Uszkodzony zderzak gdzie kupić i malować :) |
Autor |
Wiadomość |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2012, 16:02 Uszkodzony zderzak gdzie kupić i malować :)
|
|
|
Witam!
Jakiś czas temu uszkodziłem prawy tylni zderzak (narożnik patrząc od tyłu). Jak narazie trzyma się to jakoś kupy, ale należałoby go wymienić. I tutaj pojawia się pytanie - gdzie zakupic owy zderzak do modelu przed liftem? Ogólnie dostępne są przednie zderzaki do modelu przed 2002r. Natomiast tylne widziałem tylko używki i to w kiepskim stanie lub z wydechem po prawej stronie (ja mam po lewej).
Migacz na szczęście nie uległ uszkodzeniu natomiast obtarła się nieco ramka górnej ramki, ale tutaj jednie do poprawki lakierniczej
Jeszcze problem lakieru. Szczerze mówiąc nigdy nie odwiedziłem lakiernika (Pajero II było pancerne ) więc nie wiem czy lakier dobierze lakiernik czy należy się zaopatrzyć w oryginalny?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 23-01-2012, 16:19 Re: Uszkodzony zderzak gdzie kupić i malować :)
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Witam!
Jakiś czas temu uszkodziłem prawy tylni zderzak (narożnik patrząc od tyłu). Jak narazie trzyma się to jakoś kupy, ale należałoby go wymienić. I tutaj pojawia się pytanie - gdzie zakupic owy zderzak do modelu przed liftem? Ogólnie dostępne są przednie zderzaki do modelu przed 2002r. Natomiast tylne widziałem tylko używki i to w kiepskim stanie lub z wydechem po prawej stronie (ja mam po lewej).
Migacz na szczęście nie uległ uszkodzeniu natomiast obtarła się nieco ramka górnej ramki, ale tutaj jednie do poprawki lakierniczej
Jeszcze problem lakieru. Szczerze mówiąc nigdy nie odwiedziłem lakiernika (Pajero II było pancerne ) więc nie wiem czy lakier dobierze lakiernik czy należy się zaopatrzyć w oryginalny?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi |
Mamy takie elementy, nowe w bardzo dobrej cenie. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2012, 19:58
|
|
|
Hmm.. Części już wiem gdzie kupić (dzięki zbyszekm2). Jednak pozostaje jeszcze kwestia malowania. Ile kosztuje oryginalna farba do Pajero lub jej dobieranie. Ogólnie jaki jest koszt malowania takiego elementu? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 23-01-2012, 20:09
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Hmm.. Części już wiem gdzie kupić (dzięki zbyszekm2). Jednak pozostaje jeszcze kwestia malowania. Ile kosztuje oryginalna farba do Pajero lub jej dobieranie. Ogólnie jaki jest koszt malowania takiego elementu? |
koszt malowania od 50 do 200 zł (zależny jaki warsztat) lakier 50-80 zł. |
 |
|
|
|
 |
kriss499
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 56 Skąd: darłowo
|
Wysłany: 24-01-2012, 20:28
|
|
|
mam pytanie w pobobnym temacie mianowicie na tabliczce znamionowej według instrukcji jest podany kod koloru lakieru, wie ktoś może czy ten kod pozwala na dobranie lakieru u lakiernika? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 24-01-2012, 21:24
|
|
|
kriss499 napisał/a: | mam pytanie w pobobnym temacie mianowicie na tabliczce znamionowej według instrukcji jest podany kod koloru lakieru, wie ktoś może czy ten kod pozwala na dobranie lakieru u lakiernika? |
wlanie po to to jest. |
 |
|
|
|
 |
kriss499
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 56 Skąd: darłowo
|
Wysłany: 25-01-2012, 20:45
|
|
|
no niby tak ale wolałem sie upewnić;) dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:15
|
|
|
Czy zderzak rogowy z tyłu jest taki sam w małym i dużym pajero? Wydaje mi się że jest mniejszy (w 3d) ale chce się upewnić |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 06-02-2012, 19:40
|
|
|
3d jest krótszy i nie pasuje do longa i na odwrót |
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2012, 21:33
|
|
|
Wracam do wątku z kolejnym pytaniem dotyczącym zderzaka Na dniach powinienem już mieć go u siebie wraz z przednią listwą nadkola i mam następną wątpliwość
Czy do zamocowania rogowego zderzaka będzie potrzebna nitownica czy jakies inne narzędzia raczej niespotykane w domowym zaciszu? Czy chlapacz mogę przełożyć ze starego do nowego zderzaka? I ostatnie pytanie czy listwa przedniego nadkola trzyma się na zaczepach i kleju czy na jakimś innym systemie?
Udało mi się w miarę tanio kupić owe części podobno w takim samym odcieniu |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

|
Wysłany: 22-02-2012, 12:00
|
|
|
Przód:
przednie poszerzenie jest montowane na spinki i skręcane,
przednie nadkole na spinki i przechodzące śruby
przedni chlapacz przykręcany, więc można przełożyć
Tył:
tylna część zderzaka(narożnik) ma mocowany nitami stelaż metalowy od środka do niego mocowany jest chlapacz też na nity.
powodzenia |
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2012, 21:49
|
|
|
Część już zamontowana Godzinka pracy i można już rozbijać następny Ogólnie do szczęścia brakuje mi tylko nowych piór wycieraczek, bo teraźniejsze przeraźliwie piszczą (a o tylnej szkoda gadać ) . Co myślicie o wycieraczkach Valeo? Do przodu wycieraczek jest od groma a do tyłu nic ;x Gdzie znajdę wycieraczkę/ pióro na tył?
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
P.S. Czy w Pajero III jest jakaś stalowa rurka w systemie klimatyzacji? Bo będę musiał sobie nabić i odgrzybić klimę, ale nie jestem pewien czy jakaś rurka nie pękła... Po zakupie auta klima działa jak marzenie, a potem nagle przestała (ten płyn czy gaz się kończy czy coś?). Wybaczcie moje laickie pytanie |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

|
Wysłany: 25-02-2012, 22:06
|
|
|
pewnie rurki do tylnej klimy przegniły. Musisz sprawdzić. Tak na 95%. |
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2012, 13:31
|
|
|
Czy rurke mozna odmontowac a otwory jakos uszczelnic na czas zakupu nowej/ dorobienia takowej? Kiedys czytalem ze mozna zrobic to z.miedzi, ale o wiele tanszym i latwiejszym rozwiazaniem jest zakup rurek do ogrzewania ktore mozna wyginac we wlasnym zakresie.
Albo czy mozna gdzies takowa kupic zamowic? |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 28-02-2012, 13:54
|
|
|
Zakatek napisał/a: | ale nie jestem pewien czy jakaś rurka nie pękła. |
Pęknąc pewnie nie pękła , ale te do tylnego agregatu ulegają destrukcji w miejscu mocowań na stalowych uchwytach. Super pomysł - stal i aluminium + sól zimą .
Ale bez sprawdzenia bym nie zaryzykował diagnozy , podjedź do warsztatu z maszyną do klimy , niech zrobią próżnie i nabiją kontrastu to będziesz wiedział dokładnie co za element do wymiany.
Co do rurek od ogrzewania to masz na myśli pięcio warstwowe z przekładką aluminiową ?
Tworzywo nie jest przystosowane do pracy w skrajnych temperaturach np. -25 stopni. Spora kurczliwość i złacza mogą nie wytrzymać . Rok dwa pewnie tak , co będzie za 5-7 lat ?? Nie wiem. |
|
|
|
 |
|