Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Problem z silnikiem (film) pomocy :)
Autor Wiadomość
ajo1212 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2018, 20:10   [3.2 DID] Problem z silnikiem (film) pomocy :)

Witam wszystkich :)

A wiec tak zacznę od początku.. Jadę sobie nagle bum brak mocy pajero mi zgasło po odpaleniu kopci na niebiesko i trzęsie silnikiem że aż na całą bude trzęsie.. Wykrecilem świece okazało się że drugi cylek świeca z oleju..? W każdym bądź razie mokra myślę ok.. Odkręcam korek wlewu oleju wali jakby kompresja więc zająłem pokrywę zaworów odpalam patrzę a tu bum wali od strony rozrządu na niebiesko z takim dużym podmuchem czy to może być ze nagle wypaliło uszczelke pod głowica czy dziura w tłoku? :( dziś wyjąłem wtryski i jutro do sprawdzenia czy przypadkiem 2 wtrysk nie leje.. Dodam że wcześniej gdy odpalalem autko ma zimnym to lekko na niebieskawo kopcil ale nie mocno po zagraniu było ok.. Miał ktoś taki przypadek?? Spróbuję dodać filmik na yt i podeślę link :)

[ Dodano: 15-01-2018, 20:51 ]
https://youtu.be/Mk4SNixcydM

[ Dodano: 15-01-2018, 20:53 ]
https://youtu.be/ZGdQshIAkBY

[ Dodano: 15-01-2018, 20:54 ]
Pierwszy filmik z pokrywa zaworów drugi bez. :)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-01-2018, 08:37   Re: Problem z silnikiem (film) pomocy :)

ajo1212 napisał/a:
Witam wszystkich :)

A wiec tak zacznę od początku.. Jadę sobie nagle bum brak mocy pajero mi zgasło po odpaleniu kopci na niebiesko i trzęsie silnikiem że aż na całą bude trzęsie.. Wykrecilem świece okazało się że drugi cylek świeca z oleju..? W każdym bądź razie mokra myślę ok.. Odkręcam korek wlewu oleju wali jakby kompresja więc zająłem pokrywę zaworów odpalam patrzę a tu bum wali od strony rozrządu na niebiesko z takim dużym podmuchem czy to może być ze nagle wypaliło uszczelke pod głowica czy dziura w tłoku? :( dziś wyjąłem wtryski i jutro do sprawdzenia czy przypadkiem 2 wtrysk nie leje.. Dodam że wcześniej gdy odpalalem autko ma zimnym to lekko na niebieskawo kopcil ale nie mocno po zagraniu było ok.. Miał ktoś taki przypadek?? Spróbuję dodać filmik na yt i podeślę link :)

[ Dodano: 15-01-2018, 20:51 ]
https://youtu.be/Mk4SNixcydM

[ Dodano: 15-01-2018, 20:53 ]
https://youtu.be/ZGdQshIAkBY

[ Dodano: 15-01-2018, 20:54 ]
Pierwszy filmik z pokrywa zaworów drugi bez. :)

Dziura w tłoku.

ajo1212 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-01-2018, 09:28   

Teraz pytanie czy dam radę wyjąć tłok dołem czy pozostaje mi zdjąć głowice by go wymienić? Bo tak czy inaczej dół muszę też rozkręcić to oczywiste... Lecz może jednak poszedł by dołem?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2018, 09:39   

ajo1212 napisał/a:
Teraz pytanie czy dam radę wyjąć tłok dołem czy pozostaje mi zdjąć głowice by go wymienić? Bo tak czy inaczej dół muszę też rozkręcić to oczywiste... Lecz może jednak poszedł by dołem?

Żeby wyjąc tłok trzeba zdjąć głowicę.

ajo1212 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-01-2018, 09:53   

Ok tak więc czeka mnie dużo pracy :) dla forumowiczów wrzucę kilka zdjęć poglądowych może komuś przydadzą się na przyszłość :)

[ Dodano: 16-01-2018, 10:15 ]
A głowice do sprawdzenia gdzie polecacie dać? Zawory walki i resztę zostawić czy głowica ma być rozebrana do '' zera '' przed wysyłką?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2018, 13:21   

ajo1212 napisał/a:
Ok tak więc czeka mnie dużo pracy :) dla forumowiczów wrzucę kilka zdjęć poglądowych może komuś przydadzą się na przyszłość :)

[ Dodano: 16-01-2018, 10:15 ]
A głowice do sprawdzenia gdzie polecacie dać? Zawory walki i resztę zostawić czy głowica ma być rozebrana do '' zera '' przed wysyłką?

Głowice wyślij z zaworami, sprawdzi ci szczelność, w razie czego zregeneruje co trzeba.

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 16-01-2018, 22:17   Re: Problem z silnikiem (film) pomocy :)

[quote="zbyszekm2"
Dziura w tłoku.[/quote]

Mam pytanie: od czego sie robi taka kaszana?
Co trzeba wykonac,zeby uzyskac dziure w tloku?!

Pahiero

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 08:43   Re: Problem z silnikiem (film) pomocy :)

bluecd napisał/a:
[quote="zbyszekm2"
Dziura w tłoku.

Co trzeba wykonac,zeby uzyskac dziure w tloku?![/quote]

Wystarczy jeździć. :)
Zmęczenie materiału, lejące wtryski, uszkodzona pompa wtryskowa.

ajo1212 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 15:34   

Tak jednak okazało się że dziura w tłoku :) zdjąłem mise olejowa i przez wtryski wlalem ropę na trzech tłokach wszystko ok a na drugim ile wleje tyle wyleci :) wtryski poleciały do regeneracji. Biorę się za zdjęcie głowicy :) o mam pytanko jakie mają być luzy zaworowe gdyż u mnie są dość mocno rozregulowane :)

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 17-01-2018, 22:07   Re: Problem z silnikiem (film) pomocy :)

zbyszekm2 napisał/a:
bluecd napisał/a:
[quote="zbyszekm2"
Dziura w tłoku.

Co trzeba wykonac,zeby uzyskac dziure w tloku?!

Wystarczy jeździć. :)
Zmęczenie materiału, lejące wtryski, uszkodzona pompa wtryskowa.[/quote]

No niezle ! )))

A czy mozna po czyms rozpoznac ZANIM wykaszani tłok-lejace wtryski/usterke pompy=nadmierna dawka paliwa?
Dymi na czarno?

Pahiero

ajo1212 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 23:26   

U mnie kopcil na niebiesko delikatnie na zimnym i okazało się że tak jakby wypaliło i poszło pęknięcie tłoka na szczęście nie na pół i co mnie cieszy ze nie zrobiło totalnej kasztany ani ryski na gładzi :) za parę dni powrzucam fotki :) i co się okazało że głowica prawdopodobnie była robiona bo na tłoku są delikatne odbicia od zaworów :) uszczelka jak nowa pod głowica była :) tak więc teraz do sprawdzenia leci części pozamawiam poskładam no i zobaczę jak będzie śmigać :) reszta tłokow ok wiec tylko wrzucę przy okazji nowe pierścienie :wink:

[ Dodano: 18-01-2018, 09:09 ]
Mam pytanko może ktoś wie na ile Nm dokręcic korby na ile walki i jakie luzy zawowrowe w Pajero są? :) 8)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-01-2018, 09:18   

Jak dobrze kojarzę to masz silnik 4M41, tutaj masz manual z wszystkimi danymi :wink: .
http://mitsubishi-motors....wee9409/11B.pdf

Zioter 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 2004
Wysłany: 22-01-2018, 20:24   

Czyli jak u mnie tez czasami teraz przy mrozach niebieski dymek poleci a po chwili tylko para to juz sie w tloku dziurka wypala??

ajo1212 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-01-2018, 01:49   

Dzięki wielkie za manual z danymi :D Dziś skończyłem składać wszystko działa jak należy :) u mnie z tlokiem to trochę dziwna sprawa bo nie wygląda na wypalenie lecz raczej jakby wcześniej oberwal od zaworów (poprzedni właściciel) a potem pękł gdy dostał w ciry lub może coś zassal z dolotu bo byl test maksymalnej prędkości i wtedy było bum no i wcześniejsze objawy niebieskawego dymku . dodam fotki niebawem.. W każdym bądź razie głowica widać że była robiona przed moim kupnem :)myślałem że to wtrysk lał a to jednak po sprawdzeniu wszystkie wtryski dobre tak więc przyczyny co uszkodziło tłok nie jestem w stanie do końca wam powiedzieć:) niestety ktoś nie umiał ustawić chyba zaworów teraz jak wszystko poskładalem ustawiłem zaworki to silnik chodzi elegancko dziś zalalem olej jutro sobie pochodzi niech się wszystko ułoży i wypali olej z wydechu no i jutro wymienię olej jeszcze raz :p dolot ładnie umylem włącznie z chłodniczka dla zaspokojenia duszy :) tak więc koszta mnie wyniosły jakieś 1.500 (części po znajomości) +moja robocizna :) gdyby ktoś czegos nie wiedział pytać :)

Grzegorz76 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 2001
Wysłany: 25-01-2018, 22:12   

Witam
Mnie niebawem czeka też zwalanie głowicy i jej sprawdzenie Piszesz o ustawianiu zaworów możesz rozwinąć temat i powiedzieć jak prawidłowo je ustawić jakie wartości

Odpowiedz do tematu