Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Niesprawne wspomaganie hamulców przy wysokich mrozach Galant
Autor Wiadomość
matesz123 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 99'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-02-2012, 13:59   Niesprawne wspomaganie hamulców przy wysokich mrozach Galant

Witam, tak jak w temacie - problem stwarza bardzo duże niebezpieczeństwo na drodze dla mnie i dla innych uczestników ruchu więc chcę się poradzić. W moim Galancie (2.0 - 1998r) przy obecnych mrozach ok. -15 stopni po porannym odpaleniu i rozpoczęciu jazdy serwo mechanizm zachowuje się identycznie jak na nieodpalonym silniku - początkowo pedał jest miękki a po kilku naciśnięciach staje się twardy, jakby serwo nie działało zupełnie a siła hamowania zblizona jest do zerowej. Problem ustaje gdy wcisnę pedał hamulca conajmniej kilkanaście razy, po tym jest już ok. Wszystkie płyny są na prawidłowym poziomie, rurka idąca od kolektora ssącego do serwa została przeze mnie przedmuchana (myślałem że są na niej zanieczyszczenia - nie było). Rozkładam ręce, w warsztacie powiedziano mi iż może to być wina zaworu na rurce wyżej wymienionej ale takowego Galant nie posiada. W tamtą zimę wszystko było ok, teraz strach jeździć, to jednak układ hamulcowy. Bardzo proszę o pomoc!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-02-2012, 17:08   

matesz123 napisał/a:
w warsztacie powiedziano mi iż może to być wina zaworu na rurce wyżej wymienionej ale takowego Galant nie posiada
Posiada. Zdejmij wężyk (bo to nie rurka tylko gumowy wężyk). Dmuchnij w niego i w jedną stronę pójdzie, a w drugą ni chu, chu.

Maciek111 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 02-02-2012, 17:15   

Najprawdopodobniej zamarza Ci serwo. Znaczy skropliny w nim. Dobrze by było wysuszyć go przez dłuższą jazdę. Można też wstrzyknąć do srodka coś nie zamarzającego o właściwościach smarujących .

matesz123 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2012, 20:49   

Hugo napisał/a:
matesz123 napisał/a:
w warsztacie powiedziano mi iż może to być wina zaworu na rurce wyżej wymienionej ale takowego Galant nie posiada
Posiada. Zdejmij wężyk (bo to nie rurka tylko gumowy wężyk). Dmuchnij w niego i w jedną stronę pójdzie, a w drugą ni chu, chu.

O, a myślałem że zawór powinien być gdzieś na zewnątrz, dzięki za wyprowadzenie z tego błędu. To w takim razie może to być jego wada? W jaki sposób go wymienić?

Maciek111 napisał/a:
Najprawdopodobniej zamarza Ci serwo. Znaczy skropliny w nim. Dobrze by było wysuszyć go przez dłuższą jazdę. Można też wstrzyknąć do srodka coś nie zamarzającego o właściwościach smarujących .

Wróciłem 4 dni temu z Zakopanego, cała trasa w obie strony wyniosła mnie około 1300km, problem pojawił się jednorazowo (na chwilę) w trakcie gdy byłem w Zakopanem, również po nocy gdy samochód był zmrożony, ale po 1 naciśnięciu pedału ustąpił, więc uznałem, że być może mi się zdawało. Teraz gdy jestem już u siebie a mrozy są jeszcze większe, awarię da się odczuć bezsprzecznie. Środek o którym Kolega mówi nie będzie źle oddziaływał na samo działanie serwa? Chodzi o to czy jeżeli pomoże na być może występujące tam skropliny to czy nie zaszkodzi na samą pracę urządzenia?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 03-02-2012, 17:45   

matesz123 napisał/a:
W jaki sposób go wymienić?
Wymienić wężyk.

matesz123 
Nowy Forumowicz