Grzejące się felgi. Brak pomysłów |
Autor |
Wiadomość |
georgekaskader
Forumowicz

Auto: Colt 1.3 98r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-06-2012, 11:51 Grzejące się felgi. Brak pomysłów
|
|
|
Witam posiadam Colta CJ0 99 rok 1.3 12 V i mam spory problem. A mianowicie strasznie grzeją mi sie Koła z przodu. Tłoczki wyjete dzisiaj były są czyste jak łza odpowietrzony układ dolany płyn sprawdzone klocki i nadal to samo. Ojciec mówi że według niego może to być pompka i po ostatnim odpowietrzaniu spadła delikatnie moc hamulców, mam na myśli pedał jest mnie czuły
Z góry dziękuje za jakiekolwiek pomysły przed wyjazdem do mechanika. |
|
|
|
 |
k777
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3, 2003r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 30 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-06-2012, 11:59
|
|
|
ja tak miałem jak miałem krzywe tarcze. dodatkowo przy większych prędkościach- ok 130 km/h przy lekkim dohamowaniu biła mi kierownica. po wymianie tarcz wszystko ustąpiło.
ewentualnie zobacz jeszcze prowadnice klocków- takie metalowe blaszki. lubią się brudzić i klocek może nie odbijać. wyczyść i przesmaruj smarem miedziowym |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 29-06-2012, 12:21
|
|
|
A więc tak jak napisałem wcześniej [prowadnice sprawdzone klocki oraz blaszki oraz tłoczki też czyściutke źe hej dlatego myślę nad pompą.
[ Dodano: 29-06-2012, 13:00 ]
I tarcze proste brak bicia.
|
_________________ Zawsze na odpowiednim biegu |
|
|
|
 |
Heavy1155
Mitsumaniak MSS 1.6 Mivec 170bhp
Auto: MSS Mivec
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Sty 2012 Posty: 191 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 02-07-2012, 09:31
|
|
|
moze to glupie ale czy lozyska masz dobre? nie tra i nie emituja zadnego dziwnego szumienia w czasie jazdy?
stala dostawe wysokiej temperatury moze generowac lozysko bo hamulcow nie uzywasz w czasie jazdy non stop a lozysko pracuje bez przerwy |
_________________ MSS Mivec 1.6 170bhp
 |
|
|
|
 |
mawi
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 gdi 125KM
|
Wysłany: 06-07-2012, 17:35
|
|
|
A czy wymieniałeś przewody hamulcowe elastyczne ? często po długim okresie eksploatacji zdarza się że guma wewnątrz puchnie, po naciśnięciu pedału hamulca pod wpływem ciśnienia płyn płynie do cylinderka hamulcowego natomiast w drodze powrotnej guma puchnie i ogranicza odpływ płynu tym samym lekko blokując hamulec. |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 08-07-2012, 11:59
|
|
|
Zamówiłem w allparts elastyczne przewody hamulcowe oczywiście tylko przód troszkę czuje się zrobiony w wuja ponieważ uważałem że będzie to 1 przesyłka a okazało się że pan z sklepu policzył jako 2 i mam 44zł za samą przesyłkę gdzie u siebie miałbym te przewody taniej....No ale cóż tak to jest jak się człowiek połasi na 20 zł . w Poniedziałek ma być kurier także spróbuje ja po pracy wymienić i dam znać czy nastąpiły jakieś zmiany
Pozdrawiam
[ Dodano: 11-07-2012, 21:41 ]
Przewody wymienione a usterka nie ustąpiła. Jutro mechanik się tym zajmie .
[ Dodano: 14-07-2012, 11:30 ]
Samochód był u mechanika, zostały wyczyszczone symeringi w tłoczku oraz guma trzymające tłoczek. Został także zmieniony płyn oraz Klocki hamulcowe (fir. Delphi). Koła rzeczywiście kręcą się lżej aczkolwiek po przejechaniu 30km w normalnym stylu jazdy felgi ciągle są gorące. Aczkolwiek jadąc autem już jest różnica czuć że samochód nie hamuje samodzielnie. Mechanik doradził mi kupić nowe symeringi oraz gumy na tłoczki , możliwe że spuchły i dlatego trzymają tłoczek. Co o tym myślicie???:( |
|
|
|
 |
mawi
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 gdi 125KM
|
Wysłany: 14-07-2012, 12:30
|
|
|
georgekaskader napisał/a: | Witam posiadam Colta CJ0 99 rok 1.3 12 V i mam spory problem. A mianowicie strasznie grzeją mi sie Koła z przodu. Tłoczki wyjete dzisiaj były są czyste jak łza |
Myślałem,że zrobione zostało to wcześniej, oczywiście sugestia co do wymiany gumek w tłoczkach jest słuszna , można to zrobić ale skoro już jeździsz i koło nie blokuje to w miarę jeżdżenia i zużywania się klocków hamulcowych powinno się poprawiać . Sprawdzaj co jakiś czas czy nie grzeje się za mocno bo szkoda byłoby przegrzać tarcze hamulcowe aby się nie zwichrowały bo później będą bić, można szybko je zwichrować wjeżdżając rozgrzanymi w kałużę . Można też podjechać na stację kontroli jeśli nie zechcą drogo to sprawdzić siły hamowania i opory toczenia - jeśli opory toczenia nie będą przekraczać 0,18KN max 0,20 kN na kole to można jeździć , zresztą o szczegóły zapytaj diagnostę jeśli jest bystry to ci odpowie |
|
|
|
 |
Kubot
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Gru 2007 Posty: 48 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-07-2012, 12:31
|
|
|
Pytanko. A grzeją ci się oba koła czy jedno konkretnie mocniej? Ja przy zapieczonych szczekach nie mogłem złapać za felgę taka była gorąca Klocek zjechał mi się prawie do zera no i tarczę też musiałem wymienić.Widziałeś swoje klocki po wymianie? były równomiernie wytarte? Miałeś przy grzaniu się kół jakieś nadmierne pylenie z klocków?Felgi trochę się grzeją szczególnie przy jeździe w mieście. Po wymianie tego wszystkiego powinno u Ciebie być wszystko ok |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 14-07-2012, 15:00
|
|
|
Szczęki zostały wyczyszczone, co do klocków mniej więcej podobny poziom starcia. Teraz wróciłem z miasta i felgi obie są gorące. Na 5 sekund rękę przyłożę ale dłużej już parzy. oczywiście że pylenie z klocków do tej pory było dosyć spore. Gumki jeszcze nie zostały wymienione, ale podobno jest zestaw naprawczy do hamulców i to nie jest droga sprawa gdzie własnie te gumki są. Brat mechanik mówi, że po wymianie tych gum nie ma prawa już nic innego blokować tłoczki. Bo ewidentnie to właśnie one powodują mój problem. Co do grzania sie obu stron, tak obie się grzeją aczkolwiek po dokładnym przeczyszczeniu zacisków i rdzy pod gumami prawy chodzi trochę lżej od lewego i delikatnie mniej się grzeje
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kubot
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Gru 2007 Posty: 48 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15-07-2012, 00:29
|
|
|
No to ewidentnie się grzeją. Taki zestaw naprawczy kosztuje około 50zł. Szukałem na allegro ale nie znalazłem do cj0. Wymień gumki i daj znać czy pomogło. Jak nie do będziemy myśleć dalej |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 15-07-2012, 09:07
|
|
|
Hehe no tak się stanie jest ewidentna poprawa ponieważ teraz jak np wracam z pracy i nie mam zadnego mopcnego hamowania (dystans 7Km) to sa tylko ciepłe aczkolwiek jak jest jakiś mocniejsze hamowanie już Temperaturę łapią. Ja rozumiem że muszą oddać ciepło ale nie po 1 czy 2 hamowaniach... NIe wiem, czy jest coś jeszcze do sprawdzania w tych hamulcach |
|
|
|
 |
WK89
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v (c66a)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 15-07-2012, 17:13
|
|
|
georgekaskader napisał/a: | Ja rozumiem że muszą oddać ciepło ale nie po 1 czy 2 hamowaniach |
TAK wystarczy za hamować raz i energia cieplna musi przenieść się na koła nie ma wyjścia , masz tarcze wentylowane czy pełne ? |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 16-07-2012, 10:25
|
|
|
Pełne originalne bodajże jeszcze |
|
|
|
 |
WK89
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v (c66a)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 16-07-2012, 10:27
|
|
|
założysz wentylowane a efekt ciepłego kółka zniknie |
|
|
|
 |
georgekaskader
Forumowicz

|
Wysłany: 16-07-2012, 14:03
|
|
|
Hehe póki co budżet nie pozwala, Pierw LPg wskoczy a dopiero póżniej pomyślę o jakims upgrade i felunku |
|
|
|
 |
|