Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwnie sie prowadzi
Autor Wiadomość
rafal j
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 14:32   dziwnie sie prowadzi

Od jakiegos czasu mam problem z prowadzeniem a mianowicie obiawia sie to tym, ze musze nawet na rownej drodze bardzo pilnowac kierownicy, mam wrazenie, ze auto mi "plywa". Robilem badanie techniczne i nic nie wykazalo ale dzieje sie cos dziwnego. Sprawdzalem luz na kierownicy - nie ma go wogule. Na tyle na ile potrafie sprawdzilem rowniez przekladnie - luz tez w normie. Tuleje tez ok - wiec co to moze byc? W tej chwili prowadzenie tego auta nie sprawia mi przyjemnosci i nie wiem jak to naprawic.
Mieliscie cos takiego u siebie?

Pozdrawiam
Rafal J

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2007, 14:40   

Może właśnie brak luzu na kierownicy jest winny? taki efekt miałem jak kumpla meganą popitalałem pare lat temu po autostradzie - masakrycznie się zmęczyłem kurczowym trzymaniem kierownicy bo ruch o ułamek centymetra a auto było o 3 pasy na boku. Później sie okazało że to przez brak luzu właśnie. Planowy luz producenta taki jak każe jest przydatny właśnie w tym celu by nie trzeba było kurczowo kółka trzymać... no chyba że masz zbyt szerokie kapcie i na naszych koleinach auto ci przez to mocno pływa.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 14:52   

Zdarza się, że przyczyna jest bardzo prozaiczna: nieodpowiednie ciśnienie w oponach. Sugeruję sprawdzić, niedawno sam to przerabiałem w Lancerze. :)

rafal j
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 14:55   

Cisnienie ok. Kapcie standardowe 205/65/15 wiec to chyba nie to. Ale faktycznie luzu nie ma prawie wogule. Wiec jesli to jest problem to jak to rozwiazac? Zwiekszyc luz - jak? Chyba musze dorwac jakiegos fachowca od SIGM w Bialymstoku aby mi dokladnie to sprawdzil na przyzadach. Jest moze ktos taki w Bialymstoku?

pozdrawiam
Rafal J

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 15:17   

A może koła niewyważone? Nie wydaje mi się możliwe, by auto nagle samo z siebie straciło (standardowy) luz na kierownicy. Zazwyczaj dzieje się odwrotnie.
A amorki w porządku?

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 11-01-2007, 15:20   

Hej, Ja miałem podobne wrażenie. Nasiliło sie ono z chwila wymiany opon na szersze. Zimówki mam 195/68R15, letnie 205/68R15. W dużej mierze pomogło wyważenie kół. Poza tym nie wiem czemu, ale objawy zaupełnie zanikły po przełożeniu kół, tzn lewy przód na prawy przód. Pozdrawiam

[ Dodano: 11-01-2007, 15:21 ]
oczywiście 195/65R15 i 205/65R15 :mrgreen:

[ Dodano: 11-01-2007, 15:24 ]
rafal_j ja jestem z Białegostoku. Jak coś to pisz na PW

rafal j
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 15:30   

Smigam na zimowkach 205/65/15. Noweczki kleber wywazane miesiac temu.

grzess81
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 17:33   

Moze dlatego własnie ze na zimówkach ja ma takie same wrazenie odkad załozyłem zimówki a do tego coraz czesciej czuje podczas ruszania ze koła boksuja moze ta pogoda jest nie odpowiednia dla zimówek.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 11-01-2007, 21:25   

rafal j, sory ale sprawdz uklad bieznika mnie kiedys zalozyli kierunki przod na odwrot i bylo tzk jakos jakby mi cos spinalo uklad kierowniczy

setko
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 22:36   

Witaj u mnie też coś podobnego się działo, pojechałem na szarpaki i okazało się że końcówki
drążków są wyrobione.

rafal j
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2007, 12:37   

Ostatnio na badaniu szarpali i byla jedna koncowka lekko wybita. Wymienilem i dalej to samo.

setko
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2007, 13:54   

Ale po wymianie końcówki zrobiłeś zbieżność na pożądnym sprzęcie a nie na jakiś starodawnych lampkach bo to też nić nie pomoże.

rafal j
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2007, 14:13   

to byly jakies laserowe lampki - ale fachowiec powiedzial, ze jest ok i nic nie trzeba krecic nawet kasy nie wzieli.

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 01:23   

rafal j napisał/a:
to byly jakies laserowe lampki - ale fachowiec powiedzial, ze jest ok i nic nie trzeba krecic nawet kasy nie wzieli.

Jakoś nie chce mi się wierzyć aby udało się mechanikowi przy wymianie końcówki idealnie trafić w zbiezność, tylko pewnie Sigmy nie mieli w komputerze... :? Ponadto problemem mogą być juz same drążki nie tylko końcówki. A i dla świętego spokoju sprawdził bym na Twoim miejscu łączniki stabilizatorów, najlepiej wszystkie cztery.

pozdrawiam.

ps: po takiej regulacji zbierzności przez jakis czas będzie się ustawiał komputer trakcji, co też daje efekt "pływania". Można sprawę przyspieszyć zdejmując na kilka minut ujemna klemę z akumulatora. Ale wtedy z kolei trzeba będzie odczekać aż ECU znów "nauczy" się wolnych obrotów...

mitsu-fan
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 15:47   

ja mam ten problem ale od szerokich kapci /215/ Na najmniejszych koleinach auto chce odjechać w bok.

Odpowiedz do tematu