Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
podświetlanie wyświetlacza komputera i radia
Autor Wiadomość
leon__1 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DiD 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2013, 15:44   podświetlanie wyświetlacza komputera i radia

Witam,

Padło mi podświetlanie wyświetlacza. Dobrałem się do niego i ku memu zdziwieniu w środku były 2 żaróweczki z nałożoną niebieską gumką. Niebieska gumowa nakładka była z lekka przyklejona ( przygrzana) do żarówki zatem jej zdjęcie skończyło się rozerwaniem. Jednak jakoś udało mi się założyć ją ponownie na nowe żarówki w tym że LED T5 zakupione na allegro. niestety okazało się, że wyświetlacz podświetla się nierównomiernie. Dziwi mnie to tym bardziej ponieważ użyłem tych samych ledów co do podświetlenia zegarów które wyszły super! - delikatna niebieska barwa.

Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Zaznaczę tylko, że chciałbym uzyskać podobną niebieską barwę jak na zegarach.

rudelek 
Nowy Forumowicz
Użytkownik zbanowany

Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
Wysłany: 14-02-2013, 18:02   

Założenie LEDów w wyświetlaczu z Carismy/Space Stara zawsze skończy się nierównomiernym podświetlaniem. Żeby to "jakoś" wyglądało trzeba zastosować tylko i wyłącznie żarówki...

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2013, 21:03   

tego się obawiałem. czy zatem można kupić takie żarówki z niebieską kopułką.

[ Dodano: 14-02-2013, 21:44 ]
a może takie cudeńka pomogą:

http://allegro.pl/zarowka...2971049623.html
http://allegro.pl/zarowka...2975537279.html

rudelek 
Nowy Forumowicz
Użytkownik zbanowany

Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
Wysłany: 19-02-2013, 02:06   

Może i efekt będzie minimalnie lepszy, jednakże ciągle kąt świecenia jest mniejszy niż w przypadku normalnych żarówek.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-02-2013, 07:16   

Kup normalne żarówki po 50 gr i te niebieskie gumki. To towar deficytowy, więc potrafią sobie liczyc 1-2 zł za szt, ale chyba nie zbiedniejesz ;)

franek333 
Mitsumaniak
Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
Wysłany: 28-03-2013, 19:18   

Witam. :lol:
Dawno nie odwiedzałem forum ... ale do rzeczy.

Ja akurat mam niebieskie ledy pod zegarami. :D a są jeszcze białe, czerwone i zielone.
Kombinowałem też z podświetleniem skrajnych małych wskaźników innym kolorem ale to nie to.
Udało mi się kupić takie spojone z oprawką a diody wynalazkowe z soczewką wklęsłą i powiem Wam że to całkiem całkiem nieźle to wygląda.
Poza tym nie oczekujmy od naszych miśków tych starszych i tych po fejsie że ich zegary rozbłysną tęczą kolorów jak na choince w nowych sprzętach.

Fakt 1. widać drobne niedoświetlenia ale w ciemności przy ściemniaczu rozjaśnionym na maksa efekt jest i tak fajny.
Fakt 2. czerwone kreski zegarów np koniec paliwa, podniesiona temp. czy też wysokie obroty świecą się teraz na niby fioletowo

Diód nie kupowałem na alledrogo tylko w sklepie z elektroniką po 3zł / szt.

Obecnie rozebrałem wyświetlacz komputera i też mam zamiar mu zmienić kolor z tego brudnozielonego na pomarańcz lub też niebieski jak mi się uda kupić ledy 12v w oprawce bodajże T5.

Na oku też mam podświetlenie guzika opuszczania szyby, przełącznika św. p/mgłowych, świateł awaryjnych i centralki ogrzewania oraz za pomocą taśmy led schowka.
Niestety niektórych z ww. ledów nie ma w tym sklepie, ale w internecie już znalazłem namiar.

Oczywiście że lampę podsufitki i bagażnika też już mam ledowe. Światło jest chłodne ale widne.
Ostatnio widziałem zamiennik żarówki typu cygaro w formie panelu z dużą ilością diód który wpina się bezpośrednio za pomocą wsówek w lampce podsufitki i przykleja taśmą obustronną wewnątrz oprawki.
Wygląda obiecująco ale nie znam efektu końcowego. Koszt to ok 20zł za szt. Niestety u nas oprawka jest podwójna więc :cry: liczmy wydatek x2.

Dobra... koniec przynudzania. 3-majta się i Wesołego Alleluja !!! ΘΘΘ

[ Dodano: 28-03-2013, 19:22 ]
http://sklepelektroniczny...ki-LED-227.html

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 29-03-2013, 07:45   

Według mnie diody do podświetlenia wnętrza to totalna porażka.
Na zegarach i kokpicie:
- zmiana barw,
- niedoświetlenia
- prześwietlenia
- nierównomierne podświetlenie wskazówek.
W podsufitce:
- rażące światlo w pobliżu podsufitki
- kompletny brak światła w okolicach stóp

To nie jest typ oświetlenia nadający się do tego już nie mówiąc o tym jaki on jest zdrowy na wzrok.
Chcecie fajne zegary to polecam indiglo z inwerterem, a do tego pierścienie diodowe do podświetlenia wskazówek. Jakieś 200-250 zł za całość, a efekt jest taki:
LOW

HIGH

maxim25 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.6 Comfort 2003
Wysłany: 09-04-2013, 11:07   

franek333 napisał/a:
Witam. :lol:

Obecnie rozebrałem wyświetlacz komputera i też mam zamiar mu zmienić kolor z tego brudnozielonego na pomarańcz lub też niebieski jak mi się uda kupić ledy 12v w oprawce bodajże T5.

[ Dodano: 28-03-2013, 19:22 ]
http://sklepelektroniczny...ki-LED-227.html

W wyświetlaczu komputera wystarczy z żarówek zdjąć niebieskie kapturki i uzyskamy w ten sposób pomarańczowe podświetlenie.
U siebie w wyświetlaczu zastosowałem taśmę led(taka samoprzylepna na metry)kolor biały zimny. Dzięki temu podświetlenie jest równomierne biało błękitne. Ale montaż takiej taśmy dość kłopotliwy.

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 09-04-2013, 12:59   

pomysł z taśma bardzo mi się podoba. a skąd poprowadziłeś prąd... z otworu na żarówkę?

maxim25 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.6 Comfort 2003
Wysłany: 10-04-2013, 12:11   

Dokładnie tak, bezpośrednio od styków jednej z żarówek.
Aby nie rozbierać całego wyświetlacza ( chyba się nie da) na jego bocznych ściankach, lutownicą wyciąłem większe otwory, przez nie wprowadziłem taśmę do środka przyklejając ją do ścianki na przeciwko wyświetlacza.
Jednak diody te (i inne) mają jedną wadę:
próg zadziałania;
jeśli ściemnimy podświetlanie tak aby nie raziło w nocy to przy spadkach napięcia w instalacji (np ruszanie, hamowanie, el szyby itp) diody te gasną (żarówka tylko przygasa) co jest bardzo widoczne.
Pozdrawiam

leon__1 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2013, 13:25   

a ile pasków dałeś? 3 wystarczą ?

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 12-04-2013, 22:46   

Jak już jesteśmy przy podświetleniu, to czy ktoś wie jaki typ/model żaróweczek został użyty na konsoli środkowej (z pokrętłami od klimy i nawiewów)?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-04-2013, 23:45   

Hm..... :?
Zajrzałem do starego tematu i tam w 2008 roku napisałem coś takiego:
Cytat:
niutiger napisał/a:

właśnie zamierzam wymienić żarówki od tej konsoli środkowej

JCH napisał/a:
No to mała uwaga :)
Oryginalnie są tam białe żarówki T5 z nałożonymi niebieskimi kondonikami. Co ciekawe niebieska żarówka daje ciut inne światło, tak więc albo dwie niebieskie, albo ostrożnie ściągać kondoniki coby móc je założyć na nowe białe żarówki.
Wynikałoby z tego, że T5. Chyba takie, tylko z niebieskimi "kondonikami":

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

franek333 
Mitsumaniak
Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
Wysłany: 15-04-2013, 21:22   

WG MNIE TO ...

Konsola środkowa czyli komputer
T-5 w oprawce zbliżonej do podświetlania zegarów - ale nie pasującej z nich

Centralka nawiewu
T-5 - w oprawce jak pod zegarami do podświetlenie podziałek ogrzewania itp
i te mini wynalazki z wąsami i oprawką pod krzyżaka - do podświetlenia guzików ogrzewania szyby, cyrkulacji oraz tutaj uwaga klimatyzacji ON i OFF w innych kolorach
(podobno to też jakieś T-5, przynajmniej na stronie sklepu z samochodowymi żarówkami LED )

Guzik świateł awaryjnych
mini z wąsami i oprawką pod krzyżak

PS Mi taka oprawka z krzyżykiem się zjarała w klimie i teraz świeci takie byle coś pół na pół :cry:

Jeśli ktoś z Was to wie z autopsji bo sam tam wymieniał to proszę o info - żebym nie strzelił gafy kupując nowe oświetlenia.

Pozdrawiam 8)

Odpowiedz do tematu