Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku
Autor Wiadomość
lathael
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 19:54   Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku

Witam!
Mojego Lancera mam już 10 miesięcy. Chciałbym poprawić w nim kilka drobiazgów które mnie denerwują i dlatego mam też kilka pytań do Was drodzy Mitsumaniaki:

1. Czasem gaśnie mi połowa kontrolek na desce rozdzielczej. Np jak kręcę pokrętłem natężenia nawiewu to na przemian gasną i zaświecają się. Rzadko się to zdarza ale denerwuje. Co może to powodować?

2. Wymieniałem ostatnio wycieraczki ale niestety nowe strasznie hałasują (jak włączę to przeskakują a nie jadą gładko, może są za mało elastyczne lub nacierają pod złym kątem). Próbowałem zakładać je na różne sposoby ale nic to nie dało. Myślę o ponownej wymianie. Polecacie jakieś ciche i solidne do Lancera? Może Valeo?

3. Mam też problem z radiem. Radio jest super (Pioneer DEH-4000UB), ale podczas jazdy jak słucham np RMFki to dzwięk nie jest płynny ale tak jakby co chwilę się ściszał i podgłaśniał sprawiając wrażenie że "wibruje". Trochę mnie to irytuję bo na postoju wszystko jest pierwsza klasa i jak słucham z USB lub CD (na postoju i podczas jazdy) wszystko też jest ok. Może to wina samego radia i jakiejś jego funkcji którą należy wyłączyć albo anteny, wzmacniacza antenowego, instalacji itp. Ktoś miał podobny problem z instalacją radiową w tym autku?

btw. szkoda że misiek ma tylko cztery głośniki. przydała by mu się jeszcze jedna dodatkowa para z przodu. Kiedyś może zamontuję:) Montował ktoś z Was może?

Podoba mi się to autko a jak wyeliminuję te pozostałe wady to będzie naprawdę super.
Dzięki chłopaki z góry za pomoc!

A i jeszcze jakie opony letnie polecacie? Moje Bridgestony mają już 5 lat więc powoli czas zmieniać.
Ostatnio zmieniony przez lathael 01-12-2008, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2008, 09:53   

lathael napisał/a:
1. Czasem gaśnie mi połowa kontrolek na desce rozdzielczej. Np jak kręcę pokrętłem natężenia nawiewu to na przemian gasną i zaświecają się. Rzadko się to zdarza ale denerwuje. Co może to powodować?

Też tak mam. Coś pewnie nie łączy czasami :) .

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-11-2008, 13:01   Re: Poprawa kilku drobiazgów w moim Miśku

lathael napisał/a:

2. Wymieniałem ostatnio wycieraczki ale niestety nowe strasznie hałasują (jak włączę to przeskakują a nie jadą gładko, może są za mało elastyczne lub nacierają pod złym kątem). Próbowałem zakładać je na różne sposoby ale nic to nie dało. Myślę o ponownej wymianie. Polecacie jakieś ciche i solidne do Lancera? Może Valeo?

Kup sobie jakieś droższe. Bo kiedyś kupiłem jakies valeo i były super po 3 latach myślę sobie wymienie więc przy przeglądzie mówie mechanikowi zeby mi jakieś założył nowe. No i okazało się że działy gorzej od tych co były stare!! Patrze na napis na wycieraczkach Valeo :shock: wiec nie wiem czy tak się popsuli czy to był inny model.

Krzychu

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 24-11-2008, 22:49   

Artii napisał/a:
lathael napisał/a:

Też tak mam. Coś pewnie nie łączy czasami :) .

Ja ostatnio wymienialem zaroweczke przy zapalniczce i tak dziwnie czasem sie nie zalaczala ale jak postukalem palcem gdzies obok to zaskakiwala, moze nie macie dobrego styku na zarowce i czasem przerywa.

Z radiem nie wiem a z wycieraczkami to sam chetnie bym usluchal jakiejs rady bo ciagle inne sprawdzam i w ciagu roku juz 2 razy zmienialem

a glosniki montowalem tylko nie z przodu a z tylu pochwale sie nawet

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 24-11-2008, 22:58   

Zamontowałeś fajnie, tylko miejsce niezbyt fortunne, zamykanie klapy bagażnika nie wpływa na nie zbyt dobrze.

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 24-11-2008, 23:29   

nie sadze zeby to mialo wplyw, ta czesc jest z plastiku dosc elastyczna na zatrzaski wiec nie siedzi sztywno a glosniki to nic innego jak tzesiawka ze skaczaca membrama ktora wytwarza wibracje wiec wstrzacy bagaznika nie maja wplywu, przednie glosniki przeciez sa w drzwiach a nimi czesciej trzaskasz niz bagaznikiem

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 25-11-2008, 09:11   

Całkiem fajny pomysł na te głośniki.

Wycinałeś tylko otwory w plastikach czy coś jeszcze przerabiałeś?

Trzeba zastosować jakieś specjalne triki aby zdjąć ten plastik i nie pourywać zatrzasków?

ps. Pisałeś kiedyś o brewkach do misia. Zrobiłeś je już?

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 25-11-2008, 21:19   

Pare rzeczy zrobilem polecam samemu zobaczyc

http://www.cardomain.com/ride/3115956

Zatrzaski sa dosc grube i wygladaja solidnie i raczej trudno je urwac a dziury poprostu wycialem, plastik tez jest gruby z 3mm plus wznocniony ... zebrowaniem ?? nie wiem jak to nazwac.

pod spodem (pod plastikiem) sa takie wyciecia w klapie w ksztalcie prostokatow trzeba poprostu dobrze wymierzyc zeby magnes od glosnika wpasowal sie a nie opieral o blache.
Z jednej strony co prawda jest male utrudnienie pod postacia wystajacych elementow od zamka w klapie ale nie jest tak zle a w razie czego sa jeszcze dwie dziory w klapie bardziej w strone skraju klapy ale tam juz te plastiki sa bardziej powtlaczane.

A z tym wytloczensobie poradzilem wkladajac kawalki kartony pod glosnik w ksztaly litery C tak, ze to C z kartonu jest w zaglebieniu plastiku a brakujacy kawalek tam gdzie juz nie ma wglebienia.

Gorzej z podlaczeniem ja co prawda zrobilem to po amatorsku podpialem sie poprostu pod glosniki w slupkach a i to nie bylo latwe bo ciezko sie tam dostac... Jak oni to poskladali Ci Japonce ?!?!

PawelzGorzowa
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2008, 21:49   

lathael napisał/a:

Miałem Valeo i po pewnym czasie zaczęły przeskakiwać. Teraz mam tańsze płaskie V-Cap i póki co działają sprawnie.

lathael
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 10:21   

Super. Dzięki chłopaki za rady. Może też spróbuję te V-capy. A zym radiem to chyba pojadę do fachowca żeby mi posprawdzał.

Grzech1 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 `04 sed ra
Wysłany: 08-12-2008, 22:43   

Co do wycieraczek polecam Michelin - kupiłem na jakiejś wyprzedaży pół roku temu w Noraucie i są OK.

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 08-12-2008, 23:22   

Ja mam 2 pomysły.
Pierwszy to instalacja przeciwmgielnych. Lampy kupić nie problem ale co z włącznikiem ? Czy samochód ma już pociągnięte kable ?

Drugi pomysł to obszycie podłokietnika skórą z jednoczesnym jego powiększeniem.
Niestety nie grzeszę wzrostem i podłokietnik jest dla mnie troszkę mały :(

Poza tym wreszcie zamontować czerwone podświetlenie zapalniczki.... może z czasem się uda :)

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Wysłany: 09-12-2008, 01:16   

Witam bojar wlasnie niedawno tez udalo mi sie wymienic zaroweczke w zapalniczce i mialem napisac jak sie do tego dobrac. Moze jeszcze to zrobie na przyszlosc dla innych zainteresowanych a co do przeciwmgielnych to czytalem dzisiaj na naszym forum w dziale o outlanderze na temat przeciwmgielnych, w wersji amerykanskiej ktos chcial zamontowac i tam ponoc sa pociagniete kable, tylko jakos nie moge teraz znalesc tego tematu.

a co do podlokietnika to dobry pomysl tylko pozniej bedzie niewygodnie go otwierac (chodzi mi a ta mniejsza czesc gdzie trzeba wcisnac przycisk)
daj znac jak cos wykombinujesz.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 09-12-2008, 11:38   

Bojar napisał/a:
Czy samochód ma już pociągnięte kable ?

Tak

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 09-12-2008, 20:44   

Sla dzięki za info. Najważniejsze jest. Teraz pozostaje tylko wykombinować włącznik.

Pawel'85 - jak możesz w wolnym czasie opisz jak to zrobić z tą wymianą żarówki.
Co do podłokietnika to jak sie domyślam mam uboższa wersję od twojego
Tylko jeden duży schowek przykrywany pokrywką podłokietnika.
W moim przypadku nie będzie nic przeszkadzało a może wreszcie podłokietnik będzie
dla mnie użyteczny. Teraz niestety nie jest, bo przy podniesionym fotelu nie sięgam do niego w normalnej pozycji. Dziwne bo mam 175cm wzrostu więc tak średnia. Coś japońce przekombinowali.

Odpowiedz do tematu