|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
wyciek plynu chlodniczego, a poziom w zbiorniczku |
Autor |
Wiadomość |
Cypriand [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 10:29 wyciek plynu chlodniczego, a poziom w zbiorniczku
|
|
|
Witam,
Troszke glupia sprawa - jakis czas temu zalozylem gaz w Space Starze 1.6 Familly. Super instalatorzy cos na knocili i zawsze z rana mam pare kropel zielonego plynu pod samochodem. Niestety nie mam jak podjechac do "fachowcow" do konca roku i sobie pomyslalem, ze jak mi ucieknie wiecej plynu to sie poratuje przez jakis czas (2-3tyg) dolewajac plyn do zbiorniczka. Lecz niestety ku mojemu zdziwieniu w zbiorniczku mam ciagle taki sam poziom (jest duzo plynu). Gorszym faktem jest to, ze wczoraj jak stalem w korku nagle przestalo leciec cieple powietrze, a wskaznik temp silnika zaczal sie przemieszczac w strone czerwonej kreski. Po zgaszeniu silnika, sprawdzeniu poziomu w zbiorniczku (nadal taki sam) i odpaleniu silnika wszystko wrocilo do normy.
Co sie dzieje??? Wczesniej mialem fiata, tam plyn krazyl przez wszystkie elementy - zbiorniczek, chlodnice, nagrzewnice - a tu jak by zbiorniczek byl pominiety (jest zawsze zimny, a plynu nie ubywa)
bardzo prosze o pomoc, bo mam sporo km do zrobienia do konca roku
pozdrawiam
CyprianD |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 15-12-2007, 16:01
|
|
|
Cypriand napisał/a: | a tu jak by zbiorniczek byl pominiety (jest zawsze zimny, a plynu nie ubywa) | Sprawdź czy masz pełny stan plynu w chłodnicy , jeżeli układ jest nieszczelny to nie zaciągnie ci płynu ze zbiorniczka , może być słabo dokręcona opaska zaciskowa na nowo założonych wężach gumowych , korek od chłodnicy może nie być szczelny i zamiast płynu ze zbiorniczka , zaciąga powietrze . |
|
|
|
 |
Cypriand [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 19:00
|
|
|
Jak sprawdzic poziom plynu w chlodnicy? Czy ma byc poprostu pelna i po odkreceniu korka ma byc widac plyn?? Jesli nie bedzie pelna to czy moge dolac do pelna??
Co do opaski to wlasnie widze, ze w jednym miejscu saczy sie plyn wlasnie przy nowej opasce. Jutro to poprawie.
Wielkie dzieki za pomoc i czekam na info o chlodnicy
pozdrawiam
CyprianD |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 15-12-2007, 19:14
|
|
|
Cypriand napisał/a: | Czy ma byc poprostu pelna i po odkreceniu korka ma byc widac plyn?? |
Ma być do pełna pod sam korek, jeśli bark to dolej. Chyba nie muszę mówić że to na zimnym silniku |
EA5W

|
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 15-12-2007, 19:49
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | Ma być do pełna pod sam korek, jeśli bark to dolej. Chyba nie muszę mówić że to na zimnym silniku | Zrób dokładnie tak jak radzi czekoladka 1981 , potem odpal silnik , w tym czasie posprawdzaj połączenia węży , czy są jakieś wycieki , po nagrzaniu się silnika i otwarciu termostatu poziom płynu w zbiorniczku powinien się podnieść , jeżeli tak jest to wyłącz silnik i jak już będzie zimny, sprawdź jeszcze raz poziom płynu w zbiorniczku - powinien być niższy . Posprawdzaj raz jeszcze połączenia węży przy zimnym silniku . POWODZENIA
[ Dodano: 15-12-2007, 19:53 ]
Cytat: | Optymista na cmentarzu widzi same plusy | TO JEST DOBRE |
|
|
|
 |
Cypriand [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 20:09
|
|
|