Outlander II Ogólne - Outlander a radiotelefon
bio5 - 10-03-2017, 14:45 Temat postu: Outlander a radiotelefon Chciałem się podzielić dwoma dość interesującymi sytuacjami.
Samochód do Outlander 2.0 DiD
Jestem krótkofalowcem, więc mam w samochodzie różne radiotelefony.
Od samego początku używam radia na 144/430MHz analogowego. Jednak ostatnio kupiłem cyfrowe radio ręczne. Działa ono w ten sposób, że nawet leżąc czuwając co jakiś czas zgłasza się do stacji przemiennikowej meldując się, że jest w sieci i co kilka minut przesyła swoją pozycję GPS. Nadaje to na częstotliwości 438 MHz. Jakiś czas temu zostawiłem radio w samochodzie, zamknąłem go i odszedłem. Samochód przy każdym wysłaniu paczki danych cyfrowych z radia czterokrotnie pikał podobnie jak przy włączonym alarmie puknie się w szybę, czy bujnie się autem. Po powrocie do samochodu zaobserwowałem następujące zjawisko. Czujnik zmierzchu widział noc, mimo że był to dzień o godzinie 13, natomiast jak godzinę później zaczęło padać nie reagował czujnik deszczu. Wycieraczki działały ale po ręcznych włączeniu. Drugim razem gdy rozmawiałem w trakcie jazdy przestał działać prawidłowo przepływomierz. Samochód nie chciał przyspieszać. Na biegu jałowym pracował nierówno.
Obie usterki zniknęły po odłączeniu akumulatora na kilka minut.
Stąd moje podejrzenie padło w pierwszej kolejności na zakłócenia wywołane energią W.CZ. z radia w trakcie nadawania. Prawdopodobnie jest to kwestia źle zaekranowanego komputera i czujników i energia w.cz. powoduje takie niespodzianki.
Co ciekawe dzieje się to wyłącznie w przypadku radiotelefonu cyfrowego i to nie dużej mocy, bo raptem 5W.
Na codzień w samochodzie używam radiotelefonu o mocy 50W a zdarza mi się również nadawać z mocą do 120W.
Nie sądzę, aby ktoś miał podobną przypadłość, ale wrzucam post tak informacyjnie. Gdyby komuś się coś podobnego przytrafiło.
Georg - 21-03-2017, 14:20
Wina leży po stronie radiotelefonu i braku zgodności emitowanego sygnału z wymogami artykułu 3. dyrektywy nr 1999.5.CE Komisji Europejskiej.
Od opisanych "niespodzianek" i 120 Watt mocy nadajnika już tylko krok do odpalenia airbagu podczas jazdy.
|
|
|