Czy ktoś użytkuje w 5cio osobowej rodzinie? |
Autor |
Wiadomość |
saram1
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-08-2016, 22:04 Czy ktoś użytkuje w 5cio osobowej rodzinie?
|
|
|
Cześć
Jest to mój pierwszy post, ale zaznaczam, że szukałem czy temat nie był poruszany.
Jestem szczęśliwym ojcem 5cio osobowej rodziny. Dwójka dzieci w fotelikach (3 lata, ostatni rozmiar fotelika przed poddupnikiem) + 12 latka 165cm. Żona i ja z drobną nadwagą, ale bez przegięcia - BMI < 28, kierowca 176cm żona 167cm.
Obecnie jeździmy Xarą Picasso z trzema fotelami z tyłu. Chodzi za mną jednak przesiadka na SUV i w zasadzie w tej klasie nie ma nic z trzema fotelami z tyłu. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś użytkuje (być może sporadycznie) Outlandera w podobnej obsadzie i czy da się wygodnie pojechać nad polskie morze (300km) lub za granicę (<1000km).
Obecna nasza konfiguracja jest taka, że jeden fotelik mamy na przodzie a jeden z tyłu pod drzwiami. Starsza córka z żoną siedzą obok fotelika. Próbowaliśmy przerabiać fotelik na środku (wiem nie ma ISOFIX, ale mój fotelik zapewnia też bezpieczeństwo bez isofix) w KIA Sportage, ale było nam masakrycznie ciasno (tzn. im bo kierowca nie narzekał). Nieśmiało chodzą nam po głowie kombinacje, aby dzieciaki siedziały razem a drugim rzędzie, ale czy między nimi zmieści się jeszcze osoba? Siedziałem w OIII i ma dużo miejsca z tyłu i regulowane oparcie, ale już nie raz początkowy zachwyt przechodził mi po dłuższym użytkowaniu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, wskazówki lub opinie.
Pozdrawiam,
Marek |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 18-08-2016, 09:46
|
|
|
szukałbym jednak czegoś szerszego z tyłu |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
saram1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-08-2016, 11:17
|
|
|
rezon napisał/a: | szukałbym jednak czegoś szerszego z tyłu |
szerszego? Nawet sobie wyobrazić nie mogę co to powinno być |
|
|
|
 |
Marki
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 Intense Plus
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 49 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-08-2016, 16:12
|
|
|
Outlander ma duzo miejsca z przodu i z tylu, jednak jest to samocod o wymiarach (poza wysokoscia oczywiscie) zwykłego compakciaka (outlander szerokosc 1810, fokus 1823, astra podobnie). Nawet typowa klasa D nie da Ci dużo więcej (mondeo, nawet superb to tylko kilka centymetrow). Można chyba pomyslec i tym, zeby jeden fotelik umiescic na szostym fotelu (nie wiem czy tak można, trzeba sprawdzic w serwisie) ale wtedy niewiele miejsca na bagaże. Wiec raczej SUV o klasę większy, jak Ford Edge 10 cm wiecej, Santa Fe chyba 6 cm. ale to juz 40-60 tysiecy wiecej, na szczescie bedziesz mial dodatkowe pieniadze z 500+
pozdrawiam |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-08-2016, 22:52
|
|
|
saram1 napisał/a: | szerszego? Nawet sobie wyobrazić nie mogę co to powinno być | masz bardzo słabą wyobraźnię. Wystarczy nieco rozejrzeć się na ulicy, aby zdobyć wiedzę. dwa foteliki z tyłu i osoba to zdecydowanie nie do Outka. W Superbie też byłoby ciasno. Wg mnie raczej coś w rodzaju Galaxy/Sharana czy Voyagera - też bywają z napędem 4x4, albo tak jak pisze Marki - duży SUV. |
|
|
|
 |
qbota
Forumowicz

Auto: OII 2.4 CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 140 Skąd: Czerniejewo
|
Wysłany: 19-08-2016, 00:36
|
|
|
Uwaga: mam OII. Nie wiem czy OIII jest szerszy i jak ma rozmieszczone zapięcia.
Jeżdżę OII niemal codziennie z trzema fotelikami z tyłu (2x Cybex i jeden tandetniejszy) - mieszczą się, drzwi nie muszę dopychać czy cokolwiek takiego. Nie sposób ich zapiąć w ISOFIX (bo nie zmieści się środkowy) i położenie zapięć pasów nie jest mega przemyślane. W rezultacie pasy dwóch fotelików są zapięte cały czas a dzieciaki (nadzwyczaj sprawnie muszę dodać) "wczołgują się" w nie. Trzeci (za kierowcą) zapinam bo się da.
Rozwiązaniem są przedłużki pasów - kupiłem dwie sztuki ale okazało się, że pasują do zapięć z przodu i w bagażniku, ale do tych na tylnej kanapie nie - nie wiem jaki cel takiego działania ze strony japońskich inżynierów, ale pewnie jakiś jest. Za to pasują do drugiego auta (Citroen) więc trzy dychy nie poszły w piach. Poluję na pasujące.
Regulacja pochylenia oparć tylnej kanapy - w praktyce daję na maks rozłożone zawsze bo dzięki temu po zaśnięciu głowy dzieciom nie opadają (z wyjątkiem najmłodszego który ma "parapecik" i śpi na nim). Przydałby się jeszcze jeden ząbek regulacji, ale można to nadrobić podkładając coś za fotelikiem tak aby odsunąć siedzisko kilka cm od oparcia i w ten sposób jeszcze zwiększyć kąt.
Jeśli chodzi o miejsce na nogi, to nawet przy kanapie przesuniętej na max do przodu problem nie istnieje, i myślę, że nigdy nie zaistnieje - no chyba, że któryś będzie koszykarzem. Akurat tutaj OII ma się chyba czym pochwalić.
Z punktu widzenia tras większym problemem jest brak podnóżków - przy pewnym wzroście krawędź kanapy wypada w głupim miejscu nogi dziecka i po prostu jest niewygodnie bo ani nie wiszą ani nie mają oparcia. Zwykle pakuję za przednimi fotelami dwie duże torby na których dzieci opierają nogi i jest zupełnie ok - pytania "daleko jeszcze?" powtarzane co 15km od momentu wyjechania z domu zdarzają się pewnie również w S-klasie czy innej Panamerze... |
|
|
|
 |
grzes
Mitsumaniak nawschod
Auto: OIII2WD, był Lancer
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Gru 2009 Posty: 122 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 20-08-2016, 11:07
|
|
|
Ja mam trójkę dzieci, obecnie wszyscy jeżdżą z tyłu, po zewnętrznej foteliki (1 na Iso-fixie, drugi pas) pośrodku podstawka. Jeździmy ponad 1000km i jakoś daje radę, ale tak na prawdę na środku jest mało miejsca, wszystko zależy od szerokości fotelików i dzieci
Generalnie Outek jest z tyłu mega wygodny dla 2 osób, środkowe miejsce znacznie mniej. Na pewno wygodniejsze są auta z 3 osobnymi fotelikami. Najlepiej przed zakupem przymierz foteliki, dzieci. |
|
|
|
 |
saram1
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 02-09-2016, 12:20
|
|
|
saram1, nie myślałeś o Grandisie? |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
saram1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-09-2016, 23:26
|
|
|
Bartek napisał/a: | saram1, nie myślałeś o Grandisie? |
O to chodzi, że cała ta moja batalia jest po to aby uniknąć zakupu minivana.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-09-2016, 21:50
|
|
|
to chyba tylko Landcruiser, Pajero albo inne Cheerokee. Siedzenie z tyłu obok fotelików mimo wszystko w niezbyt szerokim samochodzie nie należy do przyjemności. To zdecydowanie nie to samo, co upchanie trzech fotelików. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 05-09-2016, 09:29
|
|
|
saram1 napisał/a: | Dwójka dzieci w fotelikach (3 lata, ostatni rozmiar fotelika przed poddupnikiem) + 12 latka 165cm. |
Jeżeli mają być wygodnie i bezpiecznie wożone SUV-em, to tylko z trzema rzędami siedzeń - wniosek z mojej praktyki. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 05-09-2016, 09:44
|
|
|
saram1 napisał/a: | Bartek napisał/a: | saram1, nie myślałeś o Grandisie? |
O to chodzi, że cała ta moja batalia jest po to aby uniknąć zakupu minivana.
Pozdrawiam |
Jak ma być wygodnie, to z góry skazana na niepowodzenie..... 3 rząd foteli w SUVach to jakiś żart - puki maluchy w fotalikach, to tylko niewygodnie będzie je tam obsługiwać (zakładam, że będzie jedynym rozwiązaniem 2 foteliki z tyłu , żeby uniknąć wojen), a jak trochę podrosną, to wchodzenie tam będzie niefajne..... Nawet van z kanapą z tyłu to porażka |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
chopinek
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 21-09-2016, 23:40
|
|
|
Da się jakoś przeżyć. Mam z tyłu 2 foteliki i jeżeli jadę dalej to nie powiem, staram się posadzić najstarszego syna w trzecim rzędzie siedzeń żeby się nie gniotl pomiędzy fotelikami. Jeżeli potrzebuję miejsca w bagażniku więcej to go sadzam pomiędzy tymi fotelikami, nie jest super wygodnie ale do przeżycia. Zapinanie fotelików w trzecim rzędzie siedzeń do wygodnych nie należy, ale nie oszukujmy się, nie robi się tego co 5 minut. Wszystko zależy od tego jak bardzo wygodny jesteś, czy każda pierdola ci przeszkadza czy możesz iść na jakiś kompromis lub trochę się wysilić. Miałem wcześniej grandisa, powiem tylko jedno, większe. Wygodniej było zrobić pewne rzeczy. Ale outlander to inna klasa i nie zamieniłbym z powrotem na grandisa. Wybór należy do ciebie |
|
|
|
 |
krzysiod
Nowy Forumowicz
Auto: 2 x Out '16 2.0 B
|
Wysłany: 08-10-2016, 11:29
|
|
|
W rodzinie 2 outlandery, 5 i 7 osobowa kabina.
Gdy mają jechać wszyscy to, najmłodszy (8 m-cy) -> tył, czasem dosiada obok średnia (6 i 3/4 roku) po środku - duża (10 lat) a na położonej kanapie 2 psy (owczarek i golden). Z przodu my.
Da się.
Bagaże głównie na dach
Spalanie z bagażnikiem dachowym Wwa <> Gdynia autostradą 11,5 l / 100 km (2.0 benzyna, CVT) (potem Jastrzębia Góra - jakieś 10,5 po zjeździe z obwodnicy 3miasta).
W wersji 5 osobowej, 2x fotelik na tył, największa już nie potrzebuje. |
|
|
|
 |
|