Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Urlop w Bieszczadach
Autor Wiadomość
marycjusz 
Mitsumaniak
marycjusz

Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-07-2012, 16:08   Urlop w Bieszczadach

Witam Szanownych Podkarparcian. Wybieram się 20 lipca w Bieszczady, jeszcze u was nie byłem więc, może powiecie co NAJCIEKAWSZEGO można zobaczyć w waszych pięknych stronach ?
Może jakieś namiary na tanie noclegi ? :)

Pozdrawiam
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat :) (brat)

Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368

Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-07-2012, 18:54   

marycjusz napisał/a:
Wybieram się 20 lipca w Bieszczady...
A gdzie docelowo w te Bieszczady :?:
Ja co prawda nie z Podkarpacia ale zanim odpowiedzą "lokalesi" to ja polecam tak:

- widoki, widoki i jeszcze raz widoki - czyli przejdź się na Połoniny. Połonina Wetlińska i Caryńska czyli musiałbyś podjechać np. do miejsca skąd zaczynają się szlaki na w/w góry. Do tego jeszcze Rawki oraz Tarnica i Halicz. Jest jeszcze taka opcja, że dojeżdżasz samochodem w jedno miejsce, pieszo robisz "Połoninę" a do samochodu odwozi Cię bus. Jest to popularne w rejonie Wetliny, Ustrzyk Górnych.

- podróżowanie samochodem - zrób sobie pętlę: Cisna-Wetlina-Ustrzyki Górne-Lutowiska-Czarna-Polana-Bukowiec-Terka-Dołżyca-Cisna. To tzw. Mała Pętla Bieszczadzka. Możesz odbić też na Nasiczne-Dwernik albo na Muczne. Wszystkie te miejscowości znajdziesz na google.maps

Ja uwielbiam podróżowanie po takich drogach i chłonięcie widoków :)

- z Cisnej podjedź sobie do Komańczy przez Nowy Łupków. Możesz odbić na Smolnik-Mików do wsi Duszatyn. Początkowo wąska droga, dobry asfalt później są 3-4 przejazdy przez rzekę po płytach betonowych.

Przy niskim stanie wody samochód osobowy przejeżdża.
W Duszatynie jest dzikie pole namiotowe, jakiś bar, 3-4 chałupy i nic więcej. Stamtąd można podejść na Jeziorka Duszatyńskie i Chryszczatą. Tam poczujesz klimat Bieszczad :)
Po drodze w Majdanie (to taki jakby przysiółek Cisnej) jest stacja Bieszczadzkiej Kolejki ale nie wiem, w którą stronę jeździ teraz kolejka. Kiedyś jeździła Rzepedź-Nowy Łupków-Cisna. Można więc liznąć trochę Bieszczad z okien wagonu.

- w niektórych wsiach znajdują się stare cerkwie - to też atrakcja do oglądania, zwiedzania.

- po drodze możesz podjechać na Solinę - zwiedzić/obejrzeć zaporę. Ale tam mnóstwo ludzi i komercja :?

W razie czego to pytaj. Z noclegami nie pomogę, co prawda w Wetlinie z tanich noclegów jest schronisko PTSM czynne w okresie letnim ale to raczej nocleg awaryjny na 1-2 dni albo jak ktoś jest przejazdem. Kimnąć się i dalej w drogę.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

timo95pl 
Nowy Forumowicz
Japan Power

Auto: Hyundai Sonata
Wysłany: 17-07-2012, 19:06   

Ja posiadam domek w Bieszczadach (nie mieszkam tam ale co rok jestem tam prawie 2 miechy) . Polecam noclegi nad sanem szczególnie ok. łączki , hoczew (12km od soliny) w miarę rozsądne ceny . Oczywiście trzeba zobaczyć Zaporę Solińską i się pokąpać , piwko nad samą wodą 3.50zł więc nie dużo . Tak jak przedmówca w szczególności polecam drogę na Terką wspaniałe kręte drogi i śliczne widoki . A jak już będziecie państwo przejeżdżać przez Lesko warto wstąpić do cukierni szelców po lody i ciastka i inne wypieki . (kuzyn pracował u niego i naprawdę robią solidnie) .

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 17-07-2012, 19:24   

JCH napisał/a:
Ja uwielbiam podróżowanie po takich drogach i chłonięcie widoków

mniam :)

ten sam przejazd:

dwa miśki :)

polecam też trasę od Krosna na Rymanów i później odbijamy na Daliowa i Komańcze - ładne widoki i praktycznie jeden samochód na pół godziny :)

w górach jest jeszcze fajny szlak na Rawki, Kemenaros i Rabią skał gdzie widok na część słowacką Bieszczad przepiękny :) .

kupujepolskieprodukty.pl

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 17-07-2012, 23:27   

Maurycjusz - do zobaczenia na drodze - Jadę tam w niedzielę do Siostry do Bereżek. Jej tescie mieszkaja w Mucznym. Mam zamiar pozwiedzac zakątki o których piszecie. W zeszłym roku jechałem do niej duzą petla przez Gorlice Jasło , Cisna, Ustrzyki. Jest tam mega , faktycznie samochodów mało ale pomorskie rejestracje są:), kolejka waskotorowa jedzi, ale nie pamietam gdzie dokładnie - jest w planie przejzdzka. Bedzie tez Solina, i jakiś skansen wiejski ale to już na miejscu zobacze.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

marycjusz 
Mitsumaniak
marycjusz

Wysłany: 18-07-2012, 09:22   

Dzięki Panowie i już jaśniej w głowie, popatrzyłem na mapę i teraz przynajmniej wiem jak sobie czas tam umilić. Bo jak się jedzie w obce tereny to czasem nie wiadomo od czego zacząć :)
Czyli tak :

- lecę z żonką w takim razie w okolice Ustrzyk Górnych - tam szukamy jakiegoś zakwaterowania
- potem na pewno zrobimy sobie tą "małą pętlę bieszczadzką" - podoba mi się to ! :) - ILE TO MOŻE BYĆ MNIEJ WIĘCEJ KILOMETRÓW ?
- skoczymy nad Solinę
- któregoś dnia tak myślałem żeby wybrać się do skansenu w Sanoku - możecie coś powiedzieć o tym ? Warto ?
- W Przemyślu jest jakaś twierdza - warto ?
- powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz - czytałem że nie można w Bieszczady zabrać psa - prawda to ? I czy ewentualnie jest to na tyle restrykcyjne żeby nie można było jednak wziąć tego psa ze sobą ? (mam owczarka niemieckiego)

-JAK MACIE JESZCZE JAKIEŚ CIEKAWE POMYSŁY TO PISZCIE, WSZYSTKO SOBIE PODRUKUJĘ I ZABIORĘ ZE SOBĄ, POTEM TYLKO WRZUCĘ NA GPS I JAZDA :)

P.S. Marcino, Twój Gal jakiego koloru ? Będę wypatrywał, może gdzieś się miniemy :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-07-2012, 09:31   

gulgulq napisał/a:
ten sam przejazd:

dwa miśki :)
W 2010 roku w czerwcu byłem swoim OBK też w tym miejscu. Był taki stan wody, że wymiękłem :? To był ten okres powodzi majowych i czerwcowych stąd taki stan wody w rzekach.

Na zdjęciu nie wygląda to najgorzej (przynajmniej na początku) ale jak przez rzekę zaczął przechodzić gościu z rowerem w rękach i zaczęło mu się przelewać ponad kolana to pomyślałem sobie: "no nie, on tu zaraz odwali jakąś manianę i nawet nie będę miał jak gościa ratować" :roll: A obok, jak widać, jest most wąskotorówki.
Na drżących nogach ale przeszedł :)

[ Dodano: 18-07-2012, 10:01 ]
marycjusz napisał/a:
na pewno zrobimy sobie tą "małą pętlę bieszczadzką" - podoba mi się to ! :) - ILE TO MOŻE BYĆ MNIEJ WIĘCEJ KILOMETRÓW ?
To jest ok 100 km.
marycjusz napisał/a:
- powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz - czytałem że nie można w Bieszczady zabrać psa - prawda to ? I czy ewentualnie jest to na tyle restrykcyjne żeby nie można było jednak wziąć tego psa ze sobą ? (mam owczarka niemieckiego)

Nie pamiętam co mówią przepisy BPN-u na ten temat ale za odpowiedź niech posłuży to zdjęcie ;)

Kaja na Połoninie Caryńskiej

marycjusz 
Mitsumaniak
marycjusz

Wysłany: 18-07-2012, 11:24   

hehe :) Ładna owczarzyca :) Ok, powiedz mi tylko, czy chodziłeś z psem po szlakach ? Żeby nie było, że wyjdzie mi zza krzaka jakiś Milicjant Bieszczadzki i wlepi mi mandat z 500 zł :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-07-2012, 12:26   

marycjusz napisał/a:
P.S. Marcino, Twój Gal jakiego koloru ? Będę wypatrywał, może gdzieś się miniemy

Gal jest na urlopie..... jedziemy srebrnym 307sw, jest ciszej i wiecej miejsca dla dzieci:)
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

mmaleks 
Mitsumaniak

Auto: ECLIPSE 97 420A
Wysłany: 18-07-2012, 12:48   

ja własnie wrócilem z soliny i nie wiem co mówią przepisy na temat piesków ale widziałem naprawę dużo ludzi ze swoimi pupilami

miejsc ciekawych do odwiedzenia to proponowalbym Rajskie - tam gdzie juz nie ma asfaltu;
ciekawa tez jest góra Jawor tam gdzie jest osrodek MON-u

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-07-2012, 14:12   

marycjusz napisał/a:
Ok, powiedz mi tylko, czy chodziłeś z psem po szlakach ?
Tak, ale byliśmy tylko na Połoninie Caryńskiej. Góra - dół, bez żadnego dłuższego chodzenia.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 18-07-2012, 14:50   

przepisy mówią o zakazie wprowadzania psów na teren parku, w tym szlaki turystyczne

kupujepolskieprodukty.pl

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 18-07-2012, 15:37   

ja chyba będę pod koniec lipca :)
sa jeszcze 2 knajpy kiedyś z klimatem - siekierezada w cisnej, oraz baza ludzi z mgły w wetlinie, i jeszcze może hata wędowca w wetlinie?
skansen w sanoku - moim zdaniem jeden z fajniejszych
tweirdza w przemyslu - spzed jakiś 15 lat pamietam, nie warto. ale może się coś zmieniło?
po drodze jest jeszcze krasiczyn i łańcut, jak lubisz takie klimaty
i jeszcze rowerem muczne-na wschód - tarnawa niżne i na południe, wzdłuż granicy i sanu, najpierw asfalt, poten szutr, potem rower się zostawia i pieszku do źródeł sanu. cały dzień, mordęga, ale widoki wspaniałe (raz mi kruk siedział na drodze, jak dojeżdżałem, rozwinął skrzydła na ok. 1 m szerokie, przeleciał nade mną :)

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-07-2012, 17:54   

No i niestety muszę kolegę zmartwić... :( Pisałem do kuzyna i odpisał:
Cytat:
z pieskiem w góry bida. :? dają mandaty :(
Tak więc tylko na własne ryzyko i ze świadomością łamania przepisów. Mam nadzieję, że nie trafisz na oszołoma.

Monia 
Mitsumaniak
Misiubishi

Auto: CA0 GLI 94 1.3
Wysłany: 18-07-2012, 20:41   

Skansen w Sanoku polecam :) nie koniecznie z przewodnikiem bo długo schodzi i trzeba czekać na grupe, aż się uzbiera... a tak kupic sobie bileciki z żona i na spacer i zobaczycie tyle samo co z przewodnikiem :)

=> 01055/KMM <=

Odpowiedz do tematu