Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3W]Lancer gubi śruby :)
Autor Wiadomość
HemaN 
Nowy Forumowicz

Auto: [CS3W] 1.6 4G18 '07
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2019, 13:30   [CS3W]Lancer gubi śruby :)

W tylnych drzwiach w ich dolnej tylnej części są śruby cynkowane na żółto. W moim Lancerze taka śruba na lewych drzwiach zaczęła się wykręcać, więc chciałem ją dokręcić, żeby nie zaczęła mi rysować nadkola. Ale przy próbie dokręcenia po prostu się urwała/ukręciła i teraz coś mi lata i się tłucze we wnętrzu drzwi :) .

Przeglądając ASA znalazłem rysunek drzwi, ale jest on dość skomplikowany i nie jestem pewien czy to jest dokładnie ta śruba (MS240041?):

Z tego rysunku wynika, że MS240041 trzyma szynę prowadzącą szybę, ale nie jest to jedyna śruba trzymająca tą szynę, a u mnie ewidentnie coś całkiem odpadło i wala się we wnętrzu drzwi. Profilaktycznie zablokowałem pasażerom możliwość sterowania szybami. Oczywiście mógłbym po prostu rozebrać drzwi i zobaczyć co odpadło, ale chciałbym najpierw kupić taką śrubę i zrobić to za jednym rozebraniem drzwi.

EDIT: W końcu znalazłem chwilkę czasu na zajęcie się tematem. Po rozebraniu drzwi okazało się, że górna śruba trzymająca szynę została ukręcona i jakiś druciarz byle jak, pod kątem i nie w osi wkręcił blachowkręt.....

Przy czym zrobił to tak krzywo, że rozwiercenie otworu i przegwintowanie go było niewykonalne, ewentualnie na M10 może by się udało. Dodatkowo blachowkręt był wkręcony tylko na kilka obrotów, więc po ukręceniu dolnej śruby całość po prostu bujała się na blachowkręcie powodując stuki przy zakrętach i zamykaniu drzwi. Domyślam się, że "fachowiec" zrobił to celowo, ponieważ źle wkręcił blachowkręt więc cała szyna była w złej pozycji i aby szyba nie rozsypała się w drobny mak poluzował też dolną śrubę. Taki układ samonastawny.... Kupiłem i wymieniłem nową szynę i dwie śruby - teraz jest wreszcie tak jak fabryka przewidziała :) .
2013 - 2017 - Ibiza 6L1 1.4 16V BBY - nigdy więcej szrotu z grupy VAG!
2017 - Lancer CS3W 1.6 16V 4G18 - tak się powinno robić samochody!

Odpowiedz do tematu