najtaniej za oponę 378zł)

Co wydaje mie się drogie jak na opony dla colta.

Zakup felg stalowych stwarza większy problem, bo sprzedawcy podają nazwy samochodów przy feldze. Do Mitsubishi już nie będą pasowały? Czy ktoś ma porównanie cen z internetu z zakupem przez jakiś warsztat? Jakie opony zimowe macie w swoich Coltach?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 08-07-2013, 17:35   

moje zimówki - koła stalowe
Firestone Winterhawk 2 EVO 175/65R14

i letnie (alu)
Firestone Firehawk SZ90u 195/50R15 82 V FR

michal84 
Forumowicz

Auto: Colt VII
Wysłany: 27-12-2013, 20:24   

To jakie opony zimowe z felgami polecicie do nowego Colta, tak do 250 zł za sztukę?

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 27-12-2013, 22:37   

michal84, poszukaj tu rozdział 0 http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14769 i kontynuuj któryś temat który jest już na forum.

michal84 
Forumowicz

Auto: Colt VII
Wysłany: 29-12-2013, 18:20   

Ok, dzięki. Biorę opony zimowe Toyo Snowprox S953 195/50R15 82H, podobno dobre.

Odpowiedz do tematu