|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sonda lambda [przednia] |
Autor |
Wiadomość |
PapaBear
Nowy Forumowicz
Auto: Colt V 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-02-2014, 11:26 Sonda lambda [przednia]
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu świecił mi się błąd "check engine" i raz gasł i znowu się zapalał. Podjechałem dzisiaj na warsztat i okazało sie, że to "O2" czy sonda, no i wtedy mechanik uświadomił mi, że mam dwie sondy. Odpowiedział, ze to źle dla mnie xD. Ta pierwsza sonda przed katalizatorem w ogóle nie daje znaku życia... pokazuje stałą wartość 39 (czegoś tam bo nie wiem w czym ta skala jest wyrażona) natomiast druga chodzi normalnie pokazuje skale od 500 do 690 coś takiego. Mechanik powiedział, że nawet strasznie wysłużona sonda daje jakieś odczyty więc możliwe, że coś się poluzowało albo inne takie tajemnicze sprawy Fakt czasami spalanie mi się nie zgadzało ( zrobię test ile przejadę na 6 litrach w mieście i dam znać w najbliższym czasie)
Moje pytania:
1. Miał ktoś coś podobnego ?
2. Czy do przodu idzie inna sonda niż do tyłu ?
3. Jak wygląda kwestia z zamiennikami ? Nadają się ? Jaką firmę polecacie ?
Colt V 1.3 1998r (benzyna) |
|
|
|
 |
Seiji
Mitsumaniak WRRRR PSSST

Auto: CN9A 4G63T
|
|
|
|
 |
PapaBear
Nowy Forumowicz
Auto: Colt V 1.3
|
Wysłany: 08-02-2014, 23:58
|
|
|
Spoko, gdzie mogę się dowiedzieć jaki OEM ma sonda? |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 09-02-2014, 00:35
|
|
|
Poszukaj na forum , ja nie miałem z sondą problemu więc szczegółów nie znam, ale czytałem że w oryginale jest Denso ok 300zł , polecany zamiennik to sonda uniwersalna Ngk/Ntk ok 100 zł .
Wiele osób miało problemy z Bosch-em . |
|
 |
onvcrew
Nowy Forumowicz

Auto: colt
|
Wysłany: 23-03-2014, 18:56 odp
|
|
|
Ja też miałem kiedyś problem z ECU, wymieniłem obie sondy, tłumik środkowy, a kontrolka raz gasła raz się zapalała, różnie. Czasem myślałem że to od lanego paliwa (LOL). Dealer i Serwis Mitsu w Łodzi nie wiedział w sumie jak odczytać wyniki z kompa - powiedzieli że błąd katalizatora co mnie przeraziło. Suma sumarum, po prawie 2 latach jeżdżenia z błędem ECU wymieniłem świece i tyle - problem rozwiązany. |
|
|
|
 |
MarcinZ
Mitsumaniak MarcinZ

Auto: colt 1.3 2009r
|
Wysłany: 24-12-2014, 11:45
|
|
|
wlasnie jak z sonda jest bo zakupilismy colta 97r 1.3 55kw cj1a i jakis glosny sie wydaje ,zajrzalem pod spod a tam przelotka jest ale ,dziwnie cos ,bo sonda przed elastycznym zlaczem jest wpieta w intlacje elektryczna zas po srodku auta ,jest inna sonda z kablem i jest wsadzona w podloge ,nie grzebalem tego jeszcze bo pada ,ale co to wogole jest inny wydech zamontowany z jakas sonda i na sztuke wsadzone w podloge ,niby z zaslepka jak ori . |
|
|
|
 |
|
|