Problem z silnikiem 1.3 |
Autor |
Wiadomość |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
Auto: Space Star 1,3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-03-2013, 13:21 Problem z silnikiem 1.3
|
|
|
Po skasowaniu błędu na komputerze mogę przejechać kilkanaście kilometrów i jak silnik osiągnie właściwą temperaturę zapala się błąd silnika. Wskaźnik temperatury pokazuje prawidłowo. Czy za ten stan rzeczy odpowiada któraś z sąd lambda czy czujnik temperatury. W mieście pali dużo, 9.5 litra na krótkich kilku kilometrowych odcinkach, ale na trasie spalanie schodzi do 6 litrów, czasami mniej. Gdzie szukać przyczyny???? |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 19-03-2013, 13:30
|
|
|
Raczej szukałbym przyczyny w czujniku temperatury, termostacie itp. - uszkodzona sonda lambda dawała by błąd w zasadzie ciągle.
Poza tym spalanie masz w normie, miasto na krótkich odcinkach i niedogrzanym silniku o tej porze roku może tak wyglądać...
Pozdr.,
pablo |
|
|
|
 |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
|
Wysłany: 19-03-2013, 14:42
|
|
|
pablo eldiablo, przedtem miałem francuza i były trzy czujniki temperatury. Ten przy termostacie widać, a czy są jakieś jeszcze ukryte i czy przy błąd czujnika temperatury wpływa na spalanie . Wskazania zegara są dobre czy są z tego samego czujnika |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 19-03-2013, 20:01
|
|
|
Miałem podobne objawy jak opisujesz (w silniku 1.6) tzn. póki auto się nie rozgrzało to check się nie świecił, a po rozgrzaniu (kilka km za miastem) od razu wracał, kilka razy kasowałem błąd i zawsze to samo. Raz zdarzyło się, że zgasł jak było minus 20.
U mnie przyczyną była Sonda Lambda. Spalanie w mieście zazwyczaj miałem do 8litrów a przy tym checku nawet 11. W trasie spalanie normalne.
Jak odczytasz błąd to powinno wszystko być już jasne. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
|
Wysłany: 21-03-2013, 15:14
|
|
|
RaVciO, Ok. wymienię sondę ale jaka proponujesz bo piszą, że Bosch jest wadliwy.
[ Dodano: 21-03-2013, 15:17 ]
RaVciO, Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące S.S 1,6 silnik gaśnie na wolnych obrotach przy włączonej klimie czy to jest wina sprzęgła klimy czy inna. Bez klimy jest ok Gdzie szukać przyczyny. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21-03-2013, 18:25
|
|
|
Cytat: | Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące S.S 1,6 silnik gaśnie na wolnych obrotach przy włączonej klimie czy to jest wina sprzęgła klimy czy inna. Bez klimy jest ok Gdzie szukać przyczyny. |
Odnośnie gasnącego auta przy włączonej klimie to bym celował w kierunku alternatora - tak na "chłopski" rozum - elektryka zostaje obciążona, a prąd dostarcza alternator. (Ale ekspertem nie jestem i takiego przypadku nie miałem)
Sonda z mojego doświadczenia Denso najlepiej DOX-0313 (z wtyczką) |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
|
Wysłany: 19-04-2013, 19:44
|
|
|
pablo eldiablo, Znalazłem przyczynę. Zabrudzony filtr powietrza jakąś substancją przy której wydawał się czysty. Zmieniłem i po problemie. Efekt dodatkowy 2 litry mniej pali. Teraz do wymiany świece zapłonowe wstawię irydowe Denso k-20 mam po 11.50
Jak dotąd najtańszy sklep do MSS to http://fims.bazarek.pl/index/ |
|
|
|
 |
|