Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander II czy VW Touran po lifcie
Autor Wiadomość
skorpion1vw 
Nowy Forumowicz
skorpion1vw

Auto: VW Touran HIGH LINE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2013, 21:49   Outlander II czy VW Touran po lifcie

Witam

Mobile od kilkunastu lat jestem związany z VW obecnie klub Touran,Passat,Golf........
Obecnie jeżdżę VW Touranem 03'HIGH LINE 1.9 TDI soft 140KM.
Przymierzam się do kupna nowszego-po lifcie Tourana choć mam chrapkę na Outlandera II rok 2007-08r.wolałbym benzynę może 2.4(później LPG) lub 2.2diesel,obawiam się 2.0 TDI VW znanego z niedociągnięć (również w Touranie)
I mam teraz dylemat co wybrać z VW -Tourana jestem bardzo zadowolony i nie wiem czy dobrze kombinuję zmieniając (szukając)Outka?
Czy jest może ktoś z Was kto przesiadł się z Tourana na Outka II chodzi mi o Wasze doświadczenia (za/przeciw, plusy/minusy)- Wasze spostrzeżenia itp.
Bardzo liczę na Waszą pomoc jeśli ktoś miał taką sytuację przesiadki.

Pozdrawiam

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 14-03-2013, 08:49   

MIałem okazję przejechać kilkaset km Touranem i 155kkm Outkiem 2.0DiD. Funkcjonalność - Outka rzadko które autko jest w stanie przebić :) . Touran jest mały w środku to raczej liga Kugi, RAV4, itp. Ma też mały bagażnik, a w Outku to i narty wchodzą, ew. dwa rowery po złożeniu siedzeń też wiozłem. Jest też 7mio osobowy. Przy każdym wyjeździe na narty brakuje mi Outkowej ławeczki :(
KOmfort jazdy - tu z kolei Outek jest nie z tej ligi. Jechałem Touranem 2.0TDI, ale chyba już CR (2011) nie na pompowtryskach i w tym kryterium to Outek jest zupełnie po za klasą. Głośny, słabo tłumiący nierówności, z tendencją do myszkowania - do Tourana to jak wóz drabiniasty. Pow. 120/h różnica kolosalna, zdecydowanie na plus VW. Tzw. automatyczna klimatyzacja w Outku albo grzeje albo chłodzi - tak dużą ma histerezę włączeń włożenie wiatraczka a'la Słodowy by Germany pomaga (poważnie), ale nie rozwiązuje całkowicie problemu. Climatronic VW praktycznie nie wymaga dotykania - w SUperbie mam taki sam jak w Touranie. Fotele VW też ma wygodniejsze.
Hamulce Outka są zupełnie nieprzystosowane do tego samochodu - są za małe. Touran hamuje całkiem przyzwoicie chociaż też mogłyby być lepsze.
Ceny części Outka - jeśli są zamienniki, to nawet w ASO są przyzwoite, jeśli nie ma - a nie do wszystkiego są, to w ASO są kosmiczne. Na szczęście czasami można poratować się ASO Citroen lub Peugeot, no i oczywiście używkami. Ale i tak są kilkakrotnie wyższe od aut europejskich Wysokie ceny części prawie na pewno zwiększą atrakcyjność Outka na rynku - złodziei.

michu300 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Wysłany: 14-03-2013, 09:50   

Też miałem ten dylemat 3 lata temu. Wybrałem Outka i nie żałuję. Touran jakiś taki ciasny mi się wydał... Kolega wyżej z grubsza ma rację, nie przesadzałbym tylko, że prowadzenie Outka jest takie tragiczne - moim zdaniem prowadzi się świetnie, nic mi nie myszkuje, do tego napęd 4x4 - nie zapominajmy, ale to jest jednak poważna zaleta i przewaga na Touranem - szczególnie zimą - bezstresowe pokonywanie wszelkich zasp i pewna jazda po zaśnieżonych drogach.

skorpion1vw 
Nowy Forumowicz
skorpion1vw

Auto: VW Touran HIGH LINE
Wysłany: 14-03-2013, 23:35   

Dzięki Wielkie Panowie za Wasze opinie Outek bardzo mi się podoba ale zobaczymy jak się losy potoczą...
Pozdrawiam

markowoj 
Forumowicz
Markowoj

Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.
Wysłany: 15-03-2013, 00:38   

posiadam vw caddy furgon , i jako furgon to się sprawdza . gdy rozglądałem się za porządniejszym wozidełkiem dla rodzinki też parę razy obszedłem dookoła turana i trochę kilometrów nim zrobiłem (raz około 500 km do Rewala ) z kumplem na szkolenie. Turan bardzo mi się wtedy spodobał ale : nożki i kręgosłup musiałem prostować kilka razy, widoczność mocno ogranicza kształt słupków A z tą małą szybką (chociaż urody dodaje),
zimą przy - 28 to kurtki nie zdejmowałem (w sharanie zręsztą też) ale o tym pewnie wiesz.
a najważniejsze że jak już zacząłem poważniej celować w turana bo auto pod względem użytkowym co-najmniej poprawne , to moja żonka otworzyła mi oczy i zasugerowała że taki drugi ,,prawie caddik" znudzi mi sie po roku i żebym się rozejżał za takim samochodem który spełni moje oczekiwania na trochę dłużej. suvy już wczejniej mi się podobały . więc zacząłem się rozglądać . najpierw testowałem ravkę i crv oraz tiguana. potem pojeżdziłem trochę grand vitarą i gdybym nie wyjechał na autostradę to pewnie bym ją kupił. I wtedy trochę przypadkiem pojawił się salon mitsu. Outek podbił moje serce i rozum . do dziś nim jeżdżę i na razie nie zamierzam się z nim rozstawać . żona też zadowolona że po 4 latach nie szukam nowego samochodu a na wakacje może zabrać co tylko chce. A jak pada snieg to uśmiech mam od ucha do ucha. :D

Komandor 
Mitsumaniak

Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Wysłany: 16-03-2013, 09:30   

Po 6 latach jazdy mini vanem przesiadłem sie do suva i nie zaluje

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-03-2013, 12:31   

ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę ;)

markowoj 
Forumowicz
Markowoj

Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.
Wysłany: 16-03-2013, 14:20   

rezon napisał/a:
ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę ;)

przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem , a mmc tę decyzję pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-03-2013, 18:21   

markowoj napisał/a:
przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem , a mmc tę decyzję pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu
nie napisałbym tego lepiej :mrgreen:

Odpowiedz do tematu