|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
spadek wydajności klimy podczas upałów. |
Autor |
Wiadomość |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-08-2012, 10:01 spadek wydajności klimy podczas upałów.
|
|
|
witam, pojawił mi się problem z wydajnością klimy w upalne dni. Klima jest świeżo nabita, filtr wymieniony i schładza do 0 st. C przy dyszach nawiewu po włączeniu, ale po ok. 40- 50 min pracy ( temp. zew. pow. 30 st.) zaczyna się robić gorąco w samochodzie. Zawsze miała taką wydajność że nawet w 35- 38 st. na zewnątrz miałem ustawioną temp. w środku na 27 st., wentylator na dwójkę i chłodziła na medal. Teraz po dłuższej pracy trzeba ustawić na minimalną temp. i max . obroty wentylatora lub na auto, a i tak nie daje rady wychłodzić. Kompresor oczywiście się załącza, podnosi obroty silnika, woda kapie z wymiennika na dole na potęgę. Z dziwnych objawów jakie wyczuwam to to, że po dłuższej pracy tak jak by spadła wydajność nawiewu ( słabo wieje i słabo schłodzone). Pozdrawiam |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 15-08-2012, 11:21
|
|
|
sprawdz czujnik temperatury w desce przy lewym kolanie pasazera |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 15-08-2012, 16:01
|
|
|
a jak go się sprawdza ? Wymienić na nowy ? Jechać do serwisu Mitsu ? Jak pojechałem do fachowców od klimy to twierdzą że jest ok i lepiej nie będzie, przecież chłodzi do 8 st. przy dyszach, więc co się czepiam ( nowy Nissan Qasquaj żony ma jeszcze gorzej) . Natomiast ja wiem, że jeszcze np. w ubiegłe wakacje spokojnie dawała radę wychłodzić wnętrze przy upale na zew. 36-38 st. Dzięki za sugestię . Pozdr |
|
|
|
 |
Nigel
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 26-10-2012, 22:33
|
|
|
Miałem podobny problem, w upalne dni klima nie "chłodzi", stanie w korku lub nawet na czerwonym świetle powodowało brak chłodzenia. Ale wystarczyło ruszyć aby chłodzenie magicznie wracało.
Wizyta u specjalisty od klimatyzacji. Ciśnienie czynnika OK, specjalista stwierdził, że to dziwne auto bo na jego oko brakuje dodatkowego wentylatora dla chłodnicy co powoduje jej małą sprawność (słychać, że sprzęgło załącza sprężarkę na krótko i od razu wyłącza).
Pojechałem z tym problemem do ASO, przed przyjazdem do ASO obejrzałem dokładnie chłodnice, widać było że jest dość "zawalona" różnymi śmieciami.W ASO zgodnie z moją sugestią przeczyścili obie chłodnice, potwierdzili, że faktycznie trochę się z niej wysypało. Po przeczyszczeniu - jak ręka odjął. Klima zaczęła działać w upały i na postoju . Być może masz podobny problem. |
|
|
|
 |
|
|