Polecane i sprawdzone przez was światła do jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21-03-2013, 07:59 Polecane i sprawdzone przez was światła do jazdy dziennej
|
|
|
Jak w temacie - chciałem zasięgnąć Waszych opinii i doświadczeń z zamnotowanymi świtałami do jazdy dziennej.
Chodzi o to abyście w miarę możliwości napisali jakiej firmy/marki macie światła do jazdy dziennej, jak długo i czy warto takie same kupić. Jeśli pamiętacie internetowego sprzedawcę od ktorgo kupiliście te światła to będzie jeszcze lepiej.
Zamierzam kupić i zamontowac sobie takie światła, ale problem polega na tym, że na alledrogo jest tago multum a ceny zaczynają się od 15zł (Wiem, że takich nie warto kupować, bo nie mają homologacji itd.)
I pytanie dodatkowe czy sprzedawca takich świateł jeśli mają one homologację powinien mi dostarczyć kopię/wypis świadectwa homologacji? |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21017 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-03-2013, 18:12
|
|
|
RaVciO napisał/a: |
I pytanie dodatkowe czy sprzedawca takich świateł jeśli mają one homologację powinien mi dostarczyć kopię/wypis świadectwa homologacji? |
Homologacja powinna być wybita na kloszu .
http://pl.wikipedia.org/w..._jazdy_dziennej
Najlepiej kupić jakieś firmowe czyli np. OSRAM, PHILIPS itp. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-03-2013, 18:28
|
|
|
Domyślam się że z markowymi nie powinno być problemu, ale pomyślałem sobie, że może jest jakiś mniej znany np. polski producent takich świateł dobrej jakości, a jak mniej znany to i cena takich świateł lepsza |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 22-03-2013, 10:04
|
|
|
Ja od 2 lat używam DRL Philips-a. Żadnych problemów. Jest ich kilka modeli, ja wybrałem te, które zmieściły się w zaślepkach halogenów w zderzaku. Cena - to wtedy było coś ok. 200zł, myślę że warto zapłacić nieco więcej za markowe, świecą nieporównywalnie lepiej niż wszechobecna chińszczyzna.
pablo |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2013, 19:10
|
|
|
Mi się wydaje, że nieźle pasowałyby okrągłe, a takich chyba Philps nie ma.
Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/swiatla...3097556782.html
Masz fotki jak to u Ciebie wygląda? |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 22-03-2013, 20:21
|
|
|
RaVciO, ale gdzie ty je chcesz wsadzić .
Do polifta pasowałyby podłużne i wstawić w kratki pomiędzy rejestrację a halogeny . |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-03-2013, 20:46
|
|
|
Jeśli w waszych autkach są okrągłe halogeny to można w ich miejsce. Ja tak zrobiłem u siebie, kupiłem oryginalne kratki pod halogeny i właśnie podobne okrągłe zamontowałem. Przymocowałem je bezpośrednio do kratek bo takie lampki niewiele warzą i nie sprawi to problemu. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2013, 22:18
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | RaVciO, ale gdzie ty je chcesz wsadzić .
Do polifta pasowałyby podłużne i wstawić w kratki pomiędzy rejestrację a halogeny . |
Ja właśnie halogenów nie mam i myślałem o zamontowaniu ich w zaślepkach które są w miejscu halogenów. Chyba, że w miejsce halogenów zakupię jakieś nieorginalne halogeny wtedy tak jak mówisz pasowałyby podłużne.
Nie wiem tylko czy warto bawić się w halogeny, które używa się raz na ruski rok
Swoją drogą oryginalne halogeny mają takie ceny jakby były ze złota... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-03-2013, 22:46
|
|
|
Ja w poprzedniej Carismie miałem oryginalne halogeny i mi osobiście nic one nie dawały. Gdybym nie planował jej sprzedać, to na pewno sprzedał bym halogeny i w ich miejscu zamontował bym światła dzienne. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-03-2013, 00:25
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Ja w poprzedniej Carismie miałem oryginalne halogeny i mi osobiście nic one nie dawały. Gdybym nie planował jej sprzedać, to na pewno sprzedał bym halogeny i w ich miejscu zamontował bym światła dzienne. |
Raz miałem auto z halogenami - Clio II i przyznam, że we mgle z halogenami różnica w widoczności jest kolosalna. Gdyby do Space'a nie kosztowały po 200zł za sztukę to bym się zastanowił nad kupnem, a tak nie mam takiego problemu |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 23-03-2013, 06:51
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Swoją drogą oryginalne halogeny mają takie ceny jakby były ze złota... |
Tu się z tobą zgodzę .
Fajne zaślepki pod halogeny gdzie można wsadzić DRL okrągłe były w przedliftowym, tylko na alledrogo jest jedna strona .
http://allegro.pl/mitsubi...3116923979.html
Nie mam pojęcia w jakiej to wersji występowały ale może podpytam kiedyś w ASO o cenę . |
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-03-2013, 12:47
|
|
|
Do Twojego byłyby idealne
Tak z ciekawości poszukałem halogenów "akcesoryjnych: i wcale drogie nie są - około 70zł za soczewkowe... Kuszące |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 24-03-2013, 21:19
|
|
|
RaVcio zwróć uwagę że takie światła do jazdy dziennej w twoim aucie to częstsze kontrole Policji. Z tego względu że stały się one bardzo popularne u nas, nawet diagnosta może się przyczepić o homologację. Spotkałem się z łapankami kierowców przez Policję , zatrzymywali każdego ze światłami do jazdy dziennej jak leci nawet tych co posiadali oryginalne fabryczne. Sprawdzanie homologacji i czy przypadkiem nie samoróbka pod blokiem. Dlatego postanowiłem odpuścić by nie być pierwszym w trasie do zatrzymania i sprawdzenia. Jeśli to cię nie odstrasza to chociaż zleć montaż takich świateł w serwisie autoryzowanym który tym się zajmuje. Owszem jest pełno poradników w sieci jak powinno być prawidłowo zamontowane odległość wysokość itp lecz sam sobie na to świadectwa nie wystawisz dla diagnosty i kontroli drogowej.
Chyba że ktoś z was już miał kontrolę drogową posiadając światła do jazdy dziennej i nikt o nic nie pytał. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2013, 21:33
|
|
|
Ja miałem kontrolę w innym autku jakieś 5 lat temu. Sprawdzili tylko co jest na kloszach i czy światła same się zapalają i czy gasną po włączeniu na pozycje. Od tamtej pory nie miałem kontroli z powodu tych świateł podobnie też ojciec czy teść nie mieli nigdy kontroli i na przeglądach nie było żadnego problemu czy pytań. Ważne jest aby światła były zamontowane w odpowiednim miejscu i aby miały odpowiednie oznaczenia wytłoczone na kloszu czyli RL i Exx i aby właściwie działały. |
Ostatnio zmieniony przez plecho1 24-03-2013, 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 24-03-2013, 21:48
|
|
|
Ja już jeżdże 2 rok i tylko jedna kontrola w Gniewkowie, Pan policjant pomylił je z halogenami p-mgielnymi ale że je też mam obok to sobie szybko odpuścił ale mam żarówkowe więc nie podchodzą pod tanie LEDY http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=50 |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
|