Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpiecznik wiatraka klimy
Autor Wiadomość
pios 
Nowy Forumowicz
pios

Auto: Pajero III 3.2 DiD 2001r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-09-2013, 19:28   Bezpiecznik wiatraka klimy

Witajcie. Już dawno nic się nie działo, aż było to zbyt podejrzane... ale na "szczęście" :-( mam kolejne przygody i kłopoty związane z moim Miśkiem.

Jakiś 2-3 miesiące temu rozładowały się aku (mam dwa) - włączone światełko. Naładowane prostownikiem jakiś czas działały, ale już zaczęły nawalać. Nie wiem, kiedy wcześniej były wymieniane. Auto czasami nie odpalało. Dodatkowa moc z zewnątrz jednak pomagała.

W międzyczasie dwa razy dobijałem klimę (na przestrzeni dwóch miesięcy) - prawdopodobnie gdzieś jest nieszczelność. Po pierwszym nabiciu zauważyłem, że bezpiecznik nr 10 pod maską jest przepalony - wymieniłem.

Wczoraj pojechałem na sprawdzenie klimy - ciśnienie słabe, ale kontrast nie zaznaczył nigdzie. Nabili ponownie - wszystko działa (dali kontrastu więcej). Zobaczymy.

Przy tych operacjach baterie umarły na śmierć. Dzisiaj założyłem nowe. Auto jakby ożyło. Z ciekawości właściwie sprawdziłem bezpieczniki i... ten bezpiecznik znowu był przepalony. Właściwie WYPALONY na wylot. Stopiło się połowa plastikowej obudowy. Wymieniłem jeszcze raz i po chwili jeżdżenia bezpiecznik nadal jest dobry.

Wg rozpiski, to jest bezpiecznik od wentylatora klimy. Zanim rozkręcę pół samochodu i sprawdzę całą instalację elektryczną, chciałem zasięgnąć Waszej rady, czy na czymś szczególnym się skupić?

Jakiś rok temu wymieniałem rolkę napinacza paska od klimy... a od niedawna nie pali mi jeden stop i też nie wiem dlaczego, ale się na razie tym nie przejmowałem.

Dodam, że auto więcej stoi, niż jeździ. A jak już, to głównie w zimie lub trasa+lekki teren.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

pozdrawiam
Pios

rafix81 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi pajero 3,2 did 2001
Wysłany: 13-09-2013, 22:27   

Prawdopodobnie masz zatarty wiatrak od klimy ten za raz za grilem tez tak miałem(nie kupuj za 450 zł czy więcej kup od KIA trzeba tylko wtyczkę zmienić i rozwiercić jeden lub dwa otworki i hula jak trzeba :lol: ),a co do nieszczelności to ja miałem przy czujniku zaraz pod akumulatorem po prawej stronie i z tyłu na wysokości koła lewego

pios 
Nowy Forumowicz
pios

Auto: Pajero III 3.2 DiD 2001r.
Wysłany: 13-09-2013, 23:01   

rafix81, dzięki za info. To od jakiejś konkretnego modelu KIA? W najbliższym czasie muszę podkręcić wydech (coś się poluzowało) to przy okazji zobaczę ten wiatrak.

rafix81 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi pajero 3,2 did 2001
Wysłany: 14-09-2013, 09:07   

Ja kupiłem od KIA chyba nie ma znaczenia ważne żeby był pchający

buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Wysłany: 15-09-2013, 12:18   

Witam ja kupiłem silnik wentylatora od pajero pinin , używkę za 100zł pasuje jak oryginał tylko szczotko trzymacz trzeba wymienić (zobacz któryś z moich postów tam pisałem o wentylatorze i jest jego fotka) a co do bezpiecznika to właśnie jak jest silnik zatarty wentylatora klimy albo nawet jak chodzi tylko już ciężko to bije bezpiecznik. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu