[Cari 1.9DI-D] Brak tylnych świateł (zrobione) |
Autor |
Wiadomość |
marko22
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-06-2014, 10:00 [Cari 1.9DI-D] Brak tylnych świateł (zrobione)
|
|
|
Wracam ponownie do szanownych kolegów. Jako że więcej czasu spędzam w ciężarowce, Cari służy mi głównie za transport do domu i pracy. Wczoraj późno w nocy zauważyłem brak świateł z tyłu. Stop działa, podświetlenie tablicy jest, kierunki są, przeciwmgielne jest. Co się stało ze światłami? Dodatkowo w kabinie przestało mi działać podświetlenie prędkościomierza. Tzn jest, ale tylko do prędkości 80/h. I brak podświetlenia regulatorów lusterek (cały ten panel jest ciemny). Podpowie ktoś, gdzie szukać przyczyny? Przy silniku bezpieczniki przejrzałem, ale nie widzę tam nic, co ma związek z tylnymi światłami. Chyba że w kabinie. Ale tam się jeszcze nie schylałem |
Ostatnio zmieniony przez marko22 02-06-2014, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 01-06-2014, 10:11
|
|
|
Masz jeszcze bezpieczniki nad nogami kierowcy, prawdopodobnie spalił się jeden odpowiedzialny za część oświetlenia pozycyjnego i za podświetlenie w kabinie. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 01-06-2014, 10:14
|
|
|
no trzeba zajżeć do tych w kabinie. jak by co to są beznadziejnie schowane pod deska rozdzielcza przy lewym kolanie, a w liczniku to pewnie zarówki sie popalily. |
|
 |
marko22
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-06-2014, 14:20
|
|
|
No dziękuję wam za odpowiedzi. Będę w domu wieczorem, to sprawdzę te nieszczęsne bezpieczniki. Dziwne tylko, że w środku oświetlenie działa. Te żarówki na prędkościomierzu też tak jakoś dziwnie by się spaliły. Połowa od razu? No nic. Trzeba będzie wyjąć licznik.
Edit: Panowie... Nie krzyczcie... Nie bijcie... Wybaczcie pośpiech i sianie paniki. Okazało się, że obie żarówki szlag trafił Już zmienione, świeci pięknie. Pozostaje mi zegary jeszcze i panel rozebrać. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 01-06-2014, 17:58
|
|
|
marko22 napisał/a: | Okazało się, że obie żarówki szlag trafił Już zmienione, świeci pięknie. Pozostaje mi zegary jeszcze i panel rozebrać. |
ta sama diagnoza - jest cały temat o rozbieraniu zegarów ze zdjeciami, robota na 30 min max
wymiana zarowki w panelu lusterek to 5-10 min
zarowka do predkosciomierza - w1,2w
zarowka do sterownika lusterek/halogenow - 12V/50mA |
|
|
|
 |
marko22
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 02-06-2014, 21:14
|
|
|
Dziękuję szanownym kolegom za podpowiedzi. Tył-ek świeci Zegary zrobione, W5W oczywiście się spaliła. Zmieniłem wszystkie na nowe. O dziwo nie porwałem niebieskich koszulek Ale te malutkie do sterowania lusterkami....gdzie to można kupić? No i znalazłem następny feler. Brak świateł cofania.....Tutaj już nauczony powyższym przypadkiem - sprawdziłem żarówki i są sprawne. Znalazłem parę tematów, że albo kabel między klapą a karoserią, albo niezbyt miła wymiana czujnika na skrzyni. Na razie nie mam czasu na to. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 02-06-2014, 22:40
|
|
|
marko22 napisał/a: | Ale te malutkie do sterowania lusterkami....gdzie to można kupić? |
na alledrogo albo w sklepie AVT |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-06-2014, 06:05
|
|
|
Do przełącznika sterowania lusterkami można zastosować diodę led na 12V, powinna posłużyć dłużej niż żarówka. |
|
|
|
 |
|