[MSS ALL] ELEKTRYKA - włącznik przeciwmgielnych |
Autor |
Wiadomość |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 29-11-2009, 21:59 [MSS ALL] ELEKTRYKA - włącznik przeciwmgielnych
|
|
|
Witam
Do tej pory włącznik przeciwmgielnych działał jak chciał, tzn trzeba się było sporo cierpliwości żeby włączyć lub wyłączyć przeciwmgielne przednie lub tylne. Po ostatniej dość uciążliwej jeździe we mgle postanowiłem zrobić z tym porządek. Wyciągnąłem włącznik, przeczyściłem styki i włożyłem z powrotem. Działało... przez chwilę. Przednie zamrugały jak zwykle po czym zgasły na zawsze. Tylne działają w sumie lepiej niż poprzednio. Próbowałem znaleźć przyczynę no i zauważyłem że ilość pin-ów na włączniku nie odpowiada temu na konektorze (ten biały gwoli ścisłości).
, ,
no to złapałem za kawałek kabelka, instrukcję i zacząłem zwierać piny na konektorze. Udało mi się w ten sposób uruchomić przednie przeciwmgielne bez problemu. Zatem problem być może tkwi w typie włącznika, nr tego aktualnego to MR270320. Czy ktoś z was mógłby zweryfikować swój włącznik albo pomóc w identyfikacji prawidłowego? Ewentualnie może problem tkwi w czym innym??? |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 30-11-2009, 08:02
|
|
|
Problem tkwi w tym że te przełączniki mają do bani styki i włączenie przeciwmgielnych wymaga cierpliwości. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich aut czy tylko tych, w których przeciwmgielne są rzadko używane lub poprzedni właściciel nie używał ich wcale. W najbliższym czasie zamierzam podmienić te przełączniki i zobaczyć czy coś to da. |
|
 |
Witek
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
|
Wysłany: 30-11-2009, 09:38
|
|
|
Ja stawiałbym na stycznik który jest umieszczony gdzieś w innym miejscu, dlatego że po włączeniu świateł przeciwmgielnych a następnie zmianie świateł mijania na pozycyjne i z powrotem, przeciwmgielne już nie świecą i trzeba włączyć ponownie. Też mam problem i udaje mi się włączyć światła przeciwmgielne po drugiej lub trzeciej próbie. |
_________________ 102KM MSS 2003r. 135tys.km. |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
|
Wysłany: 30-11-2009, 13:26
|
|
|
to co jest na zdjęciu to dopiero połowa rozbiórki przełącznika, można go rozebrać do pojedynczych części bez trwałych uszkodzeń. Tam są blaszki i pola cynowe na płytce, które należy przeczyścić. Uważaj na różne sprężyny i drobne części przy rozbiórce. |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2009, 20:51
|
|
|
cns80, arrmi, czy móglibyście zatem sprawdzić nr swojego aktualnego przełącznika? Wiem że aura nie sprzyja manewrom wewnątrz auta ale byłbym wdzięczny.
Witek, takie zachowanie jest normalne. Włącznik przeciwmgielnych jest włącznikiem bistabilnym który się aktywuje jedynie kiedy:
- światła przednie przeciwmgielne można włączyć na postojowych i mijania/drogowych
- światła tylne przy włączonych postojowych/drogowych
w momencie zaniku zasilania (wyłączenia świateł) wyłącznik się automatycznie odłącza.
Zastanawia mnie brak pin-u nr 10 na włączniku pomimo że w manualu na stronie 54-39 i 54-41 jest on wyraźnie oznaczony. W środku tego włącznika są jeszcze dwa kondensatory i być może jeden z nich odpowiedzialny za przednie się usmażył |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 01-12-2009, 08:29
|
|
|
szkuba napisał/a: | światła tylne przy włączonych postojowych/drogowych | Mijania/drogowych
szkuba napisał/a: | cns80, arrmi, czy móglibyście zatem sprawdzić nr swojego aktualnego przełącznika? | Ponieważ wczoraj pojawiła się u mnie w domu Carisma to sprawdzę i w niej i w Space Starze, ale to dopiero w weekend |
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 01-12-2009, 21:07
|
|
|
Też mam ten problem, choć nie jest tak uciążliwy jak piszą szkuba czy Witek. Czasem wyłącznik od przednich przeciwmgłowych muszę wdusić dwa razy żeby zadziałał. Mam wrażenie, że problem zanika przy częstszym używaniu tychże świateł (czyli wyłącznika). Też myślałem żeby to rozebrać i wyczyścić, albo zapodać jakiegoś WD40.
Czy obydwa przyciski są podświetlane?? Bo u mnie jeden nie świeci (chyba od tylnych). |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-12-2009, 11:44
|
|
|
emkawu napisał/a: | Czy obydwa przyciski są podświetlane?? Bo u mnie jeden nie świeci (chyba od tylnych). | Tak, obydwa są podświetlane. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
poltomsky
Nowy Forumowicz poltomsky
Auto: mitsubishi space star 1.9 did
|
Wysłany: 02-12-2009, 20:35
|
|
|
Też miałem ten problem, i w tym miejscu odpowiadając na wątpliwości Witka wiem że nie jest tu winien przekaźnik lecz właśnie ten nieszczęsny wyłącznik. W ASV we Wrocławiu powiedziano mi że mają magika elektryka, który reanimuje te wyłączniki (pewnie czyszczenie). Ja kupiłem za 90 zeta cały panelik i wymontowałem wył. przeciwmgielnych tylnych i przednich i jak na razie po kłopocie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arrmi
Forumowicz
Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
|
Wysłany: 03-12-2009, 11:14
|
|
|
http://www.hot.jpg.pl/zdj..._halogenow.html
schemat połączenia w przełączniku halogenów B-47.
6 i 7 - zasilanie podświetlenia,
4 - zasilanie po włączeniu świateł,
10 - zasilanie stałe za stacyjką,
3 - wyjście na cewkę przekaźnika halogenów,
5 - masa,
40, 50 - kontrolka na tablicy rozdzielczej.
emkawu
Są to żarówki R5 mini, zerknij tutaj, te są na diodach, poświecą dłużej.
http://moto.allegro.pl/it...sign_f_vat.html
Powodzenia |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 03-12-2009, 22:19
|
|
|
Dzięki arrmi i JCH
Serwisówkę już zassałem z forum (zaraz po zarejestrowaniu się ), zerknę jak się wymontowuje ten panelik z przyciskami i jak będę miał chwilę to postaram się doprowadzić sprawę do porządku. Niestety nie mam garażu, a aura teraz nie sprzyja raczej grzebaniu przy aucie |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2009, 21:30
|
|
|
zrobiłem drugie podejście do czyszczenia. Przetarłem styki spirytusem spożywczym i leciutko posmarowałem smarem wazelinowym. O dziwo działa. Jak mi mikołaj przyniesie prezent pod choinkę to przetestuję ten ...... włącznik i zweryfikuję to z manualem 54-39 i 54-41. pozdrawiam
[ Dodano: 08-12-2009, 19:00 ]
arrmi napisał/a: | Są to żarówki R5 mini, zerknij tutaj, te są na diodach, poświecą dłużej. |
u mnie raczej R3 8mm :
http://moto.allegro.pl/it..._volvo_itp.html |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Legion
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 GLX `99
|
Wysłany: 15-11-2013, 13:48
|
|
|
Ten przycisk chodził u mnie ciężko, załączał się raz na kilka wciśnięć. Dziś wcisnąłem go zbyt mocno i wpadł do środka . Czy jest szansa wyciągnięcia go bez demontażu panelu? |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2013, 20:45
|
|
|
Legion napisał/a: | Czy jest szansa wyciągnięcia go bez demontażu panelu? | jak najbardziej, trzeba wyciągnąć lewy schowek pod włącznikiem i włożyć rękę do środka.. gdzieś tam powinien być powodzenia |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Legion
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 GLX `99
|
Wysłany: 26-11-2013, 21:33
|
|
|
Dzięki @szkuba, nie dałem rady wyciągnąć schowka bez ryzyka urwania go więc jednak odkręciłem cały ten plastik (2 śruby, 2 nakrętki). Przy okazji zlokalizowałem kolejne bezpieczniki. Ogólnie nic nie popsute więc operacja zakończona sukcesem |
|
|
|
 |
|