To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS GDI] SILNIK - Odgłosy silnika

Anonymous - 09-11-2005, 13:17
Temat postu: [MSS GDI] SILNIK - Odgłosy silnika
mój silnik 1,8 GDI w spejsie zauważyłem że pracuje czasem z takim "cykaniem" a czasem bez niego - tzn. przede wszystkim słychać to na wolnych obrotach : czy tak powinno być, tzn. czy jak on sie nagrzewa to coś tam włącza dodatkowo, czy na ssaniu jest głośniej ?? bo chyba jak się rozgrzeje to ciszej pracuje...
luk_szc - 09-11-2005, 14:44

Regulatorki hydrauliczne jak nic . Czasem sobie cyka czasem nie tak jakby falowało cykanie ,nie obroty . A czy jak zapalasz nie ma na początku przez chwilę stukania ?
Anonymous - 09-11-2005, 16:06

luk_szc napisał/a:
Regulatorki hydrauliczne jak nic . Czasem sobie cyka czasem nie tak jakby falowało cykanie ,nie obroty . A czy jak zapalasz nie ma na początku przez chwilę stukania ?

jest niby coś takiego, ale wydaje sie ze duzo wolniejsze niz obroty silnika .... ((????))
czy tak powinno być ?
generalnie na miescie duzo jest takich "cykadełek" jak zauwazyłem już wcześniej

luk_szc - 09-11-2005, 18:02

Ewentualnie szukać coś takiego - pompe , alternator itp co ma jakieś przełożenie co by w rytm tego cykania się kręciło . A poza tym właki kręcą się dwa razy wolniej niż obroty silnika :)
Student - 10-11-2005, 06:10

Napewno regulatory w każdym GDI cykają, nieraz pomaga zmiana oleju na innej firmy a i trzeba trzymać poziom oleju prawie na max, ale to tylko prowizorka bo jak zaczął cykać to juz będzie. Olać sprawę i głośniej radio :(
luk_szc - 14-11-2005, 23:50

A ja właśnie dziś po raz drugi wymieniłem regulatorek bo ten nieoryginalny nie wytrzymał zbyt długo - teraz wymieniłem hama na ori regulatorek i dżwigienkę . Po odpaleniu nawet nie cyknoł razu - cała operacja trwała 4 godzinki ( bo to GDI przecie ) . Ale warunki do pracy były przednie service BOSCH ale i tak sobie sam robiłem , narzędzia Hazet ( po raz pierwszy zadziałałem kluczem dynamometrycznym bo wcześniej mi się nie zdarzało) wszystko pod ręką .
czuk1 - 09-12-2008, 21:25
Temat postu: cykanie jest i w moim MSS 1.8 GDI
Mam od miesiąca Spajasa z 1999 roku po przebiegu 173 tys. km. Mój Kolega-Mechanik, w komisie odradzał mi kupno tego minivanka ze względu na to ciche cykanie w silniku. W trakcie jazdy, do szybkości ok. 90 km/h wyczuwam Napaliłem się ... bo inne zespoły autko ma w porządku, jest ładnie utrzymany. I kupiłem. Teraz martwię się aby silnik nie rozleciał się. Co prawda u Niemca był corocznie serwisowany. W książce serwisowej są corocznie pieczątki. Nie mogę jednak dowiedzieć się co i kiedy było wymieniane. Załączono też kilka rachunków ,ale tam nie dostrzegam wymiany rozrzadu czy popychaczy. Dodam, że to cykanie ginie przy szybkości powyżej 90 km/h. Również są okresy (przy rozgrzanym silniku) ,że na wolnych obrotach nie ma tego cykania. Mechanicy mówią -"to jest taka uroda silnika", trzeba jeździć i nie bać się.
W ASO Mitsubishi w L. nie dyskutowano, nie radzono (tak czy inaczej) wyliczono mi tylko, że
najlepiej wymienić rozrząd co będzie kosztować około 2350 zł.
Bardzo proszę o poradę.... jak działać?

pozdrawiam mariusz

xjacobs - 10-12-2008, 15:00
Temat postu: Re: cykanie jest i w moim MSS 1.8 GDI
czuk1 napisał/a:
Mam od miesiąca Spajasa z 1999 roku po przebiegu 173 tys. km. Mój Kolega-Mechanik, w komisie odradzał mi kupno tego minivanka ze względu na to ciche cykanie w silniku. W trakcie jazdy, do szybkości ok. 90 km/h wyczuwam Napaliłem się ... bo inne zespoły autko ma w porządku, jest ładnie utrzymany. I kupiłem. Teraz martwię się aby silnik nie rozleciał się. Co prawda u Niemca był corocznie serwisowany. W książce serwisowej są corocznie pieczątki. Nie mogę jednak dowiedzieć się co i kiedy było wymieniane. Załączono też kilka rachunków ,ale tam nie dostrzegam wymiany rozrzadu czy popychaczy. Dodam, że to cykanie ginie przy szybkości powyżej 90 km/h. Również są okresy (przy rozgrzanym silniku) ,że na wolnych obrotach nie ma tego cykania. Mechanicy mówią -"to jest taka uroda silnika", trzeba jeździć i nie bać się.
W ASO Mitsubishi w L. nie dyskutowano, nie radzono (tak czy inaczej) wyliczono mi tylko, że
najlepiej wymienić rozrząd co będzie kosztować około 2350 zł.
Bardzo proszę o poradę.... jak działać?

pozdrawiam mariusz
cykanie jest charakterystyczne dla GDI :)
czuk1 - 10-12-2008, 18:26

Dziekuję jakobsie.
Anonymous - 10-12-2008, 19:07

Też mam taki silniczek od lutego .Z początku trochę mnie to wnerwiało ale teraz uznaję ,że tak ma by i jest O.K.Czasem cyka czasem nie głównie na wolnych obrotach i zimnym silniku .
czuk1 - 16-12-2008, 13:00
Temat postu: dziekuję wszystkim
Dziękuję za opinie i za przekazane własne doświadczenia
xjacobs - 16-12-2008, 15:54

Jak Ci te cykanie tak bardzo przeszkadza, że żyć nie możesz to zalej gnoja gęstym olejem :D
red42 - 21-01-2009, 18:52

mam też GDI już od września 2008 roku i też to zauważyłęm, że na zimnym silniku czasem cyka tak jakby na jednym zaworze, po rozgrzaniu zanika i słychać tylko pracę wtryskiwaczy "słynny odgłos diesla" . Myślę, że to cykanie nie jest warte naprawy bo należy raczej do drogich, a jak sądzę papranie za małe pieniądze może tylko więcej szkód niż pożytku wyrządzić. Jeździć i już >
czuk1 - 21-01-2009, 19:43

:D :lol: :finga: