Kupno Lancera X |
Autor |
Wiadomość |
Vadmae
Nowy Forumowicz
Auto: Golf
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2015, 23:00 Kupno Lancera X
|
|
|
Witajcie !
Po wielu latach spedzonych z moim Golfikiem zdecydowalem, że przyszla juz pora wyslać go na emeryture, odkad pierwszy raz zobaczyłem lancera, odrazu sie zakochalem, mam nadzieje, że będzie to dlugi i namiętny romans pomiedzy mną a 3 diamencikami Można powiedziec że zostałem jednym z maniaków.
i tutaj drodzy forumowicze mam pytanie do was:
Trafiłmi w oko ten oto model http://otomoto.pl/oferta/...tml#0c5623c56a. Przegladajac forum bardzo wielu z was polecało salon Plichta na Morskiej 80. Czy te ogłoszenie to dobra oferta ? niestety na miśkach nie znam sie jeszcze kompletnie, na co powinienem zwrocic uwagę podczas oglądania auta ? niestety nie mam znajomego mechanika ktory moglby obejrzeć go ze mną więc muszę ogarnać to sam. Każda rada będzie pomocna
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że dołącze wkrótcę do mitsumaniaków |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-07-2015, 10:51
|
|
|
Witaj,
poszukaj w interenecie (Youtube chociażby) na co zwrócić uwagę (stan silnika, karoseria, spasowanie elementów karoserii, lakier, szyby, koła, uszczelki, to co pod maską, śruby, zaślepki itp).
Na oko wygląda na uczciwą ofertę - nawet trochę tanio - ale dla Ciebie to chyba dobrze |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 147 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 01-07-2015, 13:05
|
|
|
Wygląda ciekawie. Choć wiadomo, że wygląd to nie wszystko, to dealer chyba nie pozwoliłby sobie na lipę.
Czy tanio? Dobra cena za zadbanego, pewnego pięciolatka. Tanio to będzie 30000zł za niepewny egzemplarz. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 01-07-2015, 14:12
|
|
|
piker napisał/a: | dealer chyba nie pozwoliłby sobie na lipę |
mylisz się, |
|
 |
piker
Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2015, 15:25
|
|
|
brylekVFR napisał/a: | piker napisał/a: | dealer chyba nie pozwoliłby sobie na lipę |
mylisz się, |
Masz na myśli ten egzemplarz czy ogólnie? Ja staram się nie wrzucać wszystkich do jednego wora. Oczywiście wzmożona ostrożność wskazana zawsze. |
|
|
|
 |
Vadmae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2015, 17:53
|
|
|
A wiec pojechałem dziś obejrzeć te cudeńko:
1. Na pierwszy rzut oka wrażenie sprawiał fenomenalne
2. posiada kilka odprysków (malych okraglych na masce, i bocznych drzwiach) prawdopodobnie od drobnych kamieni
3. lekko przytarty przedni blotnik przy kole od strony pasażera (przytarcie okolo 2cm)
4. lekko przytarte drzwi od kierowcy (również około 2 cm)
5. silnik pracuje cicho i stabilnie, prowadzi się świetnie, nic niepokojacego nie slyszalem podczas jazdy probnej
6. lekko poci sie olejem w okolicach rozrządu (co to moze byc?)
7. w przeszłości posiadał przytarte tylne drzwi od pasażera i czesc tylnego nadkola (zostalo to naprawione poprzez zeszlifowanie, podobno bez malowania)
8. Srodek bardzo zadbany, zadnych rys czy zatarc, jak nowy
Pan prezetujący mi auto zapewniał, że przed sprzedażą auto zostanie wypolerowane co powinno usunac część zatarć oraz możliwe jest zrobienie zaprawek lakierskich na odpryskach. Pozostalo mi sprawdzić VIN i uczciwosc sprzedajacego
Co myślicie mitsumaniacy ? warto za te pieniadze ?
EDIT:
Podaje VIN auta: JMBSNCY3AAU001708, carfax pokazuje mi brak raportu, moze uda sie go komus sprawdzic? |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2015, 21:09
|
|
|
Pierwsze wrażenie ponoć najważniejsze Wiadomo, że często kupujemy "oczami". Odpryski to standard. Oczywiście takie milimetrowe. Przycierki rzecz nabyta, wszystko do usunięcia wg gustu nabywcy. Pewnie też parę złotych do utargowania. Może jeszcze warto obejrzeć coś dla porównania? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-07-2015, 22:16
|
|
|
z tym poceniem przy rozrządzie... ja miałem miskę olejową zapoconą, bo mi uszczelka (podkładka aluminiowa) przy korku spustowym nie trzymała jak należy
Myślę, że wobec tych kilku drobiazgów możesz ugrać jeszcze z 1000, a może ze 2000zł.
PS Przejedź się jakimś innym Lancerem, koniecznie, żebyś miał odniesienie.
Udanych decyzji. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
Vadmae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2015, 23:18
|
|
|
Skoro auto pochodzi z polskiego salonu, czy mogę ich poprosic o przedstawienie historii auta ? salon powinien miec takie informacje skoro to polskie auto prawda?
Edit: Czy opłąca sie robic zaprawki lakiernicze w lancerach ? nie ma efektu róznokolorowych placków? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-07-2015, 17:43
|
|
|
Vadmae napisał/a: | czy mogę ich poprosic o przedstawienie historii auta ? sa |
Płacisz, wymagasz - dla mnie to proste - nie daj się traktować z góry (jeżeli takie odniosłeś wrażenie).
A co do zaprawki - ja tam wolałbym rabat, żeby później mieć na porządną naprawę w razie w (ale jeżeli jest to naprawdę otarcie, które nie będzie gnić... to oczywiście mogą zaprawić (tyle, że za 2-3 lata możesz stracić na kolorze trochę). |
|
|
|
 |
Vadmae
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2015, 12:20
|
|
|
Stało się, zsotałem dumnym posiadaczem bordowego miśka okazało się, że Plichta przed wydaniem auta naprawia wszelakie defekty techniczne auta ( Pocenie się spowodowane bylo uszczelniaczami które ASO sciągało z holandii) na co daje półroczną gwarancję. Zdecydowałem się również na porobienie zaprawek przed wydaniem, niestety lakier po 5 latach troszeczkę wyblakł i porobiły sie kolorowe kropki (czy są jakieś preparaty do renowacji lakieru które moglyby to zatuszować?). Dodatkowo polerowanie usuneło wszystkie zatarcia z bocznych drzwi i zderzaków, pozostalo jedno malutkie na lusterku od strony pasażera.
Pozdrawiam i dzieku za wszelaką pomoc |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
|
|
|
 |
|