|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Coś mi rypie w tylnim kole przy małej prędkości |
Autor |
Wiadomość |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 11:04 Coś mi rypie w tylnim kole przy małej prędkości
|
|
|
Carisma 1.8 GDI 99' po liftingu, hatchback.
Jak ruszam to z wnętrza samochodu słychać od strony lewego tylniego koła taki głuchy, dość głośny, wysoki dźwięk który ewidentnie ma związek z jazdą i jej szybkością, tak jakby coś obcierało. Jak przyspieszę do 80km/h to znika. Dodam że nie ma to wpływu na jazdę, tzn nie spowalnia jazdy ani nic z tych rzeczy.
Ktoś ma jakieś typy?
Łożysko, układ hamulcowy (krzywa tarcza), może coś innego? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 16-01-2007, 11:28
|
|
|
Albo zapieczony hamulec i trze o tarczę/bęben albo łożysko dogorywa. Podnieś go na podnośniku i rozpędź kółko - zobaczysz czy się luźno kręci, czy huczy lub trze, czy ma jakiś luz itp. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-01-2007, 12:21
|
|
|
a jaki dzwiek slychac szuranie, popiskiwanie, czy wycie
zrob probe - jak ruszysz to zaciagnij na pierwszy lub drugi zabek reczny i sprawdz czy ustanie czy stanie sie bardziej jednostajne |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 15:05
|
|
|
Już mi koleś w warsztacie zdiagnozował, tylne klocki do wymiany, tarcza się wykrzywiła, muszą ją toczyć (nie wiem dokładnie co to toczenie ma dać). Wydawało mi się że w Carismie nie ma z tyłu klocków. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 16-01-2007, 16:29
|
|
|
Były wersje z bębnami lub tarczami z tyłu. No a jak będą toczyć to będzie gładka a nie powichrowana jak jest teraz. |
|
|
|
 |
|
|