Pytanie o antenę |
Autor |
Wiadomość |
nt2010
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lip 2010 Posty: 24 Skąd: Nowy Targ
|
Wysłany: 16-08-2012, 10:49 Pytanie o antenę
|
|
|
Witam
Mam pytanie do znawców tematu. Czy antena radiowa w lancerkach jest ze wzmacniaczem (w stopce) czy bez? Jeżeli wzmacniacz jest obecny to czy jest zasilany przez kabel bezpośrednio z radia? Wiele marek stosuje takie rozwiązanie.
Druga sprawa - jaką polecacie antenę (najlepiej dostępną na znanym portalu aukcyjnym), zamiast tej krótkiej, żeby lepiej "zbierała" fale. Testowałem bacik made in China ale było bez rewelacji.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 16-08-2012, 16:20
|
|
|
nt2010, W temacie "problemy z radiem" czy jakoś tak masz problem opisany.
Jeśli Twoje radio to standardowiec to lepiej poszukaj, na znanym portalu aukcyjnym, Rockforda ze zmieniarką na 6 CD z Lancera lub Outlandera II(można trafić za 300pln) i wymień w 15 min. Będzie dużo dużo lepiej. Sam tak zrobiłem i od prawie 2 lat nie wiem co to gubienie fal przez radio. O ile pamiętam antena jest ze wzmacniaczem na kablu tuż przy antenie z zasilaniem od radia. Kupa roboty ze zdejmowaniem podsufitki (trzeba uważać żeby jej nie przełamać i zaczynać od rozbierania plastików ze słupków). |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-08-2012, 19:52 Re: Pytanie o antenę
|
|
|
nt2010 napisał/a: |
Druga sprawa - jaką polecacie antenę (najlepiej dostępną na znanym portalu aukcyjnym), zamiast tej krótkiej, żeby lepiej "zbierała" fale. Testowałem bacik made in China ale było bez rewelacji.
|
Nie sądzę, żeby cokolwiek poprawił... Antena ma wzmacniacz w podstawce, jest zasilany z radia. Ja zmieniałem na triflexa (CB + FM) i potem próbowałem dodawać wzmacniacze, nic to nie daje. Dobre radio to podstawa. |
|
|
|
 |
nt2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-08-2012, 14:33 Re: Pytanie o antenę
|
|
|
Nie myślałem o zmianie całej anteny a jedynie bata. Dłuższy bat powinien lepiej zbierać fale od oryginalnego krótkiego, niestety większość dostępnych chińskich podróbek ma kiepskie parametry. Zamówiłem oryginalny bat od citroena, jak go przykręcę to napiszę czy coś pomogło.
Czy na pewno zasilanie do wzmacniacza podawane jest z radia? Ja mam wymontowane oryginalne radio więc nie mam jak sprawdzić. Wzmacniacz bez zasilania całkowicie tłumi fale a odbiór jest - nawet słabszych stacji. Próbowałem pomierzyć miernikiem kabel antenowy i nic nie pokazuje. Jak wrócę do domu to podam zasilanie przez jakiś separator. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-08-2012, 21:25
|
|
|
nt2010 ale jak kabel antenowy? Tam jest osobny przewód, który jest zasilany z kostki radia (prąd jest podawany jeśli włączymy odbiór z radia lub jest aktywna opcja TA czy jakoś tak). |
|
|
|
 |
nt2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-08-2012, 21:43
|
|
|
Rozumiem - osobny kabel zasilający wzmacniacz. To upraszcza sprawę. Zmyliło mnie rozwiązanie stosowane m.in. przez koncern VW, gdzie zasilanie wzmacniacza idzie bezpośrednio z gniazda antenowego oryginalnego radia. Po zmianie radia nie ma zasilania wzmacniacza. Dziękuję za informacje
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|