Czeka nas wymiana praw jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:28 Czeka nas wymiana praw jazdy
|
|
|
Parlament Europejski zatwierdził w czwartek dyrektywę, na mocy której 200 mln kierowców w Unii Europejskiej będzie musiało do 2033 roku wymienić swoje prawo jazdy na nowy dokument, jednolity dla całej Unii.
Nowe prawo jazdy będzie miało formę plastikowej karty ze zdjęciem i zastąpi mnóstwo innych wzorów obecnie używanych w krajach UE. Ułatwi to pracę służbom, utrudni podrabianie i będzie kolejnym symbolem zjednoczonej Europy. Unijne prawo jazdy będzie wydawane na 10 lat (z możliwością przedłużenia do 15 lat). Prawo jazdy na samochody ciężarowe i autobusy będzie wydawane na lat 5.
W Polsce już wymieniliśmy dokumenty, teraz wszyscy mamy nowe, ale niedługo trzeba będzie mieć jeszcze nowsze. Ostatecznie kraje UE dostały sześć lat na wprowadzenie przepisów krajowych wynikających z dyrektywy. Po tym czasie w całej UE wydawane będą wyłącznie nowe dokumenty. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:46
|
|
|
A ja cały czas na starym prawku jeźdzę...
Chyba nie opłaca mi się wymieniać bo "niedługo" będą nowe |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:50
|
|
|
nie ja nie wymienie dopiero co wczoraj odebralem moj dokumencik a juz mam wymieniac ?
przeciez do 2033 roku juz tak blisko |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-12-2006, 19:13
|
|
|
ciekawe kiedy zacznie sie wymiana u nas...ja mam wazne do marca przyszłego roku... |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 16-12-2006, 02:01
|
|
|
Meteo napisał/a: | W Polsce już wymieniliśmy dokumenty, teraz wszyscy mamy nowe, |
fakt ja wymieniłem w 2001 i teraz i tak mam stary wzór z jednym zdjęciem była taka krótka seri na którą się załapałem |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
|
Wysłany: 16-12-2006, 02:18
|
|
|
Chooper napisał/a: | ciekawe kiedy zacznie sie wymiana u nas...ja mam wazne do marca przyszłego roku... |
Nie będzie tak źle , wymienisz w przyszłym roku , a jak przyjdzie następna wymiana (czyli zunifikowane prawko)to pewnie będziesz się kwalifikował jedynie jako pasażer
Patrz od którego roku ma być jednolity wzór
Pozdrowienia
PS. Ja musiałem wymienić bo panom policjantom te dziwne wyprane strzępy jakoś się nie podobały |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 20:21
|
|
|
BUBU napisał/a: | a jak przyjdzie następna wymiana (czyli zunifikowane prawko)to pewnie będziesz się kwalifikował jedynie jako pasażer | , mnie to dotyczy , więc problem z głowy |
|
|
|
 |
|