Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] - zagadkowy brak sondy
Autor Wiadomość
Nefre 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2012, 12:11   [CJ1A 1.3] - zagadkowy brak sondy

Rocznik 2000.
Wczoraj został przyuważony brak drugiej sondy lambda i co dziwne nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek tam była. Pytania mnożą mi się w głowie:

- auto dużo pali (9,5 l/100km) czy sonda za katalizatorem ma wpływ na spalanie czy tylko sprawdza poprawność działania katalizatora?
- jeżeli ma to czy jest możliwe, że po prostu miałam farta, że za dobrych czasów palił tylko 7 l, a sondy mogło nie być cały czas (miejsce, gdzie powinna być wygląda na nieruszane długo)?
- czy brak sondy nie powinien się pojawić jako błąd przy badaniu komputerowym?
- czy jest sens nabywania tej sondy i jeżeli tak to jaka jest odpowiednia?

Przy odpowiedziach, za które z góry dziękuje, proszę wziąć pod uwagę fakt iż moja wiedza jest niewielka jak na płeć przystało aczkolwiek coś tam świta :-)

Tovija 
Forumowicz

Auto: Meggy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2012, 12:36   

1)Niestety nie jestem na tyle biegły.
2)Na wzrost spalania składa się więcej skomplikowanych procesów, ale sondy owszem często są głownymi sprawcami spalania mieszanki zbyt bogatej, nie mniej nie mam pojęcia czy ta sonda ma wpływ na bogatość mieszanki. Czasami przyczyną może być zły luz zaworowy, zły kąt wyprzedzenia zapłonu a może być nawet zatkany filtrz powietrza w układzie dolotowym.
3)Powinien jeżeli nie było grzebane nic w elektronice centralnego sterownika (ecu).
4)Zależy, czy wpływa ona na spalanie właśnie i na inne parametry pracy poszczególnego osprzętu silnika. Najpierw należy otrzymać na to odpowiedź. Jeżeli nie ma żadnego wpływu i jest tam tylko po to aby sygnalizować złą pracę katalizatora to można sobie dać spokój, jeżeli ma wpływ to jak najbardziej należy ją nabyć. I tutaj od razu mała rada - kupuj sondę uniwersalną (na allegro jest ich dużo) bo za zamiennik zapłacisz tyle, że będzie płacz przez całą noc :lol: a nie bedzie sie on roznil niczym od sondy uniwersalnej oprócz ceny ;) Żeby dobrać odpowiednią trzeba znać po prostu wymiary gwintu oraz kolejność umiejscowienia we wtyczce lambdy kolorowych kabelków - tu niech sie wypowie ktos kto ja wymienial bo ja nie znam kolejnosci ;)

Odpowiedz do tematu