[MSS ALL] Centralny zamek |
Autor |
Wiadomość |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2013, 12:52 [MSS ALL] Centralny zamek
|
|
|
Witam serdecznie.
Przeszukałem forum i jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem, więc pytam.
Otwierając(zamykając) klapę ( z kluczyka), otwieram(zamykam) cały samochód ( przód i tył drzwi i klapę).
Gdy klapa jest otwarta z kluczyka i zamknę zamek przez drzwi przednie - nie zamyka klapy(?).
Gdy otworze drzwi z kluczyka, klapy nie otworzy - trzeba osobno podejść z kluczykiem.
Moje pytanie , czy centralny zamek, otwierając(zamykając) drzwi , powinien otworzyć(zamknąć) też bagażnik ?
Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 09-02-2013, 13:45
|
|
|
Napisz jeszcze który rocznik Space'a.
adrian.mazur napisał/a: | Otwierając(zamykając) klapę ( z kluczyka), otwieram(zamykam) cały samochód ( przód i tył drzwi i klapę).
Gdy klapa jest otwarta z kluczyka i zamknę zamek przez drzwi przednie - nie zamyka klapy(?).
Gdy otworze drzwi z kluczyka, klapy nie otworzy - trzeba osobno podejść z kluczykiem. | Dziwne. Miałem MSS-a MY'03 i tam było tak:
- otwierając/zamykając drzwi z kluczyka (centralny) otwierało się/zamykało się wszystko łącznie z klapą
- otwierając/zamykając klapę otwierała się/zamykała się tylko klapa
adrian.mazur napisał/a: | Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć | Na drzwiach kierowcy był taki "dzyndzel" od centralnego zamka (modele po FL) i zamiast wyjmowania kluczyka ze stacyjki można było skorzystać z "dzyndzla" |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 09-02-2013, 14:02
|
|
|
Kolega ma coś amatorsko podłączone. Siłownik typu master ktoś dał do klapy, a typu slave w drzwi i dlatego to tak głupio działa. Spróbuj jeszcze tym przełącznikiem obok klamki kierowcy o którym wspominał JCH.
W zasadzie to można by się pokusić o to żeby zamienić obwody w centralce zamka.
Jest jeszcze jedna ewentualność:
Może być podłączone tak że pierwszy impuls otwiera tylko drzwi, a dopiero drugi otwiera klapę (jak np. w Oplach). |
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2013, 16:04
|
|
|
SS jest z 99r.
Próbowałem tym przełącznikiem do ryglowania(pierwsze co mi wpadło do głowy), bez skutku .
Najbardziej to mnie ciekawi możliwość otwierania/zamykania wszystkich drzwi otwierając/zamykając klapę - ładnie ktoś to pokombinował ....
Będzie cieplej to spróbuje coś z tym powalczyć.
Dzięki za informację, tak właśnie myślałem, że jest coś nie tak z tym centralnym. |
|
|
|
 |
rudelek
Nowy Forumowicz Użytkownik zbanowany
Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
|
Wysłany: 14-02-2013, 17:57 Re: Centralny zamek
|
|
|
adrian.mazur napisał/a: | Moje pytanie , czy centralny zamek, otwierając(zamykając) drzwi , powinien otworzyć(zamknąć) też bagażnik ?
Troszkę to irytujące gdy samochód pracuje, chcesz coś z bagażnika, i trzeba gasić auto by zabrać kluczyki i otworzyć. |
Tak, otwarte drzwi = otwarty bagażnik.
Mam oryginalny centralny zamek i MSS z 1999 roku. |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
|
Wysłany: 16-02-2013, 16:28
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Mam kolejne pytanie, nie chcę zakładać kolejnego tematu więc zapytam tu.
Czy automat do opuszczania szyb, jest dla każdej ? czy tylko dla przednich szyb ?
Dziś przez przypadek, wcisnąłem przycisk tylnej lewej szyby, opuściła się do końca
Co ciekawe, działa identycznie jak szyba kierowcy - lekko wcisne, to się lekko zamknie, pociągne przycisk do końca i puszcze , szyba zamyka się sama do końca ....
A prawe tylne już działają na zasadzie - ile wcisnę , tyle się otworzy ( bez automatu - niezależnie od stopnia wciśnięcia przycisku).
I teraz nie wiem , czy automat jest dla wszystkich szyb i prawy tył go z jakiegoś powodu nie ma. Czy po prostu lewy tył otrzymał gratisowo automat
Coś widzę że przy moim MSS ktoś wcześniej "grzebał"...... |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 16-02-2013, 20:34
|
|
|
adrian.mazur napisał/a: |
A prawe tylne już działają na zasadzie - ile wcisnę , tyle się otworzy ( bez automatu - niezależnie od stopnia wciśnięcia przycisku). |
Spróbuj przy zamknietej tej szybie pociągnąć guzik do góry przez kilka sekund, potem przy opuszczonej do końca przytrzymać przycisk też przez kilka sekund w pozycji do opuszczania. Być może po ostatnim odłączeniu akumulatora komp nie został 'nauczony' tej szyby... |
|
|
|
 |
rudelek
|
Wysłany: 17-02-2013, 02:11
|
|
|
Tak jak pisze pablo, szyby trzeba "nauczyć". Wygląda to tak:
1. wciskasz (i trzymasz) guzik regulacji szyb aż szyba całkowicie się otworzy , po otwarciu nadal trzymasz przez 3 sek (aż usłyszysz "cyk")
2. ciągniesz w górę (zamykasz) aż do pełnego zamknięcia; po pełnym zamnięciu nadal trzymasz przez 3 sek (aż usłyszysz "cyk")
I tak z czterema szybami... |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2013, 16:15
|
|
|
Dzięki !! Pomogło
Swoją drogą, ciekawy samochód Wszystko trzeba uczyć, obrotów, szyb, a może i centralny zamek się uczy ? |
|
|
|
 |
rudelek
|
Wysłany: 18-02-2013, 01:38
|
|
|
Centralny zamek się nie uczy... |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2013, 21:37
|
|
|
Ha, wiem dlaczego zamek nie działał z resztą siłowników
Jako że ciepło jest już, postanowiłem rozebrać tapicerkę z klapy bagażnika, ku mojemu zdziwieniu znalazłem tam klocek drewniany o wymiarach 20cm x 10cm [edit]?
I odpięte cięgno od siłownika - wpięcie cięgna naprawiło centralny
Każde auto ma swoją historię ciekawe jaką ma mój SS |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 29-03-2016, 11:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wioslo
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 2004
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 03-03-2013, 00:41
|
|
|
Witam mam pytanko czy w każdy MSS z centralnym z kluczyka po otworzeniu drzwi powinna rozryglować się tylna klapa bagażnika? W moim muszę robić to osobno i mnie to złości często zapominam zamknąć klapy. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 03-03-2013, 08:53
|
|
|
Wioslo, w moim po otwarciu drzwi klapa się otwiera z wszystkimi zamkami . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Wioslo
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 2004
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 03-03-2013, 16:58
|
|
|
No to w moim teoretycznie powinno chyba być tak samo jak znajdę trochę czasu to muszę do tego zajrzeć ale przede mną jeszcze wymiana sztywnego przewodu hamulcowego tylny lewy bo zaczyna go zżerać rdza a to niebezpieczne. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-03-2013, 19:51
|
|
|
Centralny w klapie może nie działać przez przełamane przewody w miejscu przejścia z karoserii do klapy. |
|
|
|
 |
|