|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
regulacja softu po wymianie turbo w L200? |
Autor |
Wiadomość |
grabtool
Nowy Forumowicz
Auto: L200 Dakar (Rallitronic) 2007
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-03-2014, 15:16 regulacja softu po wymianie turbo w L200?
|
|
|
cześć,
z góry przepraszam, jeśli pytanie jest głupie, ale:
czy po wymianie turbiny (na zregenerowaną) trzeba coś dodatkowo "regulować" w sofcie L200?
niedawno wymieniłem turbinę (158 tys. km) - wycieki oleju, spadki mocy. co prawda nie wiem, czy dobrze zrobiłem, bo nie znam się kompletnie, ale ufam mojemu mechanikowi, z którym mam do czynienia od lat, a który przekonał mnie, że warto wymienić już teraz. po wymianie wszystko gra, "słychać" i czuć, że turbo działa, ale zauważyłem ciut większe spalanie. turbinę wymieniałem oczywiście poza ASO. dodam, że moje L200 ma chip Rallitronica.
z góry dzięki za jakikolwiek feedback
pozdro
wojtek |
|
|
|
 |
PFF
Mitsumaniak
Auto: L200
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-03-2014, 23:53
|
|
|
elo
nie znam dokładnie sterowników eLi, ale w moich doświadczeniach to nie
nawet jak padało turbo sterownik powinien uczyć się (w pewnych granicach) nowego dawkowania względem mniejszej ilości powietrza dostarczanego przez uszkodzoną turbinę,
wiec po nowym turbo powinien wrócić do dawek pierwotnych
zbiera dane z czujnika ciśnienia ,przepływki, sondy ...
reasumując moim zdaniem nie (ale może niech ktoś z ludzi serwisujących eLe to potwierdzi)
pozdro
Seba / PFF |
|
|
|
 |
|
|