|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] kontrolka oleju |
Autor |
Wiadomość |
kocoor
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2015, 17:42 [2.5 TD] kontrolka oleju
|
|
|
Czy U Was też tak jest, bo nie ogarniam?
Kiedyś podczas jazdy polną drogą zaświeciła mi się kontrolka stanu oleju (konewka z falką), olej na bagnecie był, ciśnienie było więc pojechałem dalej obstawiając walnięty czujnik(choć wcześniej czytałem ze Sporty nie mają czujnika poziomu). Oberwały się przewody od czujnika. Kilka dni temu ta sama kontrolka zaczęła mrugać. Pomyślałem że pewnie znowu te przewody. Ale jeździłem dalej obserwując co się dzieje. I wyszło tak: Póki olej był zimny i gęsty wszystko było ok. W miarę jak się rozgrzewał i spadało ciśnienie na wskaźniku zaczynała mrugać by w końcu świecić się cały czas, choć ciśnienie na wskaźniku było w normie. Pomyślałem- czujnik ciśnienia. dwóch mechaników szukało czujnika i nie znaleźli i do tej pory nie wiem gdzie jest czujnik. I czy w ogóle jest. Bo na koniec wymieniłem olej, gdyż nadszedł czas wymiany po roku, choć przejechałem na nim nieco ponad 7000 km. Po wymianie oleju kontrolka przestała świecić !!!
Ręce mi opadły i przestałem się zastanawiać o co kaman.
Jak czytałem, kontrolka stanu powinna być pomarańczowa (bursztynowa), u mnie jest czerwona. Kontrolki z samą konewką, po przekręceniu kluczyka nigdy nie widziałem by się takowa zaświeciła. Czy te małe japończyki zrobili ciśnienie i poziom na jednej kontrolce, bo na to wszystko wskazuje. Czy ktoś też tak miał? |
Ostatnio zmieniony przez londolut 17-06-2015, 19:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2015, 18:08
|
|
|
kontrolka z falka jest w kolorze czerwonym jest to poziom oleju.czujnik jest w misce olejowej.ja tak mialem wyczyscilem przy okazji wymiany oleju i jest oki.cisnienie to osobna kwestia tak mi sie wydaje na logike a jak jest w rzeczywistosci to wiedza fachowcy;)cisnienie oleju zapala sie sama konewka przed odpaleniem i po chwili powinna zgasnac.tak jest u mnie.czasami poziom mi sie swieci jak dlugo samochod jest przechylony lub na stromych zjazdach i podjazdach.ale to normalne po to jest ta czujka;) |
|
|
|
 |
|
|