usterka układu kierowniczego / zawieszenia |
Autor |
Wiadomość |
lukjaw
Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2014, 19:52 usterka układu kierowniczego / zawieszenia
|
|
|
Witam,
pytanie z serii co to za usterka - może ktoś pomoże, nakieruje bo ASO ma problem i nie może zdiagnozować, pukanie tudzież pyrkanie (nie wiem jak to nazwać) przy skręcie kierownicą, najbardziej nasilające się podczas dohamowywania i skrętu 90 stopni, a jeszcze bardziej zauważalne, co zaobserwowałem ostatnio, przy kręceniu kierownicą nawet na postoju, kiedy auto stoi prawą stroną na krawężniku tj. jest pochylone w dół w lewą stronę. Stukanie / pyrkanie jest uciążliwe i denerwujące, słychać je wewnątrz auta - jego częstotliwośc szacuję na około 5-10 na sekundę, w zależności od szybkości skrętu kierownicą.
I jak zawsze, dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
nookris
Nowy Forumowicz

Auto: CRV 4WD
|
Wysłany: 12-02-2014, 21:06
|
|
|
Witam dokładnie mam tak samo od 3 miesięcy. Dwie wizyty w ASO nic nie dały kolesie przejechali się razem ze mną samochodem nic nie słyszeli, usłyszałem za to, to co zawsze w ASO się słyszy, panie ten typ tak ma, dam panu asx z salonu to samo będzie pan słyszał. Za 2 tygodnie jadę po raz 3 do germaza we Wrocławiu. A sprawa się nasila u mnie to wygląda tak, że jak skręcam obojętnie lewo czy prawo słychać zgrzytanie...tarcie, ale raczej nie metaliczne lecz guma z metalem, do tego dochodzą stuki z przedniego zawieszenia przy zjeżdżaniu pod kątem z krawężnika i niemiłosierny hałas podczas pokonywania tzw. uśpionego policjanta. Auto było w grudniu badane w serwisie amory sprężyny wszystko na wykresie w granicach normy! a jazda nie cieszy A gwarancja na ten szrot kończy się za 3 miesiące. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-02-2014, 22:45
|
|
|
nookris napisał/a: | A gwarancja na ten szrot kończy się za 3 miesiące. |
Ale wtedy to już wszystko usłyszą i dokładnie zdiagnozują, tylko grubszą forsę musisz przygotować |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-02-2014, 00:54
|
|
|
Próbowali przesmarować łożyska McPersonów? Chyba podobne efekty występują w lancerach. Doraźnie można opłukać myjką ciśnieniową okolice łożysk. Ktoś kiedyś miał do czynienia ze skrzywionymi amortyzatorami , tylko nie pamiętam kiedy była na ten temat wzmianka. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
nookris
Nowy Forumowicz

Auto: CRV 4WD
|
Wysłany: 13-02-2014, 09:29
|
|
|
Tak było smarowane, ale byłem pouczony od razu, że na wiele to się nie zda, pierwsza lepsza kałuża lub deszcz to wypłucze. No i pan "serwisant" racje miał, może minął z tydzień i wszystko wróciło do "normy". Nie będę się rozpisywał o innych 'udogodnieniach" asx bo szkoda wylewać żale, widziały gały co brały, ale tylko chyba kluczyki do auta nie wydają dziwnych dźwięków w moim aucie. Samochód ma niespełna 3 lata, przejechane 32K km nie katowany miejski "cross over", a strach na coś wyższego podjechać . Pozdro |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 05-07-2014, 14:33
|
|
|
Trik napisał/a: | Chyba podobne efekty występują w lancerach. |
Mi w zeszłym roku (jeszcze na gwarancji) wymienili łożyska McPhersonów - od tamtej pory cisza, a chrobotało prawie od nowości.
LANCER |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
alfredo
Mitsumaniak
Auto: ASX benzyna
|
Wysłany: 08-04-2015, 10:08
|
|
|
Cześć.
Obawiam się, że mogę mieć ten sam defekt.
Coś zaczyna 'terkotać' kiedy ośka podskakuje (najbardziej słychać na drodze z kostki brukowej).
Martwi mnie jednak to, że jadąc na luzie problem znika...
Ktoś miał podobnie?
ps
przejechane 83k km |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 08-04-2015, 11:20
|
|
|
alfredo napisał/a: | Cześć.
Obawiam się, że mogę mieć ten sam defekt.
Coś zaczyna 'terkotać' kiedy ośka podskakuje (najbardziej słychać na drodze z kostki brukowej).
Martwi mnie jednak to, że jadąc na luzie problem znika...
Ktoś miał podobnie?
ps
przejechane 83k km |
W niektórych modelach guma z górnego mocowania amortyzatora (nasada) pękała, a jej drobne kawałki wpadały na łożysko amortyzatora i amortyzator powodując ich uszkodzenie. Objawy m.in. jak wyżej. Podjedź do ASO i niech ci mocowania amorków obejrzą. Może być coś innego, ale masz gwarancję od tego by znaleźli i usunęli przyczynę
"terkotania" |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
alfredo
Mitsumaniak
Auto: ASX benzyna
|
Wysłany: 09-04-2015, 10:45
|
|
|
marrok napisał/a: |
W niektórych modelach guma z górnego mocowania amortyzatora (nasada) pękała, a jej drobne kawałki wpadały na łożysko amortyzatora i amortyzator powodując ich uszkodzenie. Objawy m.in. jak wyżej. Podjedź do ASO i niech ci mocowania amorków obejrzą. Może być coś innego, ale masz gwarancję od tego by znaleźli i usunęli przyczynę
"terkotania" |
nie mam (już) gwarancji, ale dzięki za sugestię |
|
|
|
 |
|