Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bizi78
13-02-2020, 00:33
Auto kręci ale nie odpala
Autor Wiadomość
przemo2612 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-02-2020, 21:59   Auto kręci ale nie odpala

Witam!
Autko mitsubishi Spece Star 2014r. Problem polega na tym że auto kręci ( akumulator naładowany ) ale nie odpala - kable i świece ok. Wydaje mi się że słyszę pompę paliwa więc nie wiem co to może być.. żona twierdzi że wprzeddzień tego słyszała jakieś herczenie od strony silnika.. ktoś ma jakieś pomysły?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 12-02-2020, 00:09   

Może żona ropy zatankowała :wink: .
A tak poważnie to trzeba podpiąć kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy.

przemo2612 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-02-2020, 12:03   

Znajomy mechanik podpoił do kompa i mówi że to grubsza sprawa bo pokazuje słabe ciśnienie na tłokach czy coś takiego... Przestawiony rozrząd??? auto ma 80000 km. ma w poniedziałek rozkręcać silnik... czy to nie jakaś masakra??? jak się przestawił rozrząd to ciekawe jakie straty spowodował...

[ Dodano: 23-02-2020, 22:27 ]
Masakra jednak przestawił się rozrząd masakra jakaś do tego były jeszcze zapieczone pierścienie auto 2014r. 80000 przejechane zadbane itp.. silnik prawie do wymiany tzn. koszt naprawy robi się taki jak wymiana silnika... będe raczej naprawiał bo w końcu używany silnik to też nie wiem na co trafie, boje się aby by się jakieś koszty dodatkowe jeszcze nie zrobiły...
I co o tym sadzicie teraz nowe tzn. już i tak kiepskie???

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 24-02-2020, 09:13   

przemo2612 napisał/a:
auto 2014r. 80000 przejechane zadbane itp.

ale
przemo2612 napisał/a:
jednak przestawił się rozrząd (..) do tego były jeszcze zapieczone pierścienie

przemo2612 napisał/a:
I co o tym sadzicie teraz nowe tzn. już i tak kiepskie???

Nie. Po prostu było zaniedbane. To że ktoś umył i odkurzył, nie znaczy, że dbał. Dla mnie ewidentne błędy serwisowe.

przemo2612 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-02-2020, 19:34   

hmmm niby takl ale co zwykły kierowca ma robić???? oleje ciagle sprawdzane i wymieniane nawet przed czasem tak samo wszystkie filtry itp.
a co serwisowo miałem ot tak sobie silnik kazać rozkrecać żeby saobie mechanik popatrzył??? i kto niby tak robi??? Przez takie coś można było nawet gwarancje starcić a auto ma 6 lat nie całe ( 5 lat gwarancja) no chyba że w serwisie mitsu bym kazał rozkręcić silnik tylko po to żeby w razie czego sobie popatrzyli??? a może cały należało rozkręcić bo przecierz może wachacze coś by były osłabione albo amory albo nie wiadomo co... zatem swrwisowo rozkręcać raz do roku całkowicie samochód... czy o tym kolega włąnie pisze???

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-02-2020, 19:59   

Tak spytam z ciekawości, jaki olej ASO lało :?:

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 26-02-2020, 09:37   

przemo2612 napisał/a:
czy o tym kolega włąnie pisze???

Nie. Piszę o tym, że trzeba się zainteresować autem i tym co robią z nim mechanicy. Żyjemy w świecie, gdzie pieniądze robi się na laikach, którym nie chce się zgłębić tematu i przejawić zainteresowania.

Dlatego tak jak pisze Bizi78 trzeba się zainteresować, co ASO leje do auta, czy w ogóle leje, bo historie o tym, że ASO nie zmieniło oleju na przeglądzie też słyszałem. Zrewidować, czy zalecenia producenta auta faktycznie mają sens (np. zmiana oleju co 30k km, czy rozrządu co 150k km :shock: ), a nie ślepo wierzyć, że wielka korporacja, która ma na celu jedynie wykazać zyski przed akcjonariuszami dba w 100% tylko i wyłącznie o dobro swojego klienta.
Nie wierzyć ślepo w jednego mechanika, itp. itd.

Świat wymaga od nas, żebyśmy albo się trochę znali na temacie, albo mieli dużo pieniędzy na nowe.
Czasem trafi się dobra osoba, która nam w porę pomoże, ale to tylko czasem.

przemo2612 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-02-2020, 21:15   

Bizi78 napisał/a:
Tak spytam z ciekawości, jaki olej ASO lało :?:

Shell helix ultra 5w30

Odpowiedz do tematu