|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Podświetlony znak na grilu |
Autor |
Wiadomość |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
|
|
|
 |
Szwagroz
Forumowicz

Auto: Galant, 2,0 elegance
|
Wysłany: 07-12-2010, 06:23
|
|
|
wyglada jak celownik u predatora, mi tam sie podoba, mimo ze jestem mega przeciwny wszelkiemu tuningowaniu wizualnemu, gratulejszyn. Jezeli to jest tylko podświetlenie a nie wyswietla znaczka na czymkolwiek przed samochodem to nie masz co się martwić o mandat, a tych baranów co zawieszaja te niebieskie ledy gdziepopadnie a najczęściej na golfach to bym pozamykał. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 08-12-2010, 00:20
|
|
|
Pytam rożnych ludzi i opinie są podzielone chyba zapytam tutejszą drogówkę czy mogę z tym spokojnie jeździć czy tez muszę to usunąć lub zmienić na biały kolor bo i takie sugestie słyszałem. Osobiście mnie sie to bardzo podoba mimo ze świeci to mocno daje efekt |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-12-2010, 13:21
|
|
|
pablo diablo, teoretycznie powinienes to miec w bialym kolorze. Praktycznie wszystko zalezy od policjanta. To sie nie rzuca mocno w oczy i nie powinni sie czepiac. Jak ich zapytasz to oczywiscie Ci powiedza ze musisz to wylaczyc, ale w praktyce pewnie nie zauwaza.... W ostatecznosci powiesz, ze taki kupiles, odepniesz kabelki i powinno byc ok.
Wedlug mnie to zagrozenia nie stwarza. |
|
|
|
 |
SiM
Mitsumaniak
Auto: Galant Avance 2,5v6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 178 Skąd: Chrzanów
|
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-12-2010, 20:14
|
|
|
Mnie się to nie podoba. P.S. Też miewam głupie pomysły co do swojego auta, ale na takie coś bym chyba nigdy nie wpadł |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 08-12-2010, 20:55
|
|
|
Hugo napisał/a: | Mnie się to nie podoba. P.S. Też miewam głupie pomysły co do swojego auta, ale na takie coś bym chyba nigdy nie wpadł |
To nie jest pokaz mody i nie wazne jest co sie komu podoba bo to rzecz gustu.
Moje pytanie odnosi sie legalnosci takiego drobnego tuningu z calym szacunkiem Hugo |
|
|
|
 |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 08-12-2010, 21:50
|
|
|
Dla mnie pomysł kozacki. Chociaż sam bardzo sceptycznie podchodzę do świecidełek i optituningowych wynalazków, to ten wydaje mi się całkiem subtelny.
Wg. mojej wiedzy z przodu nie możesz mieć czerwonego światła. jak się policjant trafi upierdliwy to może to tak zinterpretować.. Ja bym się nie dygał i -tak, jak pisze Owczar- palić głupa,że tak było, a w razie czego odpiąć.
Może dać mocniejsze diody i bardziej światłoprzepuszczalny materiał na diamenciki, wtedy będzie świeciło na biało, a znaczek zostanie czerwony? |
|
|
|
 |
u157
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: Złotów
|
Wysłany: 09-12-2010, 00:04
|
|
|
A jaki materiał został użyty na znaczki, że tak ładnie świeci ?? |
_________________ E33 1991
EA5W 1997
 |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 09-12-2010, 01:48
|
|
|
materiał to zwykła plastikowa pokrywacza pojemniczka, gdy przyłożyłem w kierunku światła w niskim stopniu prześwitywało światło i taki był cel. Chodziło o lekkie podświetlenie tego znaku ale użyłem czerwonych diód które mono świecą i efekt jest taki ze w nocy mocno świeci
ważne jest to ze podświetlany jest cały ten znaczek a nie punktowo, zeszlifowałem tez główki diody. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-12-2010, 22:34
|
|
|
Zrób wtyczki i jak coś by burzyli to powiedz że usuniesz problem na miejscu odpinając wtyczkę. Tłumaczenie że takie kupiłeś też jest dobre.
W sumie nawet ciekawe |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-12-2010, 10:43
|
|
|
wtyczki....
Ja bym kupił jakiś przełącznik i z kokpitu puścił.
Wtedy mógłbyś wkażdym momencie wyłączyć.
Ewentualnie przełącznik na białe ledy, ale to większa ingerencja.
Z chęcią bym ten pomysł zapożyczył. |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2507 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-12-2010, 08:54
|
|
|
zakładając zę galan jest mało spotykanym samochodem możesz zawsze powiedzieć że te samochody tak maja |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

Auto: Lancer 4g92, Galloper 2,5 TDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 119 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 27-12-2010, 09:59
|
|
|
Pomysł prosty, a zaje...sty :lol:Super! Nie pytaj drogówki, bo zwrócisz uwagę na auto. Zrób włącznik ze środka jak Misiek pisze, będziesz mógł zawsz wyłączyć i w razie czego "palić głupa" gdyby się milicjant przyczepił, choć wątpię, że za takie coś się można przyczepić.A ja tak sobie myślę jakby ten znaczek mógł sobie jeszcze pulsować tak miękko,płynnie(jasno-ciemno) np jak naciśniesz pilota.Lubię takie bajery...choć mam tylko na niebiesko podświetlone zegary i czerwone wskazówki w Lancerku-wszystko na diodach(handarbeit ). |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
arturpaj [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2010, 00:09
|
|
|
Witam, facet napisał: Pytam rożnych ludzi i opinie są podzielone chyba zapytam tutejszą drogówkę czy mogę z tym spokojnie jeździć czy tez muszę to usunąć lub zmienić na biały kolor bo i takie sugestie słyszałem.
Moja odpowiedź to:
Kilka dni temu zostałem skontrolowany przez patrol Policji drogowej. Podczas kontroli funkcjonariusz zwrócił mi uwagę dotyczącą dodatkowego oświetlenia mojego pojazdu, jakim były zielone diody Led zamontowane w światłowodowej rurce, dające efekt lampy neonowej. W ramach ścisłości dodam ,iż były one zamontowane za atrapą pomiędzy przednimi lampami i nie migały.Z oddali wyglądało to jedynie jak niewielka poświata (zielona). Funkcjonariusz, powołując się na Kodeks Ruchu Drogowego, stwierdził, że posiadanie dodatkowego oświetlenia fabrycznie niemontowanego,to powód do zatrzymania dowodu rejestracyjnego.
Mam więc pytanie dodatkowe; czy montowane (niefabrycznie) halogeny też są powodem do zatrzymania dowodu? W Kodeksie wyczytałem, że zabrania się używania dodatkowego oświetlenia błyskowego w kolorach niebieskim i czerwonym.
Każdy dopuszczony do ruchu pojazd powinien być wyposażony w oświetlenie zewnętrzne, które jest wymienione w "rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r. z późniejszymi zmianami."
Podane rozporządzenie zezwala na następujące oświetlenie pojazdu:
1. Światła zewnętrzne:
1. drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h,
2. mijania - pojazd samochodowy,
3. kierunkowskazy - pojazd samochodowy i przyczepa;
4. hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa,
5. oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa,
6. pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej,
7. pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa,
8. odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy,
9. odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa,
10. odblaskowe przednie - przyczepa,
11. odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa,
12. awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,
13. przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa,
14. cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla,
15. obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m;
2. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:
1. drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1,
2. przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego,
3. pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6,
4. postojowe - pojazdu samochodowego o długości nie przekraczającej 6,0 m i szerokości nie przekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach,
5. odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11,
6. odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego,
7. jazdy dziennej - pojazdu samochodowego,
8. pozycyjne boczne - pojazdu samochodowego o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnika siodłowego i przyczepy,
9. obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, których szerokość przekracza 1,8 m,
10. cofania - przyczepy,
11. awaryjne - motocykla,
12. przeciwmgłowe tylne - motocykla,
13. odblaskowe tylne inne niż trójkątne - przyczepy.
Jak widać, w powyższym spisie brak jest oświetlenia w kolorze zielonym, umieszczonego za atrapą chłodnicy, więc funkcjonariusz miał rację.
Odpowiadając na drugą część pytania – w rozporządzeniu jest mowa o halogenach, jako o światłach dopuszczonych – w punkcie 2 podpunkcie 2 lub 7, zależnie od spełnianej przez halogeny funkcji (przeciwmgielne lub do jazdy dziennej). Co do świateł błyskowych w kolorze niebieskim i czerwonym to faktycznie - są wyposażeniem obowiązkowym pojazdu uprzywilejowanego, służącego do prowadzenia lub zamykania kolumn pojazdów (w tym zorganizowanych kolumn pieszych), i tym samym nie mogą być montowane w pojazdach cywilnych.
Więcej nic. |
|
|
|
 |
|
|