Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer z kompresorem
Autor Wiadomość
Westmoreland 
Nowy Forumowicz

Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2015, 01:22   Lancer z kompresorem

Interesuje mnie ten Lancer:
http://allegro.pl/mitsubi...5128588311.html
Widziałem o nim temat na forum, poczytałem cały, widziałem też że od 2013 roku się nie może sprzedać (stare aukcje allegro i olx). Co możecie o nim powiedzieć? Bo trochę podejrzane dla mnie to jest że taki wóz przez 2 lata nie może się sprzedać, za przecież niską cenę.. Warto się interesować?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 06-03-2015, 05:24   

puntpussy, który stworzył tego Lancera poszedł na wymianę jak mnie pamięć nie myli, a było to chyba 5lat temu.
Od tamtej pory auto kilkukrotnie zmieniało właścicieli. kazdy cos dodawał od siebie - czy słusznie - o gustach się nie dyskutuje.
Silnik z dołożonym kompresorem poprawił mu znacznie osiągi, ale rakiety z niego nie zrobił. Próbowaliśmy z nim zwykłe 1.6 i odchodził, ale nie uciekał :wink:
Trzeba się przyglądnąc co zmieniło sie przez te lata, bo sama baza (stan techniczny tego Lancera) jak i dołożenie kompresora kilka lat temu były całkiem ok.

Dlaczego się nie sprzedaje?
Bo drogo (z roku na rok coraz drożej), partsy przybywają mocno alegrowe, a auto poszło w stronę agrotuningu :mrgreen:
Jak go miał puntpussy, to był pełny sleeper w dodatku na LPG.
Teraz... :roll:

Zobacz ile kosztuje kompresor, zobacz ile felgi, podsumuj wszystko (nawet to czym się chwali w ogłoszeniu) i masz jasność dlaczego chętniej się zamieniają niż kupują. :wink:

Westmoreland 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-03-2015, 08:10   

Dzieki wielkie za odpowiedz. No co zmiany to widzę ze wpadł sticker na mache, nakladki na nadkola i ciemne lampy i to chyba tyle. Ale powiem Ci ze od 2013 ten sam właściciel go ma bo ciągle ten sam email do kontaktu jest, w 2013 chcial za to 12k. To z tego co mówisz to on tam ma w ogóle te 230km? I na co patrzeć jak bym sie nim interesował?

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 06-03-2015, 15:27   

Westmoreland napisał/a:
I na co patrzeć jak bym sie nim interesował?
Na stan portfela na bieżące naprawy... Piszę serio...

Panbenonium 
Forumowicz

Auto: Pajero II 3.0 V6
Wysłany: 06-03-2015, 15:38   

Cytat:
Eaton M62 włączany przyciskiem przy kierownicy

W układzie z kompresorem nie ma żadnego sensu uruchamiać go "na przycisk", on ma chodzić cały czas, inaczej wtedy kiedy nie chodzi stawia zupełnie niepotrzebny opór zarówno w układzie dolotowym, jak i w układzie kół pasowych.

Cytat:
Silnik odprężony

Stawiam, że przekładką, albo dwiema uszczelkami. Odprężanie jak bum cyk cyk.

Cytat:
Wydech przelot ze strumienicą

To wyjaśnia najwięcej.

Cytat:
Twarde sprężyny amortyzatorów

Jeśli amortyzatory seryjne, to już nie żyją. Wiejski tuning pełną gębą.

Cytat:
rozpórka przednich kielichów

Jak wyżej.

Cytat:
Na same modyfikacje poświęcone zostały worki pieniędzy ponad 2 razy więcej niż obecna cena.

Te "modyfikacje" warte są góra 5000 zł, z czego najdroższa jest elektronika. Za 16 000 zł ( cena samochodu x2) to on by z tego wycisnął 400 koni, a nie połowę z tego.

Westmoreland 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2015, 14:21   

Czyli co nie opłaca sie brać? No jesli chodzi o bieżące naprawy i stan portfela to ile wypadalo by sobie przygotowac?

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 07-03-2015, 18:04   

Westmoreland napisał/a:
to ile wypadalo by sobie przygotowac?

Ja bym powiedział, że na kapitalkę silnika i zawieszenia w ostateczności. W sumie trzeba by pojechać i obejrzeć, wjechać na rolki, analizator i szarpaki również by się przydały, ewentualnie poszukać filmików z pojeżdżawek. Pojęcie: nie używany w sporcie jest jak bezwypadkowy, czyli szeroko pojęte. Nawet w Pucharze Polski można jechać poza punktacją, tak dla własnej satysfakcji i nie jest to już sport :D

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 07-03-2015, 19:50   

Pozwolę sobie jeszcze wtrącić moje 3 grosze.
Jeśli z jakiegoś powodu chcesz robić sobie tjunink auta, to jedynym rozsądnym podejściem jest zaczynanie od zera. Czyli kupujesz sobie samochodzik w miarę dobrym stanie, rozpisujesz sobie biznesplan, czyli co byś chciał, i ile masz na to kasy, i zaczynasz zabawę. Koszty momentami mogą być spore, ale przynajmniej wiesz, co masz, i masz nowe.
Ale kupować tjunikowane auto ? Szczerze ? To może być po prostu finansowe samobójstwo. Bo większości przerabianych w ten sposób aut nie tknie żaden mechanik, już nie mówiąc o elektryku. No chyba, że masz to szczęście, że fachmani, którzy robili przeróbki mają warsztaty akurat na Twojej ulicy ;)
Resztą już napisali poprzednicy :)

PS - specjalnie napisałem "tjunink". To po prostu taka wiejska odmiana tuningu ;)

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 07-03-2015, 21:36   

Jak dla mnie coś takiego to inwestycja w nieruchomości. Albo masz dużo wolnej kasy, jeszcze więcej czasu i cierpliwości, żeby tym wynalazkiem się zajmować.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 07-03-2015, 21:43   

apg2312 napisał/a:
kupować tjunikowane auto ? Szczerze ? To może być po prostu finansowe samobójstwo
dokładnie :?

Westmoreland 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-03-2015, 00:31   

Rozumiem, dzięki wam odpuszczam sobie zakup tego Lancera, bo jak mam w to jeszcze drugie tyle włożyć to nie warto :) Dzięki wszystkim za opinie :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 08-03-2015, 13:59   

Westmoreland, nie poddawaj się tak szybko :mrgreen:
Po co Ci takie auto? - dlaczego nie chcesz cywilnego Lancera tylko akurat taki?

Odpowiedz do tematu