Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku |
Autor |
Wiadomość |
lathael [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2008, 19:54 Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku
|
|
|
Witam!
Mojego Lancera mam już 10 miesięcy. Chciałbym poprawić w nim kilka drobiazgów które mnie denerwują i dlatego mam też kilka pytań do Was drodzy Mitsumaniaki:
1. Czasem gaśnie mi połowa kontrolek na desce rozdzielczej. Np jak kręcę pokrętłem natężenia nawiewu to na przemian gasną i zaświecają się. Rzadko się to zdarza ale denerwuje. Co może to powodować?
2. Wymieniałem ostatnio wycieraczki ale niestety nowe strasznie hałasują (jak włączę to przeskakują a nie jadą gładko, może są za mało elastyczne lub nacierają pod złym kątem). Próbowałem zakładać je na różne sposoby ale nic to nie dało. Myślę o ponownej wymianie. Polecacie jakieś ciche i solidne do Lancera? Może Valeo?
3. Mam też problem z radiem. Radio jest super (Pioneer DEH-4000UB), ale podczas jazdy jak słucham np RMFki to dzwięk nie jest płynny ale tak jakby co chwilę się ściszał i podgłaśniał sprawiając wrażenie że "wibruje". Trochę mnie to irytuję bo na postoju wszystko jest pierwsza klasa i jak słucham z USB lub CD (na postoju i podczas jazdy) wszystko też jest ok. Może to wina samego radia i jakiejś jego funkcji którą należy wyłączyć albo anteny, wzmacniacza antenowego, instalacji itp. Ktoś miał podobny problem z instalacją radiową w tym autku?
btw. szkoda że misiek ma tylko cztery głośniki. przydała by mu się jeszcze jedna dodatkowa para z przodu. Kiedyś może zamontuję:) Montował ktoś z Was może?
Podoba mi się to autko a jak wyeliminuję te pozostałe wady to będzie naprawdę super.
Dzięki chłopaki z góry za pomoc!
A i jeszcze jakie opony letnie polecacie? Moje Bridgestony mają już 5 lat więc powoli czas zmieniać. |
Ostatnio zmieniony przez lathael 01-12-2008, 21:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 24-11-2008, 09:53
|
|
|
lathael napisał/a: | 1. Czasem gaśnie mi połowa kontrolek na desce rozdzielczej. Np jak kręcę pokrętłem natężenia nawiewu to na przemian gasną i zaświecają się. Rzadko się to zdarza ale denerwuje. Co może to powodować?
|
Też tak mam. Coś pewnie nie łączy czasami . |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-11-2008, 13:01 Re: Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku
|
|
|
lathael napisał/a: |
2. Wymieniałem ostatnio wycieraczki ale niestety nowe strasznie hałasują (jak włączę to przeskakują a nie jadą gładko, może są za mało elastyczne lub nacierają pod złym kątem). Próbowałem zakładać je na różne sposoby ale nic to nie dało. Myślę o ponownej wymianie. Polecacie jakieś ciche i solidne do Lancera? Może Valeo?
|
Kup sobie jakieś droższe. Bo kiedyś kupiłem jakies valeo i były super po 3 latach myślę sobie wymienie więc przy przeglądzie mówie mechanikowi zeby mi jakieś założył nowe. No i okazało się że działy gorzej od tych co były stare!! Patrze na napis na wycieraczkach Valeo wiec nie wiem czy tak się popsuli czy to był inny model.
Krzychu |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 24-11-2008, 22:49
|
|
|
Artii napisał/a: | lathael napisał/a: | 1. Czasem gaśnie mi połowa kontrolek na desce rozdzielczej. Np jak kręcę pokrętłem natężenia nawiewu to na przemian gasną i zaświecają się. Rzadko się to zdarza ale denerwuje. Co może to powodować?
|
Też tak mam. Coś pewnie nie łączy czasami . |
Ja ostatnio wymienialem zaroweczke przy zapalniczce i tak dziwnie czasem sie nie zalaczala ale jak postukalem palcem gdzies obok to zaskakiwala, moze nie macie dobrego styku na zarowce i czasem przerywa.
Z radiem nie wiem a z wycieraczkami to sam chetnie bym usluchal jakiejs rady bo ciagle inne sprawdzam i w ciagu roku juz 2 razy zmienialem
a glosniki montowalem tylko nie z przodu a z tylu pochwale sie nawet
 |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-11-2008, 22:58
|
|
|
Zamontowałeś fajnie, tylko miejsce niezbyt fortunne, zamykanie klapy bagażnika nie wpływa na nie zbyt dobrze. |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 24-11-2008, 23:29
|
|
|
nie sadze zeby to mialo wplyw, ta czesc jest z plastiku dosc elastyczna na zatrzaski wiec nie siedzi sztywno a glosniki to nic innego jak tzesiawka ze skaczaca membrama ktora wytwarza wibracje wiec wstrzacy bagaznika nie maja wplywu, przednie glosniki przeciez sa w drzwiach a nimi czesciej trzaskasz niz bagaznikiem |
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 25-11-2008, 09:11
|
|
|
Całkiem fajny pomysł na te głośniki.
Wycinałeś tylko otwory w plastikach czy coś jeszcze przerabiałeś?
Trzeba zastosować jakieś specjalne triki aby zdjąć ten plastik i nie pourywać zatrzasków?
ps. Pisałeś kiedyś o brewkach do misia. Zrobiłeś je już? |
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 25-11-2008, 21:19
|
|
|
Pare rzeczy zrobilem polecam samemu zobaczyc
http://www.cardomain.com/ride/3115956
Zatrzaski sa dosc grube i wygladaja solidnie i raczej trudno je urwac a dziury poprostu wycialem, plastik tez jest gruby z 3mm plus wznocniony ... zebrowaniem ?? nie wiem jak to nazwac.
pod spodem (pod plastikiem) sa takie wyciecia w klapie w ksztalcie prostokatow trzeba poprostu dobrze wymierzyc zeby magnes od glosnika wpasowal sie a nie opieral o blache.
Z jednej strony co prawda jest male utrudnienie pod postacia wystajacych elementow od zamka w klapie ale nie jest tak zle a w razie czego sa jeszcze dwie dziory w klapie bardziej w strone skraju klapy ale tam juz te plastiki sa bardziej powtlaczane.
A z tym wytloczensobie poradzilem wkladajac kawalki kartony pod glosnik w ksztaly litery C tak, ze to C z kartonu jest w zaglebieniu plastiku a brakujacy kawalek tam gdzie juz nie ma wglebienia.
Gorzej z podlaczeniem ja co prawda zrobilem to po amatorsku podpialem sie poprostu pod glosniki w slupkach a i to nie bylo latwe bo ciezko sie tam dostac... Jak oni to poskladali Ci Japonce ?!?! |
|
 |
PawelzGorzowa [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2008, 21:49
|
|
|
lathael napisał/a: | 2. Wymieniałem ostatnio wycieraczki ale niestety nowe strasznie hałasują (jak włączę to przeskakują a nie jadą gładko, może są za mało elastyczne lub nacierają pod złym kątem). Próbowałem zakładać je na różne sposoby ale nic to nie dało. Myślę o ponownej wymianie. Polecacie jakieś ciche i solidne do Lancera? Może Valeo? |
Miałem Valeo i po pewnym czasie zaczęły przeskakiwać. Teraz mam tańsze płaskie V-Cap i póki co działają sprawnie. |
|
|
|
 |
lathael [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2008, 10:21
|
|
|
Super. Dzięki chłopaki za rady. Może też spróbuję te V-capy. A zym radiem to chyba pojadę do fachowca żeby mi posprawdzał. |
|
|
|
 |
Grzech1
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 `04 sed ra
|
Wysłany: 08-12-2008, 22:43
|
|
|
Co do wycieraczek polecam Michelin - kupiłem na jakiejś wyprzedaży pół roku temu w Noraucie i są OK. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 08-12-2008, 23:22
|
|
|
Ja mam 2 pomysły.
Pierwszy to instalacja przeciwmgielnych. Lampy kupić nie problem ale co z włącznikiem ? Czy samochód ma już pociągnięte kable ?
Drugi pomysł to obszycie podłokietnika skórą z jednoczesnym jego powiększeniem.
Niestety nie grzeszę wzrostem i podłokietnik jest dla mnie troszkę mały
Poza tym wreszcie zamontować czerwone podświetlenie zapalniczki.... może z czasem się uda |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

|
Wysłany: 09-12-2008, 01:16
|
|
|
Witam bojar wlasnie niedawno tez udalo mi sie wymienic zaroweczke w zapalniczce i mialem napisac jak sie do tego dobrac. Moze jeszcze to zrobie na przyszlosc dla innych zainteresowanych a co do przeciwmgielnych to czytalem dzisiaj na naszym forum w dziale o outlanderze na temat przeciwmgielnych, w wersji amerykanskiej ktos chcial zamontowac i tam ponoc sa pociagniete kable, tylko jakos nie moge teraz znalesc tego tematu.
a co do podlokietnika to dobry pomysl tylko pozniej bedzie niewygodnie go otwierac (chodzi mi a ta mniejsza czesc gdzie trzeba wcisnac przycisk)
daj znac jak cos wykombinujesz. |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-12-2008, 11:38
|
|
|
Bojar napisał/a: | Czy samochód ma już pociągnięte kable ?
|
Tak |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 09-12-2008, 20:44
|
|
|
Sla dzięki za info. Najważniejsze jest. Teraz pozostaje tylko wykombinować włącznik.
Pawel'85 - jak możesz w wolnym czasie opisz jak to zrobić z tą wymianą żarówki.
Co do podłokietnika to jak sie domyślam mam uboższa wersję od twojego
Tylko jeden duży schowek przykrywany pokrywką podłokietnika.
W moim przypadku nie będzie nic przeszkadzało a może wreszcie podłokietnik będzie
dla mnie użyteczny. Teraz niestety nie jest, bo przy podniesionym fotelu nie sięgam do niego w normalnej pozycji. Dziwne bo mam 175cm wzrostu więc tak średnia. Coś japońce przekombinowali. |
|
|
|
 |
|