|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przegląd 90 tys - obszerny temat! |
Autor |
Wiadomość |
igor77777 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2007, 12:36 Przegląd 90 tys - obszerny temat!
|
|
|
Witam wszystkich! – Auto Carisma 1,6 - 2003r , 91,5 tys przebieg. Auto u poprzedniego właściciela serwisowane w aso było na przeglądzie do 75 tys. Włącznie.
Właśnie wybieram się na przegląd – 90 tys. km. do mechanika (nie aso). Mam zatem pytanie czy należy zmienić:
- filtr oleju
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- filtr przeciw pyłkowy + spsikanie sprayem dezynfekującym (jedna czy dwie butle?)
- olej mobil 1 0w40 (czy też 5w50) – 4l
- płyn hamulcowy Mobil DOT4 0,5 l
- świece zapłonowe ngk 4 sztuki
- pasek rozrządu mitsuboshi
- rolka nsk/koyo.
Oczekuję na wszystkie sugestie i uwagi, np.
1) w aso nie zaproponowali wymiany filtra paliwa – należy to robić po jakim czasie?
2) Czy są różne paski -w zależności od numeru silnika ?
3) Ile wchodzi płynu hamulcowego
4) Czy jest sens dawać ten olej czy jakiś inny
5) Kiedy należy wymienić simmeringi - uszczelniacze)
6) Dezynfekuje się klimę najlepiej jakim środkiem (najtańszy plank ale słyszałem coś o Wurth)
7) Za części Azja auto Olsztyn chcą 611 zł + filtr p. pyłkowy (+może jakiś rabat)
Za robociznę w Olsztynie 230 zł (aso bez klimy 600)
9) Na co zwrócić uwagę, czy wymiana rozrządu jest skomplikowana?
10) Czy lepiej zdać się na kupno części przez warsztat (około 100 zł drożej) czy kupić samemu – nie wypną się że lipne części kupiłem?
11) Chciałem skontaktować się z japaneeze – mam ktoś może aktualne namiary wszystkie możliwe ale bez odpowiedzi – wystawia rachunek – gwarancja
12) Co ile należy przy tym pasku i rolce zmieniać rozrząd?
13) Czy jest sens wymieniać filtr paliwa ( auto u poprzedniego właściciela serwisowane w aso było na przeglądzie 75 tys. W wykazie czynności pisze iż aso wymienia wtedy filtr paliwa ale czy na pewno? Można sprawdzić po zużyciu?
14) Co ile należy wymieniać chłodziwo
15) Czy normalne że CARI pali mi średnio 12 l w mieście może troszkę czasem gazuję ale z reguły bez szaleństw? (była wymiana sondy lambda w aso niemalże na samym początku jak autko kupiłem)
Pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków i czekam na obszerną pomoc
w razie szerszych wypowiedzi + pliki proszę przesłać na adres igor.rozumowicz@wp.pl |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 15-02-2007, 13:05
|
|
|
- filtr oleju
tak
- filtr powietrza
serwis niby wymienia co 45tys. ale nie jest to duzy koszt i proponuje wymieniac co druga wymiane oleju
- filtr paliwa
dobrze jest wymienic co 50tys. - nie sprawdzisz czy jest ok czy nie
- filtr przeciw pyłkowy + spsikanie sprayem dezynfekującym (jedna czy dwie butle?)
podaruj sobie teraz i zrob pelny przeglad klimy z uzupelnieniem czynnika i oleju, zdezynfekowanie i wymiane filtra(nie koniecznie musisz ten filtr miec) na wiosne
- olej mobil 1 0w40 (czy też 5w50) – 4l
taki jaki byl wczesniej
- płyn hamulcowy Mobil DOT4 0,5 l
obojetnie jaki DOT 3 lub 4 lub 5.1 boze bron przed 5.0
- świece zapłonowe ngk 4 sztuki
serwis takze mowi co 45tys. raz zrobilem taki przebieg na swieczkach i pod koniec auto przy przyspieszaniu "z dolu" lapalo mula, po wymianie ustalo - wymieniam na zmiane z filtrem powietrza co druga wymiane oleju
- pasek rozrządu mitsuboshi
zgadza sie
- rolka nsk/koyo.
zgadza sie,
pompa wody jesli halasuje i uszczelniacze jesli cos gdzies jest napocone - jak rozbierac to raz bo po kazdym zdjeciu - pasek rozrzadu nawet po 1000km sie wymienia
1) w aso nie zaproponowali wymiany filtra paliwa – należy to robić po jakim czasie?
jw.
2) Czy są różne paski -w zależności od numeru silnika ?
do 1.6 jest jeden model paska rozrzadu ofkoz, klinowe sa 2 z klima i bez
3) Ile wchodzi płynu hamulcowego
ok 0,4, ale proponuje przelac cala butelke - tzn odciagnac stary plyn ze zbiorniczka zalac nowy odpowietrzac az sie skonczy plyn w butelce
4) Czy jest sens dawać ten olej czy jakiś inny
jest sens jw.
5) Kiedy należy wymienić simmeringi - uszczelniacze)
kiedy ciekna
6) Dezynfekuje się klimę najlepiej jakim środkiem (najtańszy plank ale słyszałem coś o Wurth)
najlepiej w zakladzie zajmujacym sie klimami
7) Za części Azja auto Olsztyn chcą 611 zł + filtr p. pyłkowy (+może jakiś rabat)
co kraj to obyczaj
Za robociznę w Olsztynie 230 zł (aso bez klimy 600)
jw.
9) Na co zwrócić uwagę, czy wymiana rozrządu jest skomplikowana?
tak, jesli ktos tego wczesniej nie robil
10) Czy lepiej zdać się na kupno części przez warsztat (około 100 zł drożej) czy kupić samemu – nie wypną się że lipne części kupiłem?
jezeli kupisz te polecane na forum - to predzej oni lipne kupia
11) Chciałem skontaktować się z japaneeze – mam ktoś może aktualne namiary wszystkie możliwe ale bez odpowiedzi – wystawia rachunek – gwarancja
jest wszystko - do niego sie dzwoni
12) Co ile należy przy tym pasku i rolce zmieniać rozrząd?
co 60tys
13) Czy jest sens wymieniać filtr paliwa ( auto u poprzedniego właściciela serwisowane w aso było na przeglądzie 75 tys. W wykazie czynności pisze iż aso wymienia wtedy filtr paliwa ale czy na pewno? Można sprawdzić po zużyciu?
jw.
14) Co ile należy wymieniać chłodziwo
co 3 lata
15) Czy normalne że CARI pali mi średnio 12 l w mieście może troszkę czasem gazuję ale z reguły bez szaleństw? (była wymiana sondy lambda w aso niemalże na samym początku jak autko kupiłem)
zalezy od miasta - jednym pali 8 innym 12, kumplowi po poznaniu palila 8.5-9l/100km ja po kaliszu nie moge zejsc na mniej jak 10l/100km on dojezdzal do pracy 15km ja 4 |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2007, 13:22
|
|
|
igor77777 napisał/a: | Właśnie wybieram się na przegląd – 90 tys. km. do mechanika (nie aso). Mam zatem pytanie czy należy zmienić: | Zobacz tutaj - link do strony dealera i wyszczegolnionych czynnosci serwisowych |
Just think...
. |
|
|
|
 |
igor77777 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2007, 13:58 Dziękuję za szybką odpowiedź!
|
|
|
Mam jeszcze jednak pytania:
1) czy nalezy na pewno wymieniać Uszczelniacz wałka rozrz. 70 , Uszczelniacz wału korbowego ? ja mam spis czynności które kieduyś ściągnałem z forum itam tego nie ma - kaj sprawdzić czy należy je zmienić (to są simmeringi?)
2) jaki jest telefon + mail do japanneze (to osoba czy firma?)- wystawia rachunek? - daje gwarancję?
3) Auto mam z klimą, czy jest pewne że kupując pasek/rolkę nie dadzą do jakiegoś innego modelu Cari? - czy trzeba podac numer silnika?
"do 1.6 jest jeden model paska rozrzadu ofkoz, klinowe sa 2 z klima i bez" co to są za paski ofkoz / klinowe?
Ufff Dziękuję za pomoc! |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-02-2007, 14:25 Re: Dziękuję za szybką odpowiedź!
|
|
|
igor77777 napisał/a: | 1) czy nalezy na pewno wymieniać Uszczelniacz wałka rozrz. 70 , Uszczelniacz wału korbowego ? ja mam spis czynności które kieduyś ściągnałem z forum itam tego nie ma - kaj sprawdzić czy należy je zmienić (to są simmeringi?)
|
Nie trzeba ale warto bo mnie np. przy 80tys zaczęły puszczać i właśnie wymieniam
wraz z rozrządem który de facto był robiony 2 lata temu 30tys km temu bez uszczelniaczy...
igor77777 napisał/a: | 2) jaki jest telefon + mail do japanneze (to osoba czy firma?)- wystawia rachunek? - daje gwarancję?
|
Namiary znajdziesz w dziale polecani sprzedawcy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 15-02-2007, 15:54
|
|
|
Cytat: | "do 1.6 jest jeden model paska rozrzadu ofkoz, klinowe sa 2 z klima i bez" co to są za paski ofkoz / klinowe? |
ofkoz = ofcourse= oczywiscie
klinowy czy tam napedu alternatora itp
jesli wymagaja tego zeby podac nr silnika to podajesz, ale jak jest to napisalem wyzej |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 15-02-2007, 16:13
|
|
|
witam
Czesci tylko od Japaneze i jak podasz Mu numery samochodu to wszystko bedziesz mial tak jak trzeba.
Po drugie, jak dla mnie to lepiej wyminienic wszystko w okolicy rozrzadu co sie co jakis czas wymienia (niekoniecznie przy każdej wymianie rozrządu według zaleceń producenta) gdyż potem może się w połowie przebiegu rozrządu (np po 20 tys km od robienia rozrzadu) okazać, że jednak dany uszczelniacz za grosze wymienić i będzie to Cię kosztowało rozłożenie całego rozrządu i złożenie go na nowo, może się nie opłacać taka oszczędność kilku PLN. Poza tym robisz auto dla siebie na kilka lat, więc moim zdaniem lepiej zrobić porządnie, lepiej wymienić więcej niż za malo, tym bardziej że to nie są drogie elementy.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
|
|