Co jest podłączone do najmniejszej pojedynczej kostki |
Autor |
Wiadomość |
tommmm
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III 3,2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2016, 21:43 Co jest podłączone do najmniejszej pojedynczej kostki
|
|
|
Witam,
W linku widać na zdjęciu nr 1 jak kolega apokalipsa0 próbuje się dowiedzieć do czego służy mała kostka do wpięcia - wsuniecia jednego kabla. Czy ktoś wie???
www.elektroda.pl/rtvforum...305547#11305547
... kopia postu który zamieściłem w dziale pajero III ale to był chyba zły adres
Mam problem z radiem w Pajero III 2006 rok 3.2 did .
W czasie wymiany fabrycznego radia na chińskie 2DIN Włoch od którego zostało kupione auto poszedł na super łatwiznę ( chciał oszczedzić kilka euro na mozzarelle zamiast kupić przejściówkę z mitsubishi na ISO to obciął poprostu oryginalną kostkę i na skrętkę podłączył się do chińczyka - niestety chińczyk ładnie świeci na kolorowo ale nie chce grać ani łapać fal radiowych i już wkrótce wyląduje w śmietniku.
Co gorsza żeby było mniej śmiesznie obciął także kostkę dającą sygnał do wyświetlacza która w niczym mu nie przeszkadzała w podłączeniu chinola
Moje pytanie:
Czy ktoś posiada rysunek kostki zasilającej radio fabryczne ale z oznaczeniem kolorów - jaki kolor za co odpowiada bo względnie doszedłem do czego służą kabelki ale pozostało mi 3 szt i nie wiem co dalej. Na necie można znaleźć schemat kostki z opisem jaki kabel do czego ale niestety ja mam luźne kable i to mi nic nie daje.
Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-02-2016, 07:01
|
|
|
Ten pojedynczy przewód to masa której nie ma w tej szerokiej kostce, tę masę wpina się w obudowę oryginalnego radia. Jeśli podłączamy nieoryginalne radio poprzez przejściówkę pokazaną w linku to ten czarny masowy przewód należy połączyć z czarnym przewodem z oczkiem z tej przejściówki. Problemy które opisujesz mogą wynikać z błędnego podłączenia masy pod to nieoryginalne radio. W najlepszym przypadku wcale nie została podłączona i działa poprzez masę przewodu antenowego a w najgorszym przypadku masa nowego radia została podłączona pod jakiś inny niewłaściwy przewód wychodzący z wiązki auta. Często nieświadomi ludzie masę podłączają pod sterowanie ściemnianiem radia na tym przewodnie pozornie jest masa i radio działa ale po włączeniu świateł pozycyjnych na tym przewodzie pojawia się +12V i wtedy zaczynają się cyrki i najczęściej pali się bezpiecznik od pozycji.
Tu masz trochę o kolorach przewodów http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42896 |
|
|
|
 |
tommmm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-02-2016, 18:04
|
|
|
Witam,
Mam jeszcze "lamerskie" pytanie gdzie w pajero III jest antena radiowa skoro jej nigdzie dookoła auta nie widać ???? Przewód antenowy dochodzi do radia ale anteny nie widzę ?????
Pozdrawiam
Tommmm |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
tommmm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-02-2016, 10:56
|
|
|
Witam,
Kolego Bizi78 dziękuję za linka ....co byśmy zrobili jakby nie koledzy ze wschodu
Jeszcze jedno pytanie :razem z wtykiem antenowym w kierunku radia idzie przewód w który mamy wsunąć wsuwkę ale jaką ???? Czy trzeba tam coś zasilić ????
Pozdrawiam
Tommm |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-02-2016, 11:19
|
|
|
Możliwe, że jest to zasilanie wzmacniacza antenowego i pewnie trzeba tam podać +12V. Z radia powinien taki przewód wychodzić na którym pojawia się +12V po włączeniu radia. |
|
|
|
 |
|