Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Polecane i sprawdzone przez was światła do jazdy dziennej
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-03-2013, 07:59   Polecane i sprawdzone przez was światła do jazdy dziennej

Jak w temacie - chciałem zasięgnąć Waszych opinii i doświadczeń z zamnotowanymi świtałami do jazdy dziennej.
Chodzi o to abyście w miarę możliwości napisali jakiej firmy/marki macie światła do jazdy dziennej, jak długo i czy warto takie same kupić. Jeśli pamiętacie internetowego sprzedawcę od ktorgo kupiliście te światła to będzie jeszcze lepiej.

Zamierzam kupić i zamontowac sobie takie światła, ale problem polega na tym, że na alledrogo jest tago multum a ceny zaczynają się od 15zł :-) (Wiem, że takich nie warto kupować, bo nie mają homologacji itd.)

I pytanie dodatkowe czy sprzedawca takich świateł jeśli mają one homologację powinien mi dostarczyć kopię/wypis świadectwa homologacji?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-03-2013, 18:12   

RaVciO napisał/a:

I pytanie dodatkowe czy sprzedawca takich świateł jeśli mają one homologację powinien mi dostarczyć kopię/wypis świadectwa homologacji?

Homologacja powinna być wybita na kloszu .
http://pl.wikipedia.org/w..._jazdy_dziennej
Najlepiej kupić jakieś firmowe czyli np. OSRAM, PHILIPS itp.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-03-2013, 18:28   

Domyślam się że z markowymi nie powinno być problemu, ale pomyślałem sobie, że może jest jakiś mniej znany np. polski producent takich świateł dobrej jakości, a jak mniej znany to i cena takich świateł lepsza :-)

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 22-03-2013, 10:04   

Ja od 2 lat używam DRL Philips-a. Żadnych problemów. Jest ich kilka modeli, ja wybrałem te, które zmieściły się w zaślepkach halogenów w zderzaku. Cena - to wtedy było coś ok. 200zł, myślę że warto zapłacić nieco więcej za markowe, świecą nieporównywalnie lepiej niż wszechobecna chińszczyzna.

pablo

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2013, 19:10   

Mi się wydaje, że nieźle pasowałyby okrągłe, a takich chyba Philps nie ma.
Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/swiatla...3097556782.html

Masz fotki jak to u Ciebie wygląda?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 22-03-2013, 20:21   

RaVciO, ale gdzie ty je chcesz wsadzić :?: .
Do polifta pasowałyby podłużne i wstawić w kratki pomiędzy rejestrację a halogeny :wink: .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-03-2013, 20:46   

Jeśli w waszych autkach są okrągłe halogeny to można w ich miejsce. Ja tak zrobiłem u siebie, kupiłem oryginalne kratki pod halogeny i właśnie podobne okrągłe zamontowałem. Przymocowałem je bezpośrednio do kratek bo takie lampki niewiele warzą i nie sprawi to problemu.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2013, 22:18   

Bizi78 napisał/a:
RaVciO, ale gdzie ty je chcesz wsadzić :?: .
Do polifta pasowałyby podłużne i wstawić w kratki pomiędzy rejestrację a halogeny :wink: .

Ja właśnie halogenów nie mam i myślałem o zamontowaniu ich w zaślepkach które są w miejscu halogenów. Chyba, że w miejsce halogenów zakupię jakieś nieorginalne halogeny wtedy tak jak mówisz pasowałyby podłużne.
Nie wiem tylko czy warto bawić się w halogeny, które używa się raz na ruski rok :-)

Swoją drogą oryginalne halogeny mają takie ceny jakby były ze złota...

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2013, 22:46   

Ja w poprzedniej Carismie miałem oryginalne halogeny i mi osobiście nic one nie dawały. Gdybym nie planował jej sprzedać, to na pewno sprzedał bym halogeny i w ich miejscu zamontował bym światła dzienne.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-03-2013, 00:25   

plecho1 napisał/a:
Ja w poprzedniej Carismie miałem oryginalne halogeny i mi osobiście nic one nie dawały. Gdybym nie planował jej sprzedać, to na pewno sprzedał bym halogeny i w ich miejscu zamontował bym światła dzienne.

Raz miałem auto z halogenami - Clio II i przyznam, że we mgle z halogenami różnica w widoczności jest kolosalna. Gdyby do Space'a nie kosztowały po 200zł za sztukę to bym się zastanowił nad kupnem, a tak nie mam takiego problemu :-)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 23-03-2013, 06:51   

RaVciO napisał/a:
Swoją drogą oryginalne halogeny mają takie ceny jakby były ze złota...

Tu się z tobą zgodzę :D .

Fajne zaślepki pod halogeny gdzie można wsadzić DRL okrągłe były w przedliftowym, tylko na alledrogo jest jedna strona :? .
http://allegro.pl/mitsubi...3116923979.html
Nie mam pojęcia w jakiej to wersji występowały ale może podpytam kiedyś w ASO o cenę 8) .

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-03-2013, 12:47   

Do Twojego byłyby idealne :-)
Tak z ciekawości poszukałem halogenów "akcesoryjnych: i wcale drogie nie są - około 70zł za soczewkowe... Kuszące ;-)

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 24-03-2013, 21:19   

RaVcio zwróć uwagę że takie światła do jazdy dziennej w twoim aucie to częstsze kontrole Policji. Z tego względu że stały się one bardzo popularne u nas, nawet diagnosta może się przyczepić o homologację. Spotkałem się z łapankami kierowców przez Policję , zatrzymywali każdego ze światłami do jazdy dziennej jak leci nawet tych co posiadali oryginalne fabryczne. Sprawdzanie homologacji i czy przypadkiem nie samoróbka pod blokiem. Dlatego postanowiłem odpuścić by nie być pierwszym w trasie do zatrzymania i sprawdzenia. Jeśli to cię nie odstrasza to chociaż zleć montaż takich świateł w serwisie autoryzowanym który tym się zajmuje. Owszem jest pełno poradników w sieci jak powinno być prawidłowo zamontowane odległość wysokość itp lecz sam sobie na to świadectwa nie wystawisz dla diagnosty i kontroli drogowej.
Chyba że ktoś z was już miał kontrolę drogową posiadając światła do jazdy dziennej i nikt o nic nie pytał.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2013, 21:33   

Ja miałem kontrolę w innym autku jakieś 5 lat temu. Sprawdzili tylko co jest na kloszach i czy światła same się zapalają i czy gasną po włączeniu na pozycje. Od tamtej pory nie miałem kontroli z powodu tych świateł podobnie też ojciec czy teść nie mieli nigdy kontroli i na przeglądach nie było żadnego problemu czy pytań. Ważne jest aby światła były zamontowane w odpowiednim miejscu i aby miały odpowiednie oznaczenia wytłoczone na kloszu czyli RL i Exx i aby właściwie działały.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 24-03-2013, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 24-03-2013, 21:48   

Ja już jeżdże 2 rok i tylko jedna kontrola w Gniewkowie, Pan policjant pomylił je z halogenami p-mgielnymi ale że je też mam obok to sobie szybko odpuścił ;) ale mam żarówkowe więc nie podchodzą pod tanie LEDY http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=50

Odpowiedz do tematu