Drgania (silnika?) na niskich obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-11-2015, 10:04 Drgania (silnika?) na niskich obrotach
|
|
|
Witajcie. Moze ktos mial podobny problem z miskiem. Pajero w automacie 3.2did z 2003 roku, po serwisie pompy w Parchowie, zalany olejem 5w30(kiepski wybor, kiepskiego mechanika). Olej w skrzyni o dobrych parametrach, firma tez ok. Otoz ma on obroty okolo 850 na biegu jalowym. Po wrzuceniu w tryb Drive nieznacznie spadaja. Tak bylo od naprawy u Zbyszka. Ostatnio nasilily sie wibracje ktore juz wczesniej byly odczuwalne. Na zimnym trzesie nim tak jakby kolo dwumasowe bylo na wykonczeniu. Po rozgrzaniu jest lepiej, chociaz lekkie wibracje daje sie wyczuc. Dodam ze czasami po nieco szybszym wytraceniu predkosci, trzesie nim(wibracje sa lekkie, wyczuwalne tylko dla 1 rzedu siedzen), a po chwili wibracje ustaja. Tak jakby to sprzeglo hydrokinetyczne bylo zle wywazone i przenosilo drgania na bude. Dodam ze olej w skrzyni jak nowy(ma moze z 10k km). Ten olej w silniku, powinienem go wymienic na 10w40? Czy obroty silnika mam prawidlowe, wszyscy macie okolo 850 na jalowym i nieco nizsze na D? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 12-11-2015, 15:12
|
|
|
Olej w tym przypadku nie ma większego znaczenia.
trzęsie na postoju czy w czasie jazdy?
Obroty zawsze spadają po wrzuceniu "D' Lub "R"
[ Dodano: 12-11-2015, 15:32 ]
Po drugie w tych modelach zdarzało się że uszkodzeniu ulegało koło zamachowe do tego stopnia że odrywało się od środka tego koła przykręconego do wału. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 12-11-2015, 22:15
|
|
|
Może to moje subiektywne odczucie, ale tak obroty zawsze spadaja przy przelaczeniu skrzyni w tryb pracy, czy D, lub R- delikatnie, ale jednak. Może inaczej opiszę. Po przełączeniu na D nawet z zewnątrz słychać, że silnik nie chodzi tak równo jak na P. Automat nawala? Jak na w miare prostej drodze ruszę bez dodawania gazu to lekko, ale jednak poszarpuje. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 12-11-2015, 22:49
|
|
|
I proszę napisać czy na postoju czy w czasie jazdy są te wibracje?
Wysłałem PW |
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2015, 10:54
|
|
|
Na postoju. W sumie jest cos jeszcze, nie wiem czy traktowac to jako objaw. Jak jest kompletnie zimny, to po odpaleniu i wrzuceniu R(wyjazd z garazu rano), to zanim ruszy skrzynia minie z dobre 10s. Chyba ze doda sie gazu wtedy lapie. Nie wiem czy tak powinno byc, czy nie... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 14-11-2015, 17:18
|
|
|
to znaczy że zapieczone są elektrozawory sterujące w skrzyni biegów. Trzeba je szybko przeczyścić. |
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2015, 21:09
|
|
|
One sa pod miska olejowa skrzyni? A co z wibracjami i innym odglosie po wrzuceniu D? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2015, 07:56
|
|
|
Pod miską olejową do niego przykręcany jest filtr oleju.
wibracje mogą ustąpić po naprawie sterownika. |
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2015, 20:04
|
|
|
W sumie nigdy nie myślałem że jest to problem. Nigdy wcześniej nie miałem automatu tylko Pajero (wcześniej miałem III z 2005 roku z przebiegiem powyżej 250k). W tamtym egzemplarzu również zawsze rano jak silnik i skrzynia była zimna trzeba było odczekać dobrą chwilę zanim samochód zaczął cofać. Co do wibracji po zahamowaniu to ciężko to wytłumaczyć.
Czasami po spokojnym czy nieco bardziej agresywnym hamowaniu do zera skrzynia się "wysprzęgla" czuć jakby samochodem miało rzucić do przodu gdybym nie miał hamulca. Coś jak za wcześniej puszczone sprzęgło przy gaszeniu samochodu z ręczną skrzynią biegów. Jest to dziwne uczucie bo to coś rodzaju wibracji ale na pewno ze skrzyni. Spróbuje zamontować kamerę gdzieś na desce i może uda mi sie udokumentować te "wibracje" i dźwięk silnika przy tej sytuacji. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 16-11-2015, 22:53
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Czasami po spokojnym czy nieco bardziej agresywnym hamowaniu do zera skrzynia się "wysprzęgla" czuć jakby samochodem miało rzucić do przodu gdybym nie miał hamulca. Coś jak za wcześniej puszczone sprzęgło przy gaszeniu samochodu z ręczną skrzynią biegów. |
Zawór/zawory reagują z opóźnieniem na sygnały ze sterownika. Przyczyną może być przytarcie z powodu, jak napisał Zbyszek - zapieczenia. Przy założeniu, że sterownik nie szwankuje. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2015, 22:10
|
|
|
Czyli jest to do zrobienia w domowym zaciszu? Czy u Ciebie tez tak jest ze po wrzuceniu na D silnik chodzi jakby mniej aksamitnie(slabe okreslenie przy traktorze). Wibracje na postoju po jezdzie i jeszcze przed ruszeniem, oraz nierowne przyspieszanie auta na rownym podlozu bez dodawania gazu, zamiast rowna predkoscia, to tak jakby cos go tlumilo i rozpedza sie jakby pulsacyjnie. Oczywiscie wady przeze mnie wymienione sa minimalne, ale czy moga sie poglebic i co wazniejsze czy to moze byc wina tych eektrozaworow? |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 18-11-2015, 17:24
|
|
|
Określenie "wibracje" można rozumieć różnie...
Zakatek napisał/a: | Spróbuje zamontować kamerę gdzieś na desce i może uda mi sie udokumentować te "wibracje" i dźwięk silnika przy tej sytuacji. |
To może pomóc w diagnozie - czekamy. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 19-11-2015, 08:11
|
|
|
Zanim rozgrzeje się olej może przez to że zacinają się elektrozawory, może być tak że dwa biegi chce wbić na raz. |
 |
|
|
|
 |
|