Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Samoopuszczające się szyby
Autor Wiadomość
maath 
Nowy Forumowicz

Auto: Carsima 1,9 DID 115km 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-05-2014, 10:43   [Cari 1.9DI-D] Samoopuszczające się szyby

Witam wszystkich mitsumaniaków,
od paru miesięcy stałem się właścicielem Carismy i w związku z tym chciałem się przywitać oraz poprosić o pomoc w rozwiązaniu dużego jak dla mnie problemu.
Feler mojego auta polega na tym że elektrycznie sterowane szyby czasami same się opuszczają gdy auto stoi zamknięte na parkingu. Sytuacja wygląda w ten sposób że przyjeżdżam sobie np. do pracy rano (wszystkie szyby zamknięte), zamykam samochód, przychodzę po południu do auta a tu jedna szyba opuszczona całkowicie na dół ( do tej pory zdarzyło mi się że zastałem opuszczoną jedną szybę z wszystkich oprócz tej od strony kierowcy). Wiem że po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki opuszczanie szyb działa jeszcze przez ok 15 sek. i raczej nie dzieje się to w tym czasie bo zanim wygramole się z auta to bym to zauważył. Sprawdzałem płytki sterujące opuszczaniem we wszystkich drzwiach i nie są zalane, zaśniedziałe, nie były przerabiane na domykanie szyb itp., styki wyglądają też raczej na ok. Niestety na forum nie znalazłem podobnego przypadku a sam nie wiem już co mam jeszcze sprawdzić ew. wymienić. Macie może jakieś pomysły ?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-05-2014, 12:10   

Jeśli nie było nic przerabiane w obwodzie elektrycznych szyb, to raczej po tych około 15 sekundach nic nie może się samo opuścić bo po tym czasie zanika zasilanie dla mechanizmu szyb. A jakie masz sterowanie centralnego zamka, na pilot (oryginalny czy nie) czy tylko kluczyk ?

maath 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-05-2014, 15:52   

Centralny zamek jest sterowany z pilota ale wg mnie jest on nieoryginalny choć pewności nie mam. Alarmu w aucie nie ma. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe żeby moduł który odcina dopływ prądu do sterowania szybami mógł się zawieszać ? Bo zauważyłem że czasami po wyłączeniu zapłonu można opuszczać szyby przez 15 sek albo dłużej, aczkolwiek zawsze wyłączał zasilanie.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-05-2014, 16:08   

A sprawdzałeś, czy na pewno po tym czasie szyby przestają działać?
Może wrzuć fotkę pilota to się przekonamy czy to oryginał, jeśli nie jest oryginalny to może ktoś coś poprzerabiał.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 27-05-2014, 23:11   

Szyby działają jeszcze przez jakieś 15, 20 sekund, ale jeśli otworzysz drzwi kierowcy i je zamkniesz, to wtedy ta zasada już nie obowiązuje.

maath 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2014, 16:50   

Pilot do centralnego jest dorabiany firmy TRW.
Znajomy ostatnio poradził mi żeby spróbować jeździć na wciśnięntej blokadzie opuszczania szyb i odpukać od ok. tygodnia nie zastałem auta z otwartą szybą ale niestety nie rozwiązuje to całkowicie mojego problemu i w związku z tym zastanawiam się nad kupnem na początek płytki sterującej otwieraniem szyb, tej od strony kierowcy tylko pytanie czy ma to sens.

Odpowiedz do tematu