Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bagażnik na rowery - paka - dach ?
Autor Wiadomość
Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Auto: L 200 (2007)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2013, 19:37   Bagażnik na rowery - paka - dach ?

Witajcie,przymierzam się do zakupu bagażnika na rowery i tak się zastanawiam,jest jakiś patent aby ten bagażnik/uchwyty zamontować na pace ? z racji tego że nie mam pełnego boksu,tylko aluminiową klapę,mogę ją wymontować i na lato wozić rowery (strasznie hałasuje) ,jakieś podpowiedzi jak to zrobić ?

Lukas82 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 2007r.
Wysłany: 07-08-2013, 20:58   

Jeżeli masz hak holowniczy (i nie zamierzesz ciągać jednocześnie przyczepy), to rozejrzyj się za bagażnikiem na nim opartym. Pozdro

Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2013, 21:21   

Lukas82 napisał/a:
Jeżeli masz hak holowniczy (i nie zamierzesz ciągać jednocześnie przyczepy), to rozejrzyj się za bagażnikiem na nim opartym. Pozdro

Sęk w tym że to nie takie proste,raz że nie mam haka,dwa że nasze organy ścigania przyczepiają się do zasłaniania tablicy rejestracyjnej jak masz zamontowane rowery,jak dołożysz dodatkowe światła to musisz przekręcać tablicę z tyłu samochodu itd itp ....

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 07-08-2013, 22:45   

A te rowery to po długości wejdą na pakę? Bo ona gigantyczna nie jest jakoś.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-08-2013, 11:36   

Wpisz w Google bagażnik na rowery z szukaniem w grafice i masz do wyboru do koloru.Bagażnik dachowy fakt strasznie hałasuje szczególnie słyszalne jest to przy otwartym szyberdachu no i nie należy rozpędzać sie z wjazdem na podziemny parking :mrgreen: inne mocowania to hak i tu potrzebna jest proteza świateł i nr rejestracyjnych. Mocowanie na tylnej klapie ->> uciążliwe przy między przelotowym otwieraniu tylnej klapy i w obu wypadkach należy też pamiętać o dodatkowym wolnym miejscu podczas cofania. Przerabiałem bagażniki (samochody osobowe) na rowery na dachu jak i na tylnej klapie. W/g mnie jednak najlepszą formą jest bagażnik dachowy o ile wzrost kierowcy :wink: pozwala na swobodne manewrowanie nad dachem samochodu :mrgreen:

Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-08-2013, 18:30   

Heilsberg napisał/a:
A te rowery to po długości wejdą na pakę? Bo ona gigantyczna nie jest jakoś.

No właśnie muszę pomierzyć,ale wątpię,może w poprzek ? ciężki temat :( pewno zostanę przy bagażniku dachowym.

[ Dodano: 08-08-2013, 19:34 ]
jawaldek napisał/a:
Wpisz w Google bagażnik na rowery z szukaniem w grafice i masz do wyboru do koloru.Bagażnik dachowy fakt strasznie hałasuje szczególnie słyszalne jest to przy otwartym szyberdachu no i nie należy rozpędzać sie z wjazdem na podziemny parking :mrgreen: inne mocowania to hak i tu potrzebna jest proteza świateł i nr rejestracyjnych. Mocowanie na tylnej klapie ->> uciążliwe przy między przelotowym otwieraniu tylnej klapy i w obu wypadkach należy też pamiętać o dodatkowym wolnym miejscu podczas cofania. Przerabiałem bagażniki (samochody osobowe) na rowery na dachu jak i na tylnej klapie. W/g mnie jednak najlepszą formą jest bagażnik dachowy o ile wzrost kierowcy :wink: pozwala na swobodne manewrowanie nad dachem samochodu :mrgreen:

Spoko mam 182 także dam radę ;) ,jutro zrobię rozeznanie po sklepach w Rzeszowie,mam nadzieję że coś znajdę.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-08-2013, 11:12   

Wojtek1977 napisał/a:
mam nadzieję że coś znajdę.
podpowiedź http://youtu.be/IpM-JTGVNmQ

Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-08-2013, 09:16   

jawaldek napisał/a:
Wojtek1977 napisał/a:
mam nadzieję że coś znajdę.
podpowiedź http://youtu.be/IpM-JTGVNmQ

..no tak,jak bym miał zabudowę pełną to ok (choć na tym laminacie to bym się bał),ale jeśli mam zabudowę do połowy (blacha aluminiowa) to trochę większy problem,nawet jak by się udało to i tak by pewno światła tylne zasłoniło i temat znów nie do rozwiązania (długość roweru ok 180 cm),ale mam patent :)

Na górze zabudowy przewiercę otwory,zamontuję uchwyty bezpośrednio do klapy aluminiowej zabudowy i powinno być ok,koło będzie wystawało po za obrys samochodu ok 40 - 50 cm,ale rowery będą nad tylnymi światłami i nie będą ich zasłaniać,nie będę też musiał jechać z otwartą burtą montując uchwyty "na pace" (trochę zasłaniało by tabliczkę) także myślę że będzie dobrze,modyfikacje będę robił w czwartek tj 15.08.2013 jak wyjdzie to wrzucę fotkę ;)
Po demontażu w miejsce otworów montuję śruby z płaskim łbem i temat z głowy,na następny sezon śruby odkręcam i mam gotowe otwory montażowe.
Ostatnio zmieniony przez Wojtek1977 25-08-2013, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

AutoMichu
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2013, 16:12   

Przewożę rower (zazwyczaj jeden) od 4 lat. Najpierw kombinowałem z rowerem leżącym na pace, ale przestawiało się koło i zaczęły się kłopoty z rowerem. Żeby oszczędzić rower kupiłem mały poręczny bagażniczek/wieszak Thule (260zł) na hak (zamontowałem specjalnie hak). Rower trochę się bujał na tym wieszaczku i albo sam się obijał albo tył samochodu :(
W zeszłym roku zmieniłem rower na nowy i okładałem go gąbką jak przewoziłem na wieszaku, nie byłem zadowolony. Dużo szukałem, aż udało mi się kupić zimą za 1000zł z wyprzedaży porządny bagażnik Thule na 3 rowery na hak (normalna cena 1650zł).

Jeśli założysz uchwyt na rower na klapie, to nie będzie można jej otwierać puki nie zdejmiesz roweru. Rower będzie wystawał powyżej dachu i łatwiej będzie można nim zawadzić. Ja systematycznie haczę krótką anteną CB przy wjeździe do garażu, parkingu podziemnego albo w lesie o gałęzie (rozmawiam przez telefon, zapominam). Trzeba przemyśleć czy nie lepiej wydać trochę kasy i mieć coś porządnego.

Jeśli chodzi o tablicę rejestracyjną, to wydrukowałem sobie numer rejestracyjny na dwóch kartkach A4, przykleiłem na bagażniku. Jeszcze nie miałem problemów, a jeździłem po całej Polsce i w Niemczech. Policja się nigdy nie czepiała.

Wojtek1977 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-08-2013, 09:45   

AutoMichu napisał/a:
Przewożę rower (zazwyczaj jeden) od 4 lat. Najpierw kombinowałem z rowerem leżącym na pace, ale przestawiało się koło i zaczęły się kłopoty z rowerem. Żeby oszczędzić rower kupiłem mały poręczny bagażniczek/wieszak Thule (260zł) na hak (zamontowałem specjalnie hak). Rower trochę się bujał na tym wieszaczku i albo sam się obijał albo tył samochodu :(
W zeszłym roku zmieniłem rower na nowy i okładałem go gąbką jak przewoziłem na wieszaku, nie byłem zadowolony. Dużo szukałem, aż udało mi się kupić zimą za 1000zł z wyprzedaży porządny bagażnik Thule na 3 rowery na hak (normalna cena 1650zł).

Jeśli założysz uchwyt na rower na klapie, to nie będzie można jej otwierać puki nie zdejmiesz roweru. Rower będzie wystawał powyżej dachu i łatwiej będzie można nim zawadzić. Ja systematycznie haczę krótką anteną CB przy wjeździe do garażu, parkingu podziemnego albo w lesie o gałęzie (rozmawiam przez telefon, zapominam). Trzeba przemyśleć czy nie lepiej wydać trochę kasy i mieć coś porządnego.

Jeśli chodzi o tablicę rejestracyjną, to wydrukowałem sobie numer rejestracyjny na dwóch kartkach A4, przykleiłem na bagażniku. Jeszcze nie miałem problemów, a jeździłem po całej Polsce i w Niemczech. Policja się nigdy nie czepiała.

Haka nie mam,póki co we wszystkich innych 4 samochodach mam,także akurat w Miśku nie jest mi on niezbędny,zamontowałem na klapie z tyłu 3 bagażniki,docelowo będą 4 (już kupiłem 4 szt),faktycznie z 3 rowerami bardzo ciężko podnieść klapę,tak jak piszesz,są 2 opcje,albo otwierasz ją w 2 osoby,albo dopiero po zdjęciu rowerów.
Uchwyty są solidne,mam pewność że nie odpadną,rowery się bardzo łatwo montuje bo można wyjść na klapę (aluminiowa) i spokojnie montować,na dachu było by dużo trudniej,jak jeszcze ktoś ma pełny boks z tyłu to chyba tylko z drabinki,no ja jestem mega zadowolony,fakt wystają nad samochód i wjazd na parking podziemny nie jest możliwy,podobnie trzeba uważać w lesie,no ale coś za coś,jak w życiu :)

Odpowiedz do tematu