|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupię Outlandera I generacji benzyna |
Autor |
Wiadomość |
Marvinio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2500
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-05-2012, 22:51 Kupię Outlandera I generacji benzyna
|
|
|
Witam,
zastanawiam się nad kupnem Outlandera I generacji z silnikiem benzynowym. Poniżej podaje link do auta, którym jestem zainteresowany:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C24240994.html
Proszę o info jakie są koszty eksploatacyjne takiego auta. Głównie interesuje mnie spalanie oraz dostępność części.
Ewentualnie jakie inne auto tego typu polecacie?
Dla informacji jeżdżę Pajero Sportem 99 2,5 diesel. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 17-05-2012, 01:13
|
|
|
Spalanie przy jeździe po mieście ok 12 z tendencją do 14 w przypadku korków. Na trasie przy baaardzo ostrożnej jeździe można zejść do ok 8-9, ale przy jeździe dynamicznej spalanie ok 10l. Części to chyba tak jak inne miśki,
* sprzęgło zestaw zamienniki od ok 1000 do 2000
* oryginalne tuleje wahaczy przód ok 120zł/sztuka
* wahacze z tyłu dość drogie (zawieszenie wielowahaczowe) cena za jeden oryginalny wahacz górny "krótki" od 200, za oryginalny wahacz górny "banan" 400zł. Na allegro są dość tanie zestawy wahaczy "chińskich", ale ja się boje je zamontować.
* Klocki hamulcowe od 60 zł, jakieś lepsze 100-120, jakieś wypaśne Brembo nawet 400zł,
* świece 50zł sztuka
* rozrząd ok 700zł bez napinacza hydraulicznego i pompy wody
* pompa wody zamiennik ok 150zł
* Napinacz do paska alternatora (nie rozrządu) zamiennik marki Gates ok 220zł
* Filtr oleju oryginał chyba ostatnio płaciłem w ASO 44zł, na allegro są zamienniki chyba od 10zł.
Ja mam ten rocznik i z silnika wymieniałem tylko silniczek krokowy pod przepustnicą, poza tym części zużywające się. W tej chwili ja mam u siebie problemy ze zużyciem skrzyni biegów i tylnego dyfra, ale to bardziej wygląda na lepkie łapki handlarza niż samoistne zużycie.
Auto wydaje mi się że stosunkowo proste do naprawiania, jest trochę elektroniki, ale nie ma z nią problemu. Jakby szukał to kolega ze Zgierza ma do sprzedania, chyba wersję uboższą bez skóry, dachów i automatycznej klimy. No i cena chyba była wyższa, ci handlarze to chyba są instytucją charytatywną, że za lepsze auto chcą mniej |
|
|
|
 |
Marvinio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2500
|
Wysłany: 17-05-2012, 22:50
|
|
|
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, już trochę naświetliła mi się sytuacja. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie na co zwrócić szczególną uwagę oglądając outlandera? |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 17-05-2012, 23:39
|
|
|
Marvinio napisał/a: | Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, już trochę naświetliła mi się sytuacja. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie na co zwrócić szczególną uwagę oglądając outlandera? | Przy używaniu hamulca czy drży kierownica, przednie tarcze lubią się wichrować. Nie jest to duży problem, tarcze są dostępne od różnych producentów, wymiana dość banalna że można zrobić pod blokiem, ale zawsze jest jakiś argument do negocjacji ceny. Jak na nasze drogi, to oczywiście zawieszenie dostaje w du..e, na stacji diagnostycznej powinno dać się łatwo wyczuć. Możesz też osłuchać czy skrzynia biegów i tylny dyfer nie hałasują, ale tutaj nie podpowiem, bo jestem w tej kwestii dopiero początkujący. Możesz się doradzić u kolegi Japaneze, ostatnio mi proponował zestaw "ćwiczeń" na wyczucie co jest uszkodzone. A poza tym standardzik co przy używanych samochodach, wycieki, sprzęgło, wydech, czy coś było rozbierane, itp. |
|
|
|
 |
|
|