Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Czy ząbkują wam opony na tylnej osi?
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2012, 20:32   [MSS 1.6] Czy ząbkują wam opony na tylnej osi?

Witam.
Ostatnio zmieniłem komplet kół na letnie. Te które były w ubiegłym sezonie na tyle dałem na przód a te z przodu na tył. Koła zostały wyważone, nawet na zbieżność pojechałem, ale cały czas coś buczy podobnie do tego jak czasem na drodze wjedziesz na pasy wymalowane z takich wypukłych kropek farby albo na odcinek asfaltu na którym były zdzierane fałdy kolein. Zakładam, że to wina wyząbkowania opon, które ostatnio były na tylnej osi. Czy zauważyliście coś takiego u siebie?

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 16-04-2012, 20:59   

Ja mam drugi sezon Uniroyal RainExpert i wszystko jest ok - żadnych niepokojących dźwięków.

[ Dodano: 16-04-2012, 21:02 ]
P.S. Oprócz tego, że mam krzywą felgę, którą przełożyłem na tył (bo powodowała drgania kierownicy i złe prowadzenie w zakrętach)

wieloryb791 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 09-06-2013, 22:48   

Też miałem wyząbkowane opony letnie - bodajrze Goodyear-y, jeszcze od poprzedniego właściciela. W końcu stały się tak głośne, że wymieniłem wszystkie na Klebery i się nie ząbkują. Z zimówkami też nie było problemów. Wygląda na to, że niektóre opony są bardziej podatne na ząbkowanie.

Zapraszam na naszego bloga podróżniczego: motoyage.eu

tomekkndm 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,6 '02 LPG
Wysłany: 10-06-2013, 09:09   

Ja niestety miałem taki przypadek z nowymi pięknymi dunlopami... Winna była delikatnie przestawiona geometria, a do tego podobno asymetryczne opony są na to bardziej podatne. Powyżej 100 km\h nie dało się wytrzymać i niestety opony poszły out. Teraz raz w roku sprawdzam geometrie i więcej się to nie powtórzyło.

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2013, 16:53   

Z Dunlopami też mi się tak stało, ale w Toyocie - właśnie muszę sprawdzić zbieżność. Asymetryczne rzeczywiście wydają się być bardziej podatne na ząbkowanie, bo tylko z takimi miałem problemy. Na wszelki wypadek chyba takie opony też najlepiej przekładać co sezon osiami.

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 10-06-2013, 18:41   

ząbkowanie opon jest objawem zużycia amortyzatorów które nie dociskają opon do podłoża i opona podskakuje na naszych nierównych drogach. zacznij od kontroli sprawności amorków z tyłu . przerabiałem to w hultaju . konstrukcja zawieszenia ani opona nie ma znaczenia tylko sprawność zawieszenia .

wieloryb791 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2013, 18:54   

Pewien mechanik mi to też powiedział, ale sprawdziłem amortyzatory i są ok. Poza tym wolę zacząć szukanie od tańszej opcji, czyli zbieżności, zanim zacznę coś wymieniać. :wink:

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2013, 22:48   

Ja mam dwie opony Hankook Ventus Prime (obecnie przód) i dwie Interstate IXT-1 (tył). 195/55/R15
Poza huczeniem/bzyczeniem czy jak to tam nazwać (przypuszczalnie z powodu wyząbkowania) nie mogę złego słowa o nich powiedzieć.

Po przełożeniu kół z tyłu do przodu huczenie się zmniejszyło, ale nadal jakieś jest.
Przy 110km/h jest trochę irytujące, ale jeszcze wytrzymam, a w następnym sezonie ze względu na zużycie kupię nowe.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 14-05-2014, 11:58   

Wyząbkowało mi opony na przedniej osi. Opony kierunkowe, 4letnie, Nankang ns2 195/55/15. Teraz nie wiem czy to było przed ustawianiem geometrii czy już po. Amortyzatory sprawne ( auto nie skacze). Z tego co czytałem to ząbkują opony z każdej półki cenowej, opony asymetryczne i kierunkowe. Zwykle zabkowanie jest na tylnej osi, rochę mnie zdziwiło że to przednia oś. Myślę czy nie obniżyć ciśnienia w oponach na przedzie o 0.2 atmosfery by trochę wyrównało ząbki podczas jazdy i jakoś wytrzymać do listopada (zimówki).

[ Dodano: 14-05-2014, 12:08 ]
RaVciO napisał/a:
....... w następnym sezonie ze względu na zużycie kupię nowe.

Czy kupiłeś?

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-05-2014, 19:50   

Ostatecznie doszedłem do wniosku, że jeszcze jeden sezon na nich przejeżdżę.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Wysłany: 17-11-2014, 20:09   Wyząbkowanie...

Szanowni i Drodzy Koledzy,

najserdeczniej Was Pozdrawiam i Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale jak czytam o ząbkowaniu opon i odgłosach ze strony opon i różnicach sprzed i po to mam wrazenie że zamiast cieszyć się, delektować jazdą, użytkowaniem auta, niektórzy koledzy usiłują naśladować nawiedzonych dziennikarzy motoryzacyjnych którym często wyząbkowały się...sare komórki.

Cześć, Pozdrawiam.

Paweł.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2014, 16:13   

Nie obraź się, ale jak ktoś nie ma co pisać to pisze byle co. Nie należę do ludzi, którzy słysząc dziwne dźwięki w aucie, usuwają je poprzez głośniejszą muzykę...

Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Wysłany: 18-11-2014, 22:17   Odgłosy...

Drogi Kolego,

Oczywiście, nie obrażam się, gdyż z całą pewnością nie to było Twoim celem.

ALE i ja BROŃ BOŻE, nie chciałem urazić czy też obrazić Cię , absolutnie. Jeśli poczułeś się obrażony - PRZEPRASZAm.
A odgłosy? Cholerka, ja nie używam prawie radia w aucie właśnie ze względu na odgłosy. Nie wiem skąd bierze się takie "zachowanie-nasłuchiwanie" ale ja wychowałem się na PF 126p, PF 125P także jazda Mitsubishi i odgłosy temu towarzyszące dla mnie to swego rodzaju radocha.

Ale radocha trwała do dzisiaj, kiedy pojechałem założyć opony zimowe do znajomego mechanika. Szlag mnie trafił Dosłownie, dosłownie. Samochód jedzie jak traktor, buczy wibruje bębni, szok!!! nie wiem, co ten człowiek zrobił, czy nie wywarzył, czy pomieszał strony. Tyle, Pozdrawiam Najserdeczniej
Paweł

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-11-2014, 10:11   

Paweł W. napisał/a:
czy nie wywarzył, czy pomieszał strony

Najpierw sprawdź:
-kierunek toczenia, powinien być zaznaczony na oponie
-czy nie masz w bieżniku kamyczków lub jakiegoś bąbla
-ciśnienie w oponach
-dokręć koła
jeśli to nic z tych rzeczy to reklamacja u mechanika, lub lepiej podjedź do serwisu opon :wink: .

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 19-11-2014, 16:28   

ząbkowanie opon jest spowodowane mała sprawnością amortyzatorów (min 40 %) koła tracą przyczepność podskakują cały czas . poza brakiem stabilności jest to niebezpieczne .

Odpowiedz do tematu