[Cari 1.8 GDI] Zmiana oryginalnego radia - Jakie ? |
Autor |
Wiadomość |
Kadman
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2014, 10:15 [Cari 1.8 GDI] Zmiana oryginalnego radia - Jakie ?
|
|
|
Witam,
Przymierzam się w końcu do wymiany kaseciaka na normalne radio typu USB/AUX.
Z tego co udało mi się już znaleźć na forum, to ze sterowaniem funkcjami "DISP" nie będzie problemu - korzystamy z "nieopisanego przycisku" ?
Pytanie moje, jako laika:
1. Czy przed zakupem radia, muszę sprawdzić jaką ma kostkę podłączeniową, aby np pasowało do kabli w Carismie? Jeśli tak to jak to sprawdzić?
2. O jakiej mocy wybrać radio, aby spokojnie sobie grało na fabrycznej instalacji głośnikowej?
3. Wykluczyć jakieś konkretne marki typu "noname" ? Zastanawiam się np. nad Sony? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-05-2014, 12:05
|
|
|
1. Do podłączenia będziesz potrzebował jedynie przejściówkę z ISO na Mitsu np. taka http://allegro.pl/zlacze-...4216921036.html
2. Większość odtwarzacz ma podobną moc więc nie musisz jakoś konkretnie dobierać.
3. Tu polecam Alpine ale wybór przeważnie zależy od pieniążków jakie jesteśmy w stanie przeznaczyć.
Osobiście polecam odtwarzacze z wejściem USB z tyłu na kablu który można wyprowadzić np. schowku aby nic nie sterczało z panela ale wybór takich modeli jest mocno ograniczony. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 18-05-2014, 12:44
|
|
|
ja mam Mante nie pamiętam modelu raczej budżetowe radio z usb 4*45 wat. instalacja głośnikowa seria, przednie głośniki nie wyrabiają ale ustawiłem tak żeby z tyłu grało głośniej i jak na seryjną instalacje nie jest źle. |
|
 |
Bamber
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
|
Wysłany: 18-05-2014, 15:01
|
|
|
Mam chyba 5 Pionka i zawsze ich wzmaki typu mosfet dobrze grają, dają radę, proste w ustawieniach. Miałem kiedyś wysoki model Alpine strasznie ciężka w do poustawiana.Poza tym pionek niedrogi i dlatego taki sentyment. Psię pieniądze a gra tak samo jak klocek za 1000zł. Żeby na drogim radiu zacząć słyszeć różnicę trzeba audio zrobić odA do Z. Głośniki, wytłumienia, okablowanie itd itp. Mam i w mitsu i w mazdzie 2 takie i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Do tego dołożyłem subek aktywny Blaupunkta (gra że byłem zdziwiony) i nie muszą katować ori głośników.
 |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 18-05-2014, 19:02
|
|
|
Powiem tak tyle ile kierowców i użytkowników tyle gustów i opinii:) sam zdecydujesz co potrzebujesz...Ja miałem w cari a teraz w galu SONY USB. tanie radyjko o dobrej mocy dobrym brzmieniu fajny feeder ma(bass etc) nie ma wejścia na płyty ale mnie to w ogóle nie potrzebne w dobie digitali. W zestawie jest ISO więc nie trzeba nic dokupować podłączasz i gra. Polecam dokupić głośniczki do cari bo seryjne to nie poszaleją z basem:D
ja mam takie:
http://www.wasserman.pl/p...-USB-Pilot/2569 |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
Bamber
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
|
Wysłany: 18-05-2014, 20:22
|
|
|
radek8622 napisał/a: | Polecam dokupić głośniczki do cari bo seryjne to nie poszaleją z basem |
dlatego dopełniłem niewelkim subem ale nie takim że nie słyszysz co gra, ludzie słyszą cię z kilometra a rejestracja dzwoni i czekać kiedy odpadnie. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 18-05-2014, 21:04
|
|
|
ja na tylną serie nie narzekam, poza jednym ze z zewnątrz to slychać tak jak by mi wszystkie plastiki lataly wewnatrz, ale w środku jest jak dla mnie ok. no ale wiadomo że kazdy ma inne gusta. a jak swoją babcie wiozę do lekarza na tylnym siedzeniu, bo tylko tam moze chora noge rozprostować to kaze mi sciszyć bo dudni |
|
 |
Borysław
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1,8 GDI 1998r.
|
|
|
|
 |
Marcin93
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-06-2014, 22:27
|
|
|
Witam.Mam pytanko.Po zakupieniu radia Philips CE133 przy zwiększaniu się obrotów coś piszczy mi w głośnikach.Czytałem trochę na ten temat ale nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić.Nie mam podłączonego żadnego wzmacniacza ani tuby tylko samo radio.Może to być wina alternatora lub przewodów? Wcześniejsze radio na płyty CD grało bez problemu.Po wymianie radia powstał ten problem.Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 02-06-2014, 03:17
|
|
|
może to być brak filtra przeciwzakłóceniowego przebicia na WN od cewek ostatnoio ktos sie skarżył albo brak masy, jeżeli nie znasz się na elektryce elektronice odradzam, w innym wypadku powiedział bym ci spróbuj połączyć masę od radia z (-) w akumulatorze ale zmierz najpierw amperomierzem, bo jeżeli się okaże że masz masę upaloną a pociągniesz masę bezpośrednio do radia to możesz sobie je w efektowny sposób schajczyć. także z głową! |
|
|
|
 |
Marcin93
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2014, 19:55
|
|
|
Masa jest ok.Mam zamiar kupić filtr.Spróbuję i napiszę jaki efekt.Dzięki szybką odpowiedź.Pozdrawiam
[ Dodano: 08-06-2014, 11:46 ]
Wszystko jest już ok. Wymieniłem się radiem z kolegą. Podłączyłem i wszystko gra jak należy Dzięki rasiak1980 za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
|