Outlander II czy VW Touran po lifcie |
Autor |
Wiadomość |
skorpion1vw
Nowy Forumowicz skorpion1vw
Auto: VW Touran HIGH LINE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-03-2013, 21:49 Outlander II czy VW Touran po lifcie
|
|
|
Witam
Mobile od kilkunastu lat jestem związany z VW obecnie klub Touran,Passat,Golf........
Obecnie jeżdżę VW Touranem 03'HIGH LINE 1.9 TDI soft 140KM.
Przymierzam się do kupna nowszego-po lifcie Tourana choć mam chrapkę na Outlandera II rok 2007-08r.wolałbym benzynę może 2.4(później LPG) lub 2.2diesel,obawiam się 2.0 TDI VW znanego z niedociągnięć (również w Touranie)
I mam teraz dylemat co wybrać z VW -Tourana jestem bardzo zadowolony i nie wiem czy dobrze kombinuję zmieniając (szukając)Outka?
Czy jest może ktoś z Was kto przesiadł się z Tourana na Outka II chodzi mi o Wasze doświadczenia (za/przeciw, plusy/minusy)- Wasze spostrzeżenia itp.
Bardzo liczę na Waszą pomoc jeśli ktoś miał taką sytuację przesiadki.
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam
skorpion1vw |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 14-03-2013, 08:49
|
|
|
MIałem okazję przejechać kilkaset km Touranem i 155kkm Outkiem 2.0DiD. Funkcjonalność - Outka rzadko które autko jest w stanie przebić . Touran jest mały w środku to raczej liga Kugi, RAV4, itp. Ma też mały bagażnik, a w Outku to i narty wchodzą, ew. dwa rowery po złożeniu siedzeń też wiozłem. Jest też 7mio osobowy. Przy każdym wyjeździe na narty brakuje mi Outkowej ławeczki
KOmfort jazdy - tu z kolei Outek jest nie z tej ligi. Jechałem Touranem 2.0TDI, ale chyba już CR (2011) nie na pompowtryskach i w tym kryterium to Outek jest zupełnie po za klasą. Głośny, słabo tłumiący nierówności, z tendencją do myszkowania - do Tourana to jak wóz drabiniasty. Pow. 120/h różnica kolosalna, zdecydowanie na plus VW. Tzw. automatyczna klimatyzacja w Outku albo grzeje albo chłodzi - tak dużą ma histerezę włączeń włożenie wiatraczka a'la Słodowy by Germany pomaga (poważnie), ale nie rozwiązuje całkowicie problemu. Climatronic VW praktycznie nie wymaga dotykania - w SUperbie mam taki sam jak w Touranie. Fotele VW też ma wygodniejsze.
Hamulce Outka są zupełnie nieprzystosowane do tego samochodu - są za małe. Touran hamuje całkiem przyzwoicie chociaż też mogłyby być lepsze.
Ceny części Outka - jeśli są zamienniki, to nawet w ASO są przyzwoite, jeśli nie ma - a nie do wszystkiego są, to w ASO są kosmiczne. Na szczęście czasami można poratować się ASO Citroen lub Peugeot, no i oczywiście używkami. Ale i tak są kilkakrotnie wyższe od aut europejskich Wysokie ceny części prawie na pewno zwiększą atrakcyjność Outka na rynku - złodziei. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 14-03-2013, 09:50
|
|
|
Też miałem ten dylemat 3 lata temu. Wybrałem Outka i nie żałuję. Touran jakiś taki ciasny mi się wydał... Kolega wyżej z grubsza ma rację, nie przesadzałbym tylko, że prowadzenie Outka jest takie tragiczne - moim zdaniem prowadzi się świetnie, nic mi nie myszkuje, do tego napęd 4x4 - nie zapominajmy, ale to jest jednak poważna zaleta i przewaga na Touranem - szczególnie zimą - bezstresowe pokonywanie wszelkich zasp i pewna jazda po zaśnieżonych drogach. |
|
|
|
 |
skorpion1vw
Nowy Forumowicz skorpion1vw
Auto: VW Touran HIGH LINE
|
Wysłany: 14-03-2013, 23:35
|
|
|
Dzięki Wielkie Panowie za Wasze opinie Outek bardzo mi się podoba ale zobaczymy jak się losy potoczą...
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam
skorpion1vw |
|
|
|
 |
markowoj
Forumowicz Markowoj
Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 55 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 15-03-2013, 00:38
|
|
|
posiadam vw caddy furgon , i jako furgon to się sprawdza . gdy rozglądałem się za porządniejszym wozidełkiem dla rodzinki też parę razy obszedłem dookoła turana i trochę kilometrów nim zrobiłem (raz około 500 km do Rewala ) z kumplem na szkolenie. Turan bardzo mi się wtedy spodobał ale : nożki i kręgosłup musiałem prostować kilka razy, widoczność mocno ogranicza kształt słupków A z tą małą szybką (chociaż urody dodaje),
zimą przy - 28 to kurtki nie zdejmowałem (w sharanie zręsztą też) ale o tym pewnie wiesz.
a najważniejsze że jak już zacząłem poważniej celować w turana bo auto pod względem użytkowym co-najmniej poprawne , to moja żonka otworzyła mi oczy i zasugerowała że taki drugi ,,prawie caddik" znudzi mi sie po roku i żebym się rozejżał za takim samochodem który spełni moje oczekiwania na trochę dłużej. suvy już wczejniej mi się podobały . więc zacząłem się rozglądać . najpierw testowałem ravkę i crv oraz tiguana. potem pojeżdziłem trochę grand vitarą i gdybym nie wyjechał na autostradę to pewnie bym ją kupił. I wtedy trochę przypadkiem pojawił się salon mitsu. Outek podbił moje serce i rozum . do dziś nim jeżdżę i na razie nie zamierzam się z nim rozstawać . żona też zadowolona że po 4 latach nie szukam nowego samochodu a na wakacje może zabrać co tylko chce. A jak pada snieg to uśmiech mam od ucha do ucha. |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 16-03-2013, 09:30
|
|
|
Po 6 latach jazdy mini vanem przesiadłem sie do suva i nie zaluje |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-03-2013, 12:31
|
|
|
ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę |
|
|
|
 |
markowoj
Forumowicz Markowoj
Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 55 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 16-03-2013, 14:20
|
|
|
rezon napisał/a: | ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę |
przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem , a mmc tę decyzję pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-03-2013, 18:21
|
|
|
markowoj napisał/a: | przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem , a mmc tę decyzję pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu | nie napisałbym tego lepiej |
|
|
|
 |
|