Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:33 |
[MSS GDI] SILNIK - Odgłosy silnika |
Autor |
Wiadomość |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2005, 13:17 [MSS GDI] SILNIK - Odgłosy silnika
|
|
|
mój silnik 1,8 GDI w spejsie zauważyłem że pracuje czasem z takim "cykaniem" a czasem bez niego - tzn. przede wszystkim słychać to na wolnych obrotach : czy tak powinno być, tzn. czy jak on sie nagrzewa to coś tam włącza dodatkowo, czy na ssaniu jest głośniej ?? bo chyba jak się rozgrzeje to ciszej pracuje... |
Ostatnio zmieniony przez JCH 14-02-2009, 13:29, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 09-11-2005, 14:44
|
|
|
Regulatorki hydrauliczne jak nic . Czasem sobie cyka czasem nie tak jakby falowało cykanie ,nie obroty . A czy jak zapalasz nie ma na początku przez chwilę stukania ? |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
lukas_02 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2005, 16:06
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Regulatorki hydrauliczne jak nic . Czasem sobie cyka czasem nie tak jakby falowało cykanie ,nie obroty . A czy jak zapalasz nie ma na początku przez chwilę stukania ? |
jest niby coś takiego, ale wydaje sie ze duzo wolniejsze niz obroty silnika .... ((????))
czy tak powinno być ?
generalnie na miescie duzo jest takich "cykadełek" jak zauwazyłem już wcześniej |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 09-11-2005, 18:02
|
|
|
Ewentualnie szukać coś takiego - pompe , alternator itp co ma jakieś przełożenie co by w rytm tego cykania się kręciło . A poza tym właki kręcą się dwa razy wolniej niż obroty silnika |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 10-11-2005, 06:10
|
|
|
Napewno regulatory w każdym GDI cykają, nieraz pomaga zmiana oleju na innej firmy a i trzeba trzymać poziom oleju prawie na max, ale to tylko prowizorka bo jak zaczął cykać to juz będzie. Olać sprawę i głośniej radio |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 14-11-2005, 23:50
|
|
|
A ja właśnie dziś po raz drugi wymieniłem regulatorek bo ten nieoryginalny nie wytrzymał zbyt długo - teraz wymieniłem hama na ori regulatorek i dżwigienkę . Po odpaleniu nawet nie cyknoł razu - cała operacja trwała 4 godzinki ( bo to GDI przecie ) . Ale warunki do pracy były przednie service BOSCH ale i tak sobie sam robiłem , narzędzia Hazet ( po raz pierwszy zadziałałem kluczem dynamometrycznym bo wcześniej mi się nie zdarzało) wszystko pod ręką . |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 09-12-2008, 21:25 cykanie jest i w moim MSS 1.8 GDI
|
|
|
Mam od miesiąca Spajasa z 1999 roku po przebiegu 173 tys. km. Mój Kolega-Mechanik, w komisie odradzał mi kupno tego minivanka ze względu na to ciche cykanie w silniku. W trakcie jazdy, do szybkości ok. 90 km/h wyczuwam Napaliłem się ... bo inne zespoły autko ma w porządku, jest ładnie utrzymany. I kupiłem. Teraz martwię się aby silnik nie rozleciał się. Co prawda u Niemca był corocznie serwisowany. W książce serwisowej są corocznie pieczątki. Nie mogę jednak dowiedzieć się co i kiedy było wymieniane. Załączono też kilka rachunków ,ale tam nie dostrzegam wymiany rozrzadu czy popychaczy. Dodam, że to cykanie ginie przy szybkości powyżej 90 km/h. Również są okresy (przy rozgrzanym silniku) ,że na wolnych obrotach nie ma tego cykania. Mechanicy mówią -"to jest taka uroda silnika", trzeba jeździć i nie bać się.
W ASO Mitsubishi w L. nie dyskutowano, nie radzono (tak czy inaczej) wyliczono mi tylko, że
najlepiej wymienić rozrząd co będzie kosztować około 2350 zł.
Bardzo proszę o poradę.... jak działać?
pozdrawiam mariusz |
_________________ Mariusz
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 10-12-2008, 15:00 Re: cykanie jest i w moim MSS 1.8 GDI
|
|
|
czuk1 napisał/a: | Mam od miesiąca Spajasa z 1999 roku po przebiegu 173 tys. km. Mój Kolega-Mechanik, w komisie odradzał mi kupno tego minivanka ze względu na to ciche cykanie w silniku. W trakcie jazdy, do szybkości ok. 90 km/h wyczuwam Napaliłem się ... bo inne zespoły autko ma w porządku, jest ładnie utrzymany. I kupiłem. Teraz martwię się aby silnik nie rozleciał się. Co prawda u Niemca był corocznie serwisowany. W książce serwisowej są corocznie pieczątki. Nie mogę jednak dowiedzieć się co i kiedy było wymieniane. Załączono też kilka rachunków ,ale tam nie dostrzegam wymiany rozrzadu czy popychaczy. Dodam, że to cykanie ginie przy szybkości powyżej 90 km/h. Również są okresy (przy rozgrzanym silniku) ,że na wolnych obrotach nie ma tego cykania. Mechanicy mówią -"to jest taka uroda silnika", trzeba jeździć i nie bać się.
W ASO Mitsubishi w L. nie dyskutowano, nie radzono (tak czy inaczej) wyliczono mi tylko, że
najlepiej wymienić rozrząd co będzie kosztować około 2350 zł.
Bardzo proszę o poradę.... jak działać?
pozdrawiam mariusz | cykanie jest charakterystyczne dla GDI |
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-12-2008, 18:26
|
|
|
Dziekuję jakobsie. |
 |
|
|
|
 |
czesto1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2008, 19:07
|
|
|
Też mam taki silniczek od lutego .Z początku trochę mnie to wnerwiało ale teraz uznaję ,że tak ma by i jest O.K.Czasem cyka czasem nie głównie na wolnych obrotach i zimnym silniku . |
|
|
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-12-2008, 13:00 dziekuję wszystkim
|
|
|
Dziękuję za opinie i za przekazane własne doświadczenia |
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 16-12-2008, 15:54
|
|
|
Jak Ci te cykanie tak bardzo przeszkadza, że żyć nie możesz to zalej gnoja gęstym olejem |
|
 |
red42
Nowy Forumowicz
Auto: space star 18 GDI 1999r
|
Wysłany: 21-01-2009, 18:52
|
|
|
mam też GDI już od września 2008 roku i też to zauważyłęm, że na zimnym silniku czasem cyka tak jakby na jednym zaworze, po rozgrzaniu zanika i słychać tylko pracę wtryskiwaczy "słynny odgłos diesla" . Myślę, że to cykanie nie jest warte naprawy bo należy raczej do drogich, a jak sądzę papranie za małe pieniądze może tylko więcej szkód niż pożytku wyrządzić. Jeździć i już > |
|
|
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-01-2009, 19:43
|
|
|