|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Kontrolki - jarzą się. |
Autor |
Wiadomość |
kocoor
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-06-2014, 13:54 [2.5 TD] Kontrolki - jarzą się.
|
|
|
Witam.
Od jakiegoś czasu mam taką sytuację, że po odpaleniu na wolnych obrotach jarzą mi się kontrolki filtra paliwa, ładowania i smarowania. Nie świecą się pełną mocą tylko lekko jarzą. Na wolnych obrotach nieco mocniej a jak dodam gazu lekko przygasają. jarzą się tak do momentu aż któryś ze styczników nie pstyknie. Tyle, że nie wiem który może to być .Po tym wszystko jest normalnie. I jeszcze , gdy kontrolki się jarzą wskazówka ładowania stoi na 12V. Gdy stycznik się przełączy prąd wzrasta.
O co kaman? Fitr paliwa był zmianiany ok 1-2 temu razem z paskami rozrządu. |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 19-06-2014, 08:16
|
|
|
Za słabe ładowanie na wolnych obrotach, obstawiam regulator napięcia, pod warunkiem że paski Ci się nie slizgają.
Aktualnie mam to samo, nowy altek za 700 stów przez 2 tyg. było dobrze i padł. Mam drugi na wymianę ale nie mam czasu za bardzo żeby go wymienić. Jak wymienię to się wyjaśni czy to rzeczywiście to. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 19-06-2014, 20:45 Re: Kontrolki - jarzą się.
|
|
|
kocoor napisał/a: | ...[kontrolki] jarzą się tak do momentu aż któryś ze styczników nie pstyknie. Tyle, że nie wiem który może to być .Po tym wszystko jest normalnie. I jeszcze , gdy kontrolki się jarzą wskazówka ładowania stoi na 12V. Gdy stycznik się przełączy prąd wzrasta.
O co kaman? |
Nie musisz dociekać, który to "stycznik". Napięcie wzrasta prawdopodobnie po puszczeniu zwory przekaźnika świec żarowych. Wygląda na to, że wszystko masz w porządku... oprócz alternatora - tak, jak sugeruje kolega michoł.
- Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|