Podgrzewane fotele Carisma 1.8 96 r - instalacja |
Autor |
Wiadomość |
slawi2006
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2010, 20:29 Podgrzewane fotele Carisma 1.8 96 r - instalacja
|
|
|
Witam. Majsterkuję troszkę przy mojej carismie i mam pytanko. Mam wersje gls i nie mam podgrzewanych foteli. Rozebrałem cały srodek gdy czyściłem tapicerkę i zauważyłem ,że są gotowe wtyki tylko do podpięcia. Chciałbym zamontowac podgrzewane fotele. Może któryś z was przerabiał już ten temat i wie jak się za to zabrać?. Trzeba kupowac oryginalne czy może jakies maty ładowac??? Jeżeli ktoś posiadałby jaką kolwiek więdzę na ten temat prosze o podpowiedź... Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-11-2010, 23:59
|
|
|
A to dziwne, bo raczej wersje GLS, LS były właśnie bogaciej wyposażone i podgrzewane fotele raczej były w standardzie tak jak np automatyczna antena |
|
|
|
 |
slawi2006
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
|
Wysłany: 15-11-2010, 11:21
|
|
|
Automatyczną antenę mam. Ale z podgrzewanych foteli to tylko te dwie kości prądowe . |
|
|
|
 |
MikeDID
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID, 2002
|
Wysłany: 27-04-2011, 09:18
|
|
|
Witam!
Ja przymierzam się do tego co Ty masz zamiar zrobić - mam DIDa.
Generalnie jeśli dobrze Cię rozumiem, to w środkowym kanale, pod hamulcem ręcznym mam dwie zyły do podgrzewania foteli. Oczywiście nie mam włączników jak i samych odpowiednich foteli.
Orientowałem się w tym temacie. Można za w sumie małe pieniądze kupić maty grzewcze, dla kierowcy i pasażera. Mają oczywiście termostat jak i włączniki (dwa poziomy grzania - czyli tyle ile powinno być).
Maty oczywiście są elastyczne i do zastosowania pod tapicerkę. Więc byłoby całkiem sensownie zrobione i podejrzewam, że te maty moga być ogólnie stosowane, już nawet przy produkcji.
Maty sa od WAECO, więc dość znanego producenta:
http://goo.gl/vBkTB
Więc pozostaje kwestia rozbabrania foteli i włożenia mat - co myślę, że nie będzie problemem (service manual).
A później znalezienie włączników do carismy i podłączenie ich.
No własnie, z włącznikami mam problem bo średnio je mogę znaleźć... Ktoś wie gdzie można je znaleźć?
Jak chcesz kontynuować ten temat to chętnie mogę dalej coś w tym kierunku robić... |
|
|
|
 |
Adrianeo
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 98r
|
Wysłany: 27-04-2011, 16:52
|
|
|
A jeżeli by kupił fotele z volvo v40? By były i w skórze i jednocześnie podgrzewane pytanie tylko czy wtyczki są takie same. |
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 27-04-2011, 17:30
|
|
|
MikeDID, z kupnem włączników będziesz miał problem, ponieważ używane bardzo trudno dostać. Pytałem kiedyś w ASO to krzyknęli ponad 300 zł za sztukę. Zmobilizowało mnie to do naprawy mojego włącznika i udało się |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 27-04-2011, 17:55
|
|
|
chyba i ja sobie zrobię podgrzewane foteliki w swoim didku a właczniki ma ze starej cari więc tylko maty zostanie mi kupić:) chyba że to nie wypali to wtedy moge sprzedać te właczniki. |
|
|
|
 |
MikeDID
Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2011, 11:59
|
|
|
Adrianeo napisał/a: | (...) pytanie tylko czy wtyczki są takie same. |
Nawet jeśli by nie były - myślę, że akurat to nie będzie problemem. Wtyczki nie będą na widocznym miejscu, więc jak sobie je połączysz to sobie połączysz. Równie dobrze możesz je całkowicie wymienić na te co są dostępne w sklepach. Podmiana zajmie Ci chwilę więc tym się nie martw.
Raczej martw się tym, czy foteliki będą pasowały w 100%, dodatkowo mając na uwadze podłączenie poduszek jeśli takie masz standardowo.
misibiczi napisał/a: | Pytałem kiedyś w ASO to krzyknęli ponad 300 zł za sztukę. |
No niestety i ta cena mnie właśnie przeraziła... Trochę przeginają z tymi cenami. No ale cóż, może kiedyś je znajdę za sensowną cenę...
adaśko napisał/a: | (...) chyba że to nie wypali to wtedy moge sprzedać te właczniki. |
To ja będę na nie bardzo chętny |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 05-05-2011, 18:21
|
|
|
nie będe wstawiał podgrzewanych foteli bo nie opłaca mi się bo najprawdopodobniej carisma na jesień będzie sprzedana więc mogę sprzedać swoje przełączniki ale są one od carismy przedliftowej.tylko nie wiem jak z ceną skoro nowe są po 300zł za sztukę to ja stare sprzedam za połowę tej ceny plus przesyłka. |
|
|
|
 |
MikeDID
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2011, 00:36
|
|
|
Oj oj, trochę drogo, kiedyś na allegro widziałem za ok 50zł/sztuka. Ale też nei kupiłem, na razie brak czasu na jakieś robótki... ;-( |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 27-06-2011, 22:14
|
|
|
koledzy z takim pytaniem ostatnio rozkręcałem tunel środkowy i zobaczyłem 2 kości prądowe ( najprawdopodobniej do podgrzewanych foteli)
to są te dwie kości przy tym metalowym mocowaniu tunelu środkowego
i przechodząc do sedna gdzie powinno być podpięcie to foteli żeby zadziałały ponieważ mam możliwość kupna foteli w mojej tapicerce i zastanawiam się jak to razem połączyć może ktoś dałby radę coś podpowiedzieć jakieś zdjęcie poglądowe zamieścić albo coś w tym stylu??? |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 27-06-2011, 22:39
|
|
|
sniegu,
temacik już gdzieś latał po forum nawet sam chyba o to pytałem
Każda Cari ma instalkę do foteli a bogate miały full, do takiej operacji trzeba podpiąć 2x klawisze w zaślepki oraz 2 maty grzewcze lub całe taborety fotel ciepły będzie miał wtyczki |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-06-2011, 23:02
|
|
|
Taa... sharku to czaje tylko że u mnie spod tunelu środkowego wyskakuje tylko wiązka do poduch ale żadnego kabla ni wtyczki nie widziałem która miałaby zasilać te fotele. Od kostek kabel wpada w wiązkę i dalej ktokolwiek widział ktokolwiek wie...
musze spróbować przestudiować schemat elektryczny, a że to nie moja dziedzina to będzie ciężko, dlatego pytam może ktoś cosik na ten temat więcej czai i jest obyty z problemem. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-06-2011, 22:32
|
|
|
może gdzieś tam dalej się wcisnął i bez rozebrania tunelu nie będzie go widać czy coś, bo w gruncie rzeczy instalacja powinna być pociągnięta |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-06-2011, 23:14
|